“Tuleeko tästä kädestä enää koskaan mitään…?”

Oikea olkapää oli vaivannut Taru Tolosta jo vuoden verran, kun hän helmikuussa 2018 tuli fysioterapeutti Niko Rouvalin vastaanotolle. Syksyn mittaan kipu oli muuttunut pistäväksi ja viiltäväksi ja huoli kasvanut. – Ajattelin jo, että tuleeko tästä kädestä enää koskaan mitään, Taru Tolonen kertoo.

| Kuntoutujatarina, Suoraan fysioterapeutille 10.3.2018


Ensimmäinen hoitokerta:
Haastattelu, tutkimus, rauhoittelu, manuaalinen käsittely, kotiharjoitteiden ohjaus

Taru Tolosen hämmästys oli suuri, kun pitkään jatkunut olkapääkipu lähti helpottumaan jo ensimmäisellä hoitokerralla fysioterapeutti Niko Rouvalin vastaanotolla. – Kartoitin tilanteen asiakkaan perusteellisella haastattelulla. Se antoi jo selvän kuvan siitä, mistä oikean olkapään voimakas ja rajoittava kipu johtui. Testit antoivat vahvistuksen sille, että kyseessä oli selkeästi olkapään pitkän jänteen ärsytystila, Niko Rouvali kertoo.

Taru Tolonen oli saanut olkapäähän aiemmin kaksi kertaa kortisonia, mutta olkapää oli vain kipeytynyt entisestään. – Ehkä siksi, että kortisoni oli pistetty ulkokiertäjiin, vaikka kipualue oli selvästi pitkässä jänteessä, Niko Rouvali toteaa.

Syy kipuoireen pitkittymiseen selvisi fysioterapeuttisessa tutkimuksessa. – Kivun ja liikkeen pelon seurauksena Tarun olkapäähän ja sitä ympäröivälle alueelle oli kehittynyt voimakas suojareaktio. Rintalihakset jännittyivät voimakkaasti kaikissa vastustetuissa liikkeissä, mikä lisäsi hauiksen pitkään jänteeseen kohdistuvaa painetta ja provosoi oiretta. Sama suojareaktio tuli joka kerta kun vain puhuimmekaan asiasta, mikä osoitti, että toiminnallisesta vaivasta oli tullut psyykkisenkin puolen ongelma, Niko Rouvali kertoo.

Siksi ensimmäisen käyntikerran ohjelmaan kuului rauhoittava keskustelu siitä, millaisesta tilanteesta on kysymys ja miten sitä lähdetään avaamaan. – Näin saimme paremman alustan alkavalle kuntoutukselle.

Lisäksi ensimmäisen hoitokerran ohjelmaan kuului manuaalista käsittelyä. – Tein eri tekniikoilla pitkälle jänteelle lisää tilaa mobilisoimalla eli vapauttamalla liikettä niin olkapään takakapselin kuin kylkiluiden alueella. Kotiin ohjasin Tarulle liikkeet, joiden avulla hän oppii itse tunnistamaan ne asennot ja mallit, jotka pitävät yllä jänteen ärsytystilaa.

 

Taru Tolosen olkapääkipu on erinomainen esimerkki sellaisesta niin sanotusta toiminnallisesta vaivasta, johon löytyy apu nimenomaan fysioterapeutin vastaanotolta.

Jo ensimmäinen hoitokerta toi selkeän avun ja kolmannella hoitokerralla kipu oli kokonaan poissa.

Image
Fysioterapeutti Niko Rouvali mobilisoi Taru Tolosen olkapään aluetta tehdäkseen tilaa ahdinkoon joutuneelle hauiksen pitkälle jänteelle.

Toinen hoitokerta:
Paranemisprosessin vaiheen läpikäynti, manuaaliset käsittelyt, hengitysharjoitukset, kotiharjoitteiden ohjaus

Toisella fysioterapiakäynnillä viikon kuluttua voitiin todeta, että Taru Tolosen olkapään kiputilanne oli oleellisesti parempi. – Koska pitkään ahtaalla olleen jänteen paranemisprosessi vie oman aikansa, kipua oli vielä jonkin verran. Jatkoin olkapään mobilisointia eri asennoissa, jotta alueelle saatiin rentoutta ja jänteelle edelleen lisää tilaa. Koska olkapään alueella oli edelleen jännitystä ja suojamekanismia, yhdistimme käsittelyihin hengitysharjoituksia stressireaktion rauhoittamiseksi, ja ohjasin kotiharjoitteet, Niko Rouvali kertoo.

Kolmas hoitokerta:
Tilanteen kartoitus: koko yleisilmeeltään rauhoittunut, kivuton asiakas; mobilisointi, kotiharjoitteiden ohjaus

Kolmannella fysioterapiakäynnillä Taru Tolonen raportoi heti tullessaan, että kivut ovat poissa. – Vastaanotolla jänne antoi impulssin enää ääriasennoissa, aivan ahtaalle joutuessaan, ja asiakkaan koko yleisilme oli rauhallinen. Suurin asia on se, että asiakkaalle on syntynyt ymmärrys siitä, ettei kyseessä olekaan pysyvä tila vaan että kipu pystytään hoitamaan pois ja tekemään olkapäästä ja kädestä taas toimintakykyinen, Niko Rouvali toteaa.

Jatko ja tavoitteet:
Kipu pidetään poissa, olkapään toiminta ja kuormituksen sieto sellaiseksi, että kädellä pystyy tekemään hyvillä mielin kaikkea, mitä haluaa, huoli ja ylimääräinen miettiminen pois

Niko Rouvali toteaa, että kahden viikon ja kolmen hoitokerran jälkeen tavoitteissa ollaan edetty hyvin. Ensimmäinen tavoite oli se, että kipu pysyy poissa. – Jatkossa tavoitteenamme on tehdä olkapäästä sellainen, että sillä voi hyvillä mielin tehdä kaikkea sitä, mitä haluaa sen enempää miettimättä tai huolehtimatta.

– En näe mitään syytä siihen, miksemme pääsisi tavoitteeseen. Nyt alamme haastaa olkapäätä vielä lisää eri tavoilla, jotta saamme sen toimintakyvyn ja kuormituksen siedon sellaisiksi, ettei vaiva muistuttele itsestään, vaikka kädellä tekisi mitä vain. Samalla mielikin rauhoittuu eikä suojareaktio enää pidä jännettä ahtaalla ja kipua yllä.

   Kuntoutusyrittäjä 1/2018

Taru Tolonen – oliko sinulle yllätys se, että fysioterapiasta löytyi näin nopea apua elämääsi jo vuoden verran hankaloittaneeseen vaivaan?

“Kyllä oli, koska työterveyslääkäri oli kauhukseni väläytellyt jo leikkaustakin. Fysioterapiassa sain jo ensimmäisellä hoitokerralla uskoa siihen, että kyllä tästä vielä käsi tulee. Vaikutus oli välitön, vaikka olkapää oli niin kipeä.

Kotiharjoitteilla, ihan hengitysharjoituksista alkaen, on ollut suuri merkitys. Niiden avulla olen oppinut tunnistamaan olkapääni aluetta ihan eri lailla.

Loppujen lopuksi on kyse hyvin pienistä harjoitteista, jotka saavat aikaan ison muutoksen, kun ne tekee keskittyneesti.”

Kivun kanssa eläminen on rajoittanut elämääni paljon – on monia asioita, joita en ole pystynyt tekemään. Nyt olen kolmen fysioterapiakerran jälkeen lähdössä ensin hiihtämään ja sitten laskettelureissulle! Tuntuu uskomattoman hienolta!

Image
Taru Tolonen tuli fysioterapiaan työterveyslääkärin lähetteellä, mutta ajatus suoraan fysioterapeutin vastaanotolle tulosta ei tunnu hänestä lainkaan vieraalta. - Varsinkaan tämän kokemuksen jälkeen: pitkällinen kipu lähti kolmella fysioterapiakerralla.
Image
Fysioterapeutti Niko Rouvali Akaan Viialassa toimivasta Kuntoaskel Oy:stä korostaa, että asiakkaan huolellinen kuuleminen kannattaa. - Me fysioterapeutit selvitämme, mistä kipu ja toiminnan rajoitteet johtuvat, hoidamme ja ohjaamme.

Niko Rouvali: On uskallettava kuunnella asiakasta

“Kun asiakkaan haastattelee perusteellisesti, hän kertoo 60-80 prosentin varmuudella pelkästään sen haastattelun kautta, mikä hänellä on ongelmana. Testeillä sitten vahvistamme sen, olemmeko oikeilla jäljillä. Asiakas on tilanteessaan asiantuntija. Me fysioterapeutit tuomme mukaan tietämyksemme siitä, mihin kipu ja muu oireilu liittyvät.

Erikoistun itse parhaillaan manipulatiivisen fysioterapian Maitland-konseptiin, josta olen saanut tutkimiseen lisää työkaluja ja näkökulmia. On tärkeää lähestyä yksilöllisesti asiakkaan ongelmaa eikä lähteä automaattisesti soveltamaan esimerkiksi sitä ajattelua, että kipuolkapäätä on aina vahvistettava. Tarun ongelmakaan ei liity ensisijaisesti voimaan vaan siihen, mitä siellä olkapään alueella tapahtuu ja mikä sitä ärsyttää.

Olen saanut viimeisten puolentoista vuoden aikana paljon käytännön kokemuksia olkapäävaivojen kuntoutuksesta sitä kautta, että toimin fysioterapeuttina ja fysiikkavalmentajana mestaruusliigaa pelaavassa lentopalloseura Akaa-Volleyssä. Näkemystä siitä, miten erilaisia olkapäävaivoja kannattaa lähestyä, on karttunut paljon lisää.”

Päivi Rouvali: Nuoret osaavat jo tulla fyssarille ilman lääkärin lähetettäkin

“Meillä fysioterapeuteilla on vielä tehtävää siinä, että saamme kaikki asiakkaat mieltämään, että fysioterapiaan voi, saa ja kannattaa tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Nuorelle polvelle asia on jo tutumpi: meillä on tässä samassa yhteydessä kuntosali, jota käytämme myös kuntoutukseen, ja salilla kävijä saattavat tulla kysäisemään, olisiko fyssarille aikaa. Ajoissa ja ennaltaehkäisevästi hoitamalla vältytään pitkiltä sairauslomilta ja vaivan pitkittymiseltä.

Olemme viimeisten parin vuoden sisällä huomanneet ihmisten elämän- ja työtahdin kiristymisen vaikutukset. Monen pitkittyneen tuki- ja liikuntaelinvaivan taustalla on henkisiä ja sosiaalisia paineita, jotka on huomioitava kuntoutuksessa.

Olemmekin alkaneet ottaa fysioterapian asiakkaat entistä enemmän kokonaisuutena – emme hoida pelkkää lonkan rajoitetta tai polven kipua. Panostamme tietoisesti huolelliseen alkuhaastatteluun ja menemme toiminnallisuus edellä.”

Image
- Olemme tietoisesti alkaneet kertoa asiakkaille, että fysioterapeutille voi tulla myös suoraan ilman lääkärin lähetettä. Kun vaivoihin päästään tarttumaan ajoissa, vältytään pitkiltä sairauslomilta, toteaa kuntoutusyrittäjä Päivi Rouvali Akaassa toimivasta Kuntoaskel Oy:stä.