Pääkirjoitus: Sotea kohti!

Kädessäsi on maailmanhistorian ensimmäinen sähköisenä ilmestyvä Fysi-lehti! Toivottavasti tämäkin formaatti löytää yhtä paljon fysioterapiasta ja kuntoutuksesta kiinnostuneita lukijoita kuin paperinen lehtemme viimeisten vuosikymmenien aikana on löytänyt. Myös digiaikana kehitämme Fysi-lehteä lukijoiden palautteita kuunnellen. Aiemmin ilmestyneet Fysi-lehdet löydät edelleen näköislehtinä täältä.

| Pääkirjoitus, sote 21.11.2017

Nyt mennään vauhdikkaasti sotea kohti! Pitkään odotettu valinnanvapauslakiesitys on edennyt marraskuun alussa lausuntovaiheeseen. Olemme FYSIssä valmiita antamaan oman asiantuntijalausuntomme tähän toimialamme yrityksille äärimmäisen tärkeään lakiesitykseen. Kansalaisten valinnanvapauden laajentaminen terveyspalvelujen hankinnassa on merkittävä osa koko sote-uudistusta.

Me FYSIssä olemme tyytyväisiä siitä, että valinnanvapauslakiesityksessä on eriytetty palvelujen järjestäjätaho ja tuottajataho toisistaan. On tärkeää, että kansalaiset saavat itse valita sote-keskuksen sekä palveluntuottajat, joilta tarvittaessa voivat hakea itselleen palvelua asiakasseteleitä tai henkilökohtaista budjettia hyödyntäen. Toimialamme yrityksille on erityisen tärkeää se, että mikro- ja pk-yrityksillä on jatkossakin mahdollisuus tuottaa yhteisillä verovaroilla rahoitettavia fysioterapia- ja kuntoutuspalveluja niitä tarvitseville kansalaisille.

Sote- ja maakuntauudistus on valtavan suuritöinen hanke, joka ei tule valmiiksi yhdellä nuijankopautuksella eikä järjestelmä ole valmis yhdessä yössä. Näyttää siltä, että Sipilän hallitus joutuu vielä viilaamaan lakikokonaisuuden yksityiskohtia, ennen kuin lopullista valmista syntyy. Nyt olisi tärkeää, että onnistunut sote-ratkaisu kuitenkin syntyisi ja epävarmuus yrittäjäkentällä loppuisi.

Image

Me FYSIssä olemme mielellämme mukana rakentamassa sellaista sote-mallia, jossa kansalaisille tarjotaan lähipalveluja työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.  Haluamme olla mukana kolmen miljardin euron kustannussäästötavoitteessa antamalla korkeatasoisen osaamisemme ja oikea-aikaiset palvelut kansalaisten hyödyksi.

Me FYSIssä ja sen jäsenyrityksissä valmistaudumme vauhdikkaasti muuttuvaan toimintaympäristöön ja uuteen, uljaaseen sote-aikakauteen pitämällä ammatillisen osaamisemme ajan tasalla. Seuraamme myös jo alkaneiden valinnanvapauskokeilujen edistymistä ja tulevien pilottien toteutumista maakunnissa. Valmistaudumme myös fysioterapia- ja kuntoutuspalvelujen tuotteistamiseen, jotta niin kansalaiset kuin asiakasseteleiden myöntäjät hahmottavat entistä selkeämmin toimialamme yrityksissä tarjolla olevat palvelukokonaisuudet.

Verot FYSIn jäsenyrityksissä on ollut tapana maksaa aina Suomeen.

Leila Salonen

FYSI ry:n toiminnanjohtaja

leila.salonen@fysi.fi

  Fysi 2/2017

”Me FYSIssä olemme mielellämme mukana rakentamassa sellaista sote-mallia, jossa kansalaisille tarjotaan lähipalveluja työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. ”