Vuoden Fysioterapiayrittäjä 2017: Fysioterapeutti on usein vammaisen lapsen ensi kosketus liikuntaan

Vuoden 2017 Fysioterapiayrittäjäksi nimetty Päivi Tolppanen on itse näkövammaisena joutunut tiukimmissa käänteissä oikein suutahtamaan. Muuten tie omiin unelmiin ja tavoitteisiin niin urheilussa kuin työelämässä olisi tyssännyt yhteiskunnan ennakkoluuloihin. – Fysioterapeutti on usein vammaisen lapsen ensi kosketus liikuntaan ja se, joka puolustaa lapsen oikeutta osallistua koululiikuntaan, hän toteaa.

| Fysioterapia, vammaisurheilu 21.11.2017


– Me fysioterapeutit olemme ahkeria kouluttautujia – päivitämme tietojamme ja taitojamme jatkuvasti. Huipputaitoakin tärkeämpää on silti ihmisten kohtaaminen ja kuuleminen – se on tämän ammatin clue, sanoo Vuoden 2017 Fysioterapiayrittäjä Päivi Tolppanen.

Päivi Tolppasella on perinnöllinen, pohjalaiseen sukutaustaan ja geeniperimään liittyvä näkövamma. Päivin kuntohoitaja-äiti, jolla on itsellään sama harmaakaihin silmiin kasvattava ja silmänpohjan rappeumaa aiheuttava etenevä silmäsairaus, on kasvattanut 1977 syntyneen Päivin pärjäämään. – Sain kiipeillä puissa ja törmäillä pyörällä.

– Peruskouluikään tullessani jouduimme riitelemään oikeudestani päästä tavalliseen peruskouluun sen sijaan, että olisin ajan tavan mukaan lähtenyt opiskelemaan sisäoppilaitokseen, jossa esimerkiksi tie lukioon olisi käytännössä katkennut.

– Suuttua piti myös vuonna 1997, jolloin pyrin Tampereelle opiskelemaan fysioterapiaa ja sain 0 pistettä – perusteluna se, että olen näkövammani vuoksi täysin soveltumaton ammattiin. Puoli vuotta myöhemmin pyrin Mikkeliin ja valmistuin sieltä fysioterapeutiksi vuonna 2001.

CV kertoo, ettei näkövamma ole haitannut ammattiuraa piirunkaan verta. Työvuosia on kertynyt positiiviselle, tarmokkaalle naiselle katkeamaton sarja sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta.

Tällä hetkellä Päivi tekee pitkiä päiviä omassa yrityksessään Hyvinkään Fysioterapia Oy:ssä. – Kun työnantajani Jaana Laakko kertoi vuonna 2012 haluavansa vetäytyä yrittäjän vastuusta, päätin ryhtyä yrittäjäksi – varsinkin kun Jaana jäi tuntitöihin katsomaan, etten mokaile liikaa.

–  Olin juuri lopettanut aktiiviurani vammaisurheilijana Lontoon paralympialaisiin, joten ajoitus oli hyvä. Olen nauranut, että ensin urheilin terveydelläni ja nyt sitten taloudellani. Yrittäjänä toimiminen muuttuvassa toimintaympäristössä on haasteellista.

Yritys on kasvanut Päivin vedossa ja työllistää jo yhdeksän kuntoutusalan ammattilaista. – Kun joku työntekijä on lähtenyt äitiyslomalle ja hänelle on otettu sijainen, molemmat ovatkin jääneet taloon, kun töitä on riittänyt.

Kuntohoitaja-äidin tytär Päivi kuuluu niihin fysioterapeutteihin, jotka alun perin vannoivat, että tuolle alalle en ainakaan lähde. – Kävin maailmalla kokemassa toisenlaista arvomaailmaa. Opiskelin vuoden verran bisnesenglantia USA:ssa stipendiaattina, ja mieleni muuttui. Huomasin tämän työn arvokkuuden.

Kuntoutusalan mikro- ja pk-yrityksiä edustava Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on valinnut Vuoden Fysioterapiayrittäjän vuodesta 1995 alkaen.

Lataa mediatiedote

Lue taustafaktaa

Image
Tuttu näky FYSI-koulutuksissa: Päivi ja +35 luuppi. Kuva FYSI-Yrittäjäpäiviltä Peurungasta.

Fysioterapeutin työn clue on ihmisten kohtaaminen

Fysioterapeutin työn clue on Päivi Tolppasen mukaan ihmisten kohtaaminen. – Ala kehittyy hurjaa vauhtia ja olen itse monien kollegojeni tapaan innokas kouluttautuja. Faskiakoulutuksessa meni näkökulma anatomiaankin uusiksi! Silti väitän, että vieläkin tärkeämpää kuin huipputaito on ihmisen kohtaaminen ja kuuleminen.

“Emme voi olla varmoja siitä, millaisena sote-uudistus toteutuu, mutta mukana on oltava. Itse kannan huolta vaikeavammaisten ihmisten kuntoutuksesta.”

Päivi Tolppanen ajaa asiakkaidensa asiaa myös seuraamalla aktiivisesti sote-uudistusta ja osallistumalla omalla alueellaan käynnissä olevaan valinnanvapauskokeiluun, Keski-Uudenmaan soteen. Hän kuuluu niihin rohkeisiin, jotka uskaltavat tuoda pk-yrittäjien ja heidän asiakkaidensa äänen kuuluviin yhteisissä keskustelutilaisuuksissa.

– Emme voi olla varmoja siitä, millaisena uudistus toteutuu, mutta mukana on oltava. Miten muuten osaa varautua tulossa olevaan muutokseen? Kannan henkilökohtaisesti huolta vaikeavammaisten asiakkaiden kuntoutuksesta: Kela on rakentanut toimivan järjestelmän, jossa kilpailutus takaa kuntoutujille laadukkaan kuntoutuksen. Miten on jatkossa, jos tämä järjestelmä romuttuu?

 

Tie tähtiin voi aueta vammasta huolimatta

Kaiken muun ohella fysioterapiayrittäjä Päivi Tolppanen on mukana Tie tähtiin -ohjelmassa, jonka tavoitteena on kannustaa eri tavoin vammaisia lapsia ja nuoria liikuntaan ja tarjota tietoa eri vammaisurheilulajeista harraste- ja kilpailutoimintana. Luottamustehtävä Suomen Paralympiakomiteassa alkoi tammikuussa 2017.

Tie Tähtiin-projektin urheilija-poolista löytyy vammaisurheilijoita, jota toimivat roolimalleina ja esimerkkeinä siitä, mitä vammainen liikunnan harrastaja voi parhaimmillaan saavuttaa. Meillä fysioterapeuteilla on mahdollisuus viedä sanaa eteenpäin, jotta Tie tähtiin aukeaa mahdollisimman monelle, Vuoden Fysioterapiayrittäjä sanoo.

  Fysi 2/2017

Image
Judoka Päivi Tolppanen otteli itsensä hienosti pronssiotteluun Lontoon paralympialaisissa. Kuva Maiju Torvinen