Puheenjohtajalta: Ryhdytään äänekkäiksi – kerrotaan, mitä osaamme!

| Puheenjohtajalta 15.6.2018

Mitä teet kun sinua ahdistaa? Käperrytkö peiton alle? Lähdet metsään huutamaan? Paiskotko uunipeltejä? Auttaako se? Mikä siinä helpottaa?

Kesä tuli ja valinnanvapauslakiäänestys lähestyy. Minusta tuntuu, että me kuntoutusalan yrittäjät olemme tällä hetkellä kuin shamppanjapullon korkkeja valmiina poksahtamaan. Paine vain lisääntyy, mutta mitä tehdä, jotta koko pullo ei räjähtäisi? Mennä metsään huutamaan? Laittaa lappu luukulle? Kaivautua poteroon ja räväyttää sateenvarjo suun päälle?

Muutos tulee halusimme tai emme. Se on ainut varma asia. Ja muutos on aina vaikea. Tällä hetkellä tuntuu siltä kuin meitä puskettaisiin riivinraudan lävitse ja katsottaisiin, minkälaista silppua tulee.

Samalla pitäisi – puserruksissa ja paineessakin – kuitenkin muistaa, että muutos on aina mahdollisuus. Jollekin se voi tarkoittaa yrityksen lopettamista ja uuden aloittamista, toiselle taas yrityksen kriittistä tarkastelua ja toiminnan muuntamista.

Haluaisin ajatella, että muutos on alallamme positiivinen mahdollisuus. Koska paine ei kuitenkaan tule sisältä meistä itsestämme tai halustamme lähteä uudistamaan toimintaamme, koemme sen uhkailuksi ja pakottamiseksi.

Käännetään tuo paine uudistumistavoitteeksi. Miltä sinä haluat, että yrityksesi näyttää? Entä jos voisimmekin olla terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisyn etulinjassa kirkkaina tähtinä! Tuli uusi lakimuutos tai ei, meitä – osaamistamme ja alaamme – tarvitaan. Kuntoutuksen tarve ei katoa minnekään. Varsinkaan Suomessa, varsinkaan tämän kansan parissa.

Miten voisimme muotoilla nykyiset palvelumme entistä herkullisemmiksi, jotta asiakas haluaisikin tulla suoraan terveys- tai liikunta-alan ammattilaiselle? Minkälainen ”tuotepaketti” meidän pitäisi rakentaa, jotta se vastaa kysyntää?

Personal Trainerit ja muut liikunta-alan ammattilaiset ovat heränneet jo tähän nousevaan markkinaan. Miksi me emme voisi tehdä samaa? Me kuntoutusalan ammattilaiset olemme terveydenhuollon asiantuntijoita – laillistettuja tai nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattilaisia – pitkällä koulutustaustalla, vankalla osaamisella ja suurella vastuulla.

Sinä olet se, joka pystyy auttamaan ja kehittämään asiakasta.

Olemme kouluttautuneet jatkuvasti kehittääksemme itseämme. Kehitetään siis myös palvelut vastaamaan tarvetta. Uskalletaan mennä tuolle uudelle alueelle, jossa sinä olet se ammatillinen lähtökohta. Sinä olet se, joka pystyy auttamaan ja kehittämään asiakasta. Luodaan yhdessä yrityksen tämänhetkisestä palvelusta tuote, jota voi markkinoida ja myydä.

Terapeutti herättää automaattisesti luottamusta asiakkaassa. Meillä on olemassa tuo ammattiminuus. Hyödynnetään sitä. Ollaan äänekkäitä ja kerrotaan, mitä osaamme. Miten juuri minä terapeuttina pystyn auttamaan sinua pääsemään tavoitteisiisi. Usko lähtee meistä itsestämme. Susanna Antikainen on useasti Apua Kantaan -koulutuksissa sanonut: ”Kuka kissan häntää nostaa ellei kissa itse”. Ollaan rohkeita ja tuodaan itsemme esille. Luotetaan omaan osaamiseen ja hankitaan apua tuotteistamiseen.

Mieti miksi olet työssäsi hyvä? Mikä omassa tekemisessäsi on erinomaista? Mistä saat eniten palautetta? Menestynyt konsepti lähtee ideasta ja idea syntyy tarpeesta. Etsitään tuo tarve ja synnytetään siitä uusi idea!

Mikko Utecht
mikko.utecht@kuntoutusyrittajat.fi

Mikko Utecht on kuntoutusalan yrittäjä ja Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n puheenjohtaja.

Suomen Kuntoutusyrittäjät ry on edunvalvontajärjestö ja yhteistyöverkosto, johon kuuluu noin 700 kuntoutuspalveluja tuottavaa yritystä, joilla on yli 900 toimipistettä eri puolilla Suomea. Valtaosa näistä yrityksistä on pieniä, 1 – 3 hengen yrityksiä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille, työllistävät ja maksavat veronsa Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan tuottaneet lähipalveluna mm. vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja.