Pääkirjoitus: Onnistunut sote-uudistus mahdollistaa jatkossakin kuntoutuksen lähipalvelut

| Pääkirjoitus, sote 15.6.2018

Sote-ratkaisu antaa odottaa itseään – valinnanvapauslakiesitys sai perustuslakivaliokunnalta korjausohjeita, joita hallitus on nyt tutkaillut ja antanut korjaussarjan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Ja kunhan tämä valiokunta on tehnyt työnsä, lähetetään korjattu esitys uudelleen perustuslakivaliokuntaan jälkitarkastukseen. Vasta sen jälkeen on eduskunnan aika tehdä ratkaisut. Kukaan ei vielä tiedä, tuleeko valmista tänä kesänä vai jonain muuna kesänä.

Jospa se sote-ratkaisu kuitenkin syntyisi jo. Loppuisi yrittäjäkenttää piinaava epävarmuus ja tiedettäisiin, minkälainen uusi toimintamalli on ja sitten ryhdyttäisiin valmistautumaan siihen. Oltaisiin uudessa palveluketjussa valmiina asiakkaita varten.

Kuntoutusalan yrittäjät eivät kuitenkaan voi vain odotella uudistuksia, vaan yrityksissä eletään tässä ajassa, nyt, koko ajan. Asiakkaita palvellaan, näin on aina tehty. Kuntoutuspalveluja tarvitsevat asiakkaat saavat tuttuun tapaan palvelunsa läheltä, siltä tutulta palveluntuottajalta. Asiakkaat toivovat, että jatkossakin tuttu ja turvallinen palveluntuottaja pysyisi siinä lähellä.

Kuntoutusalan yrittäjät eivät voi vain odotella uudistuksia, vaan yrityksissä eletään tässä ajassa, nyt, koko ajan. Asiakkaita palvellaan, näin on aina tehty. Asiakkaat toivovat, että jatkossakin tuttu ja turvallinen palveluntuottaja pysyisi siinä lähellä.

Vaikka sotea ei syntyisikään, sote-toimintaympäristö on jo muuttunut ja muuttuu koko ajan. Yrityksissä on tunnistettu terveyspalvelujen keskittymiskehitys – isot yritykset isonevat ja julkinen puoli vahvistaa kuntoutuspuolen henkilöstöresurssejaan. Kuntoutuspalveluja tuottavat pienet yritykset pohtivat rooliaan, miten pärjätä. Moni yrittäjä on ehtinyt jo myydä yrityksensä epävarmuuden tilassa.

Hyvään tulevaisuuteen on uskottava, on se sitten soten kanssa tai ilman. Yrityksissä tehdään juuri nyt myös investointeja, esim. liitytään sähköiseen potilastietojärjestelmään Kantaan. Laki edellyttää Kanta-liittymistä ja myös sote-lakiesityksiin ja sote-pilotointisuunnitelmiin on kirjattu Kanta-velvoite. Muutenkin toimintaa on digitalisoitava. Etäkuntoutuspalvelut ovat tulleet jäädäkseen, kustannussäästöjä ja tehokkuutta haetaan, yrittäjyysosaamista ja ammatillisia valmiuksia vahvistetaan – tämä kaikki tehdään asiakkaan parhaaksi, tietenkin.

Leila Salonen

Kuntoutusyrittäjä -lehden päätoimittaja
Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja
leila.salonen@kuntoutusyrittajat.fi

Suomen Kuntoutusyrittäjät ry on edunvalvontajärjestö ja yhteistyöverkosto, johon kuuluu noin 700 kuntoutuspalveluja tuottavaa yritystä, joilla on yli 900 toimipistettä eri puolilla Suomea. Valtaosa näistä yrityksistä on pieniä, 1 – 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan tuottaneet lähipalveluna mm. vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja.