2 tammikuun, 2020 |

LPG-kuntoutus nopeuttaa leikkauksista toipumista

Kaupallinen yhteistyö

LPG Active Life -kuntoutuskonsepti nopeuttaa merkittävästi potilaan toipumista leikkauksesta. Se vähentää kipuja ja palauttaa potilaalle mahdollisimman hyvän toimintakyvyn.

Alaset Importin toimitusjohtaja ja fysioterapeutti Raimo Alasta huolestuttaa, että tuki- ja liikuntaelinleikkauksista toipuvat potilaat jäävät liian usein ilman vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Kuntoutus optimoi ortopedin käden jäljen.

–Leikkaus poistaa toimintakykyä heikentävän vian, mutta ilman kuntoutusta toipuminen viivästyy, eikä tavoiteltua lopputulosta välttämättä saavuteta. Jos potilaalla havaitaan 2-3 kuukauden kuluttua lääkärikontrollin yhteydessä haitta, liikkuvuus on heikentynyt, arpikudosta ja kiinnikkeitä muodostunut, ollaan pahasti myöhässä.

Suosittelemme kuntoutusta ennen leikkausta jolla taataan parempi aineenvaihdunta,kivun vähentyminen ja liikuvuuden lisääntyminen.  Jossain tapauksissa vamma voi parantua pelkällä kuntoutuksella, eikä leikkausta tarvita lainkaan. Leikkauksen jälkeinen, 1–60 päivän kuntoutusjakso on mahdollista aloittaa leikkausta seuraavana päivänä. Arpea ympäröivä kudos välttyy turvotukselta ja tulehdukselta ja itse arven hoito voidaan aloittaa aikasessa vaiheessa. Tarvitaan aktiivinen kuntoutusjakso, jotta potilaan toimintakyky palautuu mahdollisimman pian.

– Kuntoutuksella optimoidaan leikkaustulokset, nopeutetaan potilaan toipumista ja vältytään pitkältä sairaslomalta. Töihin paluu voi hyvinkin nopeutua yli kuukaudella. Tämä on työnantajan kannaltakin merkittävä asia, kun yhden sairauspoissaolopäivän hinta on satoja euroja. Kuntoutuksen kustannukset LPG active life konseptilla ovat enimmilläänkin alle 2000 euroa, Alanen sanoo.

Menetelmä yhdistää LPG-hoidon ja aktiivisen kuntoutuksen

LPG Active Life -menetelmä on kehitetty Ranskassa ortopedien ja kuntoutusalan ammattilaisten yhteistyönä. Menetelmä yhdistää vuosikymmenien ajan käytetyt LPG-hoidon ja Huber-laitteella tehtävän aktiivisen kuntoutuksen. Active life konseptissa on valmiit hoito-ohjeet ennen leikkausta 60-10pv ja leikkauksen jälkeen 1-60pv.

Cellu M6 -laite stimuloi mekaanisesti hoidettavaa kudosta ja tehostaa aineenvaihduntaa. Hoito vähentää potilaan oireita, kipua ja jäykkyyttä ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen se nopeuttaa haavan ja arpikudoksen paranemista,ehkäisee kiinnikkeiden syntymisen, vähentää kudoksen turvotusta ja palauttaa leikatun alueen toiminnallisen kapasiteetin. Alasen mukaan LPG-hoidon toimivuus on todistettu 145 tieteellisessä tutkimuksessa.

Hoitojakson aikana aktiivista  kuntoutusta lisätään asteittain Huberin avulla.  Treeni parantaa potilaan proprioseptiikkaa, tasapainoa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta. Huberilla voidaan myös arvioida potilaan toiminnallisuutta, liikkuvuutta, kävelyä, koordinaatiota, tasapainoa, voimaa sekä keskivartalon stabiliteettia.

– Fysioterapiayrityksemme on käyttänyt LPG-hoitoa yli 22 vuoden ajan ja Huber-kuntoutuslaitetta yli 16 vuotta. Positiivisten kokemusten rohkaisemina päätimme aloittaa lääkinnällisten laitteiden maahantuonnin v.2005, Alanen kertoo.

Back to Active Life -kuntoutusta tarjoavat fysioterapiayritykset

  • Fysio-MM, Nurmes
  • Teppanan Fysikaalinen Hoitolaitos, Kajaani
  • Koemme, Ulvila ja Vuokatti
  • Fysioterapia Alanen, Pietarsaari
  • Kunto-Rauma, Rauma
  • Fysindex, Lappeenranta
  • Urofysio, Seinäjoki,
  • Fysiokipinä, Vähäkyrö
  • SportSari, Helsinki
  • Fysios Pikku Huopalahti, Helsinki