Puheenjohtajalta: Mitä pitäisi tehdä?

| Puheenjohtajalta 19.9.2018

On maanantai-aamu ja istun parvekkeella aamukahvi kädessäni. Ilma tuoksuu erilaiselle. Ero ei ole suuri, mutta havaittavissa. Syksy todellakin lähestyy. Kesän alku oli täynnä intoa ja ilahduksia säiden osalta. Sotekin näytti siltä, että se pusketaan ennen kesää läpi. Entäs nyt? Ilma on erilainen. Muutos on pieni, mutta sen kuitenkin tuntee. Kahvikuppini höyryää pöydällä.

Syksy tuo mukanaan aina erilaisen fiiliksen. Valmistautumisen pimeyteen ja kylmään talveen.  Tällä hetkellä näyttäisi, että talvesta tulee todellakin kylmä ja pimeä alallamme. Kesän helteet pitivät mielialamme korkealla ja jos ei muuta, niin ajatukset muualla kuin muutoksissa. Kuitenkin näin syksyn kynnyksellä tunne on erilainen. Ilma on erilainen.

Tällä hetkellä tuleva talvemme näyttää pimeältä ja kylmältä; se on yleinen tunnelma. Mutta voimmeko varautua siihen jotenkin?

Mutta mitä pitäisi tehdä? Heittäytyä syksyn mukaan täydellä epätoivolla ja alkaa pelätä pimeää talvea? Tehdä paniikkiliike ja muuttaa talven alta pakoon aurinkoon? Ei! Kuten vuodenajoissa, niin liike-elämässäkin on vaihtelunsa. Tällä hetkellä tuleva talvemme näyttää pimeältä ja kylmältä; se on yleinen tunnelma. Mutta voimmeko varautua siihen jotenkin?

Sinä olet yrityksesi sydän. Sen takia yrityksesi on olemassa. Intohimosi ja rakkautesi tätä alaa ja työtäsi kohtaan on syy miksi olet yrittäjä. Ja vielä ylpeä siitä. Miten olet suojannut itsesi? Ammattitaidollasi, eri asioita osaavalla henkilökunnalla ja välineistöllä. Olet rakentanut yritystäsi kuin sipuli, erilaisilla kerroksilla. Ja kun tuntee, että routa alkaa lähestyä, on aika istuttaa se sipuli maahan suojaan.

Uskalla luottaa itseesi ja siihen, että kevät saapuu. Uskalla olla ylpeä itsestäsi ja taidoistasi. Uskalla myös pyytää apua!

Sinä olet yrityksesi ydin ja jos ydin alkaa sammua, sammuu koko yritys. Uskalla luottaa itseesi ja siihen, että kevät saapuu. Uskalla olla ylpeä itsestäsi ja taidoistasi. Uskalla myös pyytää apua! Jos liikevaihto ei näytä tällä hetkellä siltä miltä pitäisi, uskalla huutaa se ääneen ja mieti mitä voisin muuttaa? Kuten se sipuli maassa, on sinussa ja henkilökunnassasi monta kerrosta. Tiukoissa tilanteissa ei yksi kuivuva kerros tuhoa koko sipulia. Ja sipulikin luo uuden kerroksen suojatakseen itseään.

Muista, että henkilökuntasi on myös tärkeä sinulle ja olet tärkeä heille. Miten yhdessä voisi istuttaa useamman sipulin ennen talvea?

Me ihmiset olemme oman itsemme pahimpia kriitikoita. Varsinkin tiukan paikan tullen epäluottamus itseä kohtaan alkaa nakertaa. Muista kuitenkin olla rehellinen itsellesi. Tarkastele itseäsi ja yritystäsi kuten sipulia. Minkä kerroksen voisin luoda lisää? Muista, että henkilökuntasi on myös tärkeä sinulle ja olet tärkeä heille. Miten yhdessä voisi istuttaa useamman sipulin ennen talvea?

Kuten aina talven jälkeen, saapuu kevät. Kylmän ja pimeän jälkeen ensimmäiset lumen sulattavat auringonsäteet tuntuvat helpottavilta. Olen selvinnyt! Se syksyllä istutettu sipuli alkaa puskea itseään ylöspäin kohti pintaa. Usko itseesi ja osaamiseesi. Luota siihen, että siitä sipulista kasvaa kaunis kukka.

 

Mikko Utecht
mikko.utecht@kuntoutusyrittajat.fi

Mikko Utecht on kuntoutusalan yrittäjä ja Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n puheenjohtaja.

Suomen Kuntoutusyrittäjät ry on edunvalvontajärjestö ja yhteistyöverkosto, johon kuuluu noin 700 kuntoutuspalveluja tuottavaa yritystä, joilla on yli 900 toimipistettä eri puolilla Suomea. Valtaosa näistä yrityksistä on pieniä, 1 – 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan tuottaneet lähipalveluna mm. vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja.

 

  Kuntoutusyrittäjä 3/2018