maaliskuu 2, 2021 |

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki sulkemispäätöksiä yli 10 hengen tiloille, voimaan 1.3.2021

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki sulkupäätöksiä tietyille yli 10 asiakkaan tiloille: voimassa 1.3.2021 – 14.3.2021

Päivitys: Tiistaina Avi tiedotti, että perjantainen päätös ei muut. Alle 10 hengen ryhmät ovat sulun soveltamisen ulkopuolella:Avin tiedote 2.3.2021

Päätöksen voi lukea tästä linkistä ja päätöstä koskevan tiedotteen tästä linkistä.

Avi määräsi kaikki Espoon, Helsingin, Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vantaan kuntien alueilla sijaitsevat tartuntatautilain 58 g §:n 4 momentissa tarkoitetut yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja-ja odotustilat suljettaviksi asiakkailta ja osallistujilta siltä osin, kuin niitä käytetään 58 g §:n 4 momentissa tarkoitettuun toimintaan.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja ovat sellaiset, joissa harjoitetaan alla lueteltua liikunta- ja urheilutoimintaa tai huvi- ja virkistystoimintaa:

  1. joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat;
  2. yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;
  3. tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmä-harrastustoimintaan käytettävät tilat;
  4. huvi-ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat;
  5. sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;
  6. kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös ei koske tiettyjä lasten harrastustiloja.

Merkittävin poikkeus päätökseen ovat kuitenkin  lain tarkoittamat sisätilat, joissa oleskelee kerralla enintään 10 henkilöä. Henkilökuntaa ei lueta tuohon 10 hengen rajausta laskettaessa. Toisin sanoen kuntoutusyritykset voivat jatkaa yleisöllekin avointen kuntosalien käyttöä, kunhan osallistujamäärä tiloihin rajataan enintään 10 henkilöön. Ulkotiloissa vastaava luku on 50.

Kuntoutusyrittäjät vetosi Etelä-Suomen aluehallintovirastoon kirjeellä, jossa päätökseen pyydettiin nimenomaista hallituksen esityksessäkin olevaa mainintaa siitä, että rajoituspäätöksillä ei saa rajoittaa kansalaisten oikeutta lakisääteiseen kuntoutukseen.

Suomen Kuntoutusyrittäjien tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että tiloissa kerralla asioivien asiakkaiden määrästä riippumatta asiakkaiden oikeus lakisääteiseen kuntoutukseen, kuten Kelan kuntoutukseen tai kuntien palvelusetelikuntoutukseen ei saa vaarantua.

Käytännössä siis esimerkiksi kuntosalien ja uimahallitilojen turvallinen käyttö lakisääteiseen kuntoutukseen on voitava järjestää riippumatta tänään tehdystä sulkemispäätöksestä.