Arvonlisäveromuutoksia 2025
Liikuntapalveluiden arvonlisävero nousee 14 prosenttiin tammikuun alusta 2025
Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen liikuntapalveluiden arvonlisäverokannan nostosta. Liikunnan arvonlisävero nousee 1.1.2025 alkaen nykyisestä 10 prosentista 14 prosenttiin. Lakimuutos odottaa vielä tasavallan presidentin vahvistusta, mutta se on todennäköisesti tulossa pian.
Liikkumiseen kohdistetun arvonlisäveron nostaminen on osa valtiontalouden tasapainottamista. Liikunnan arvonlisäverokannan nostaminen hyväksyttiin varsin laajasta vastustuksesta huolimatta.
Liikunnan verokanta määräytyy arvonlisäverolain 85 a §:n perusteella. Liikuntapalveluiden määritelmää täsmennettiin jo aiemmin, mutta täsmennys astuu voimaan samaan aikaan veronkorotuksen kanssa 1.1.2025. Aiemmin liikuntapalveluilla tarkoitettiin ”mahdollisuutta liikunnan harjoittamiseen”. Nykymääritelmän mukaan liikuntana verotetaan seuraavia palveluita:
pääsy urheilutapahtumiin tai kyseisten tapahtumien suoratoistoon tai molempiin; urheilutilojen käyttö ja urheilu- tai liikuntatuntien tarjoaminen, myös suoratoistona;
Muutoksen taustalla on arvonlisäverodirektiivin toimeenpano, ja tarkoituksena on yhdenmukaistaa lakeja EU:n jäsenvaltioiden alueella. Tarkoituksena on saattaa sekä virtuaaliset että fyysiset tapahtumat saman verokohtelun alaiseksi.
Kuntoutusyrittäjien jäsenen näkökulmasta liikuntapalveluiden verotukseen ei tule tämän sanamuototäsmennyksen johdosta suuria muutoksia. Suurempi muutos on itse verokannan nousu kymmenestä prosentista neljääntoista.
Personal training palvelut ovat edelleen yleisen verokannan alla, eli nykyisin 25, 5 prosentin arvonlisäverotettavia. Erikseen myytävät tallenteet ovat myös yleisen verokannan alaisia. Jos samalla myydään sekä suoratoisto että tallennemahdollisuus, sovelletaan kuitenkin suoratoiston verokantaa.
Arvonlisäverotuksen alarajahuojennus poistuu – itse alaraja nousee 20 000 euroon
Alarajahuojennuksen poistumisesta on aiemmin kirjoitettu Kuntoutusyrittajat.fi:ssä heinäkuussa 2024.
ALV-alaraja nousee 20 000 euroon kalenterivuodessa, rekisteristä ei voi poistua jos vain edellinen vuosi on mennyt yli
Nykyinen arvonlisäverotettavan tulon alaraja määräytyy tilikauden mukaan. Vuodesta 2025 alkaen arvonlisäverovelvollisuuden alaraja määrittyy tilikauden sijaan kuluvan ja edellisen kalenterivuoden mukaan. Jos siis yrityksen arvonlisäverollinen myynti on vuonna 2024 jäänyt alle 20 000 euron, ja yritys olettaa näin tapahtuvan myös vuonna 2025, voi yritys jäädä pois alv-rekisteristä.
Jos arvonlisäverollinen myynti on kuitenkin kalenterivuonna 2024 ylittänyt 20 000 euroa, tulee yrityksen olla alv-rekisterissä myös vuosi 2025. Sama pätee vuosiin 2025 ja 2026.
20 000 euron rajaa laskettaessa mukaan lasketaan vain arvonlisäverollinen myynti. Yrityksellä voi siis olla arvonlisäverotonta myyntiä, kuten terapiaa, vaikkapa 500 000 euroa kalenterivuodessa, mutta arvonlisäverollinen myynti (kuten koulutus- ja liikuntapalvelut) voi silti jäädä alle 20 000 euron vuosittaisen alarajan.
Voit lukea verohalinnon tiedotteen alarajahuojennuksesta ja alv-velvollisuudesta tästä.
Alarajahuojennus poistuu 2025 – voit hakea huojennusta vielä vuodesta 2024
Jos tilikausi on alkanut ennen lain voimaantuloa, mutta päättyy 1.1.2025 jälkeen, on alv-rekisteriin hakeutunut yrittäjä vielä oikeutettu alarajahuojennukseen vuoden 2024 osalta. 1.1.2025 tai sen jälkeen alkaneilta tilikausilta alarajahuojennusta ei voi enää hakea, eikä enää siltä osin, kun tilikausi jatkuu yli 1.1.2025.
Alarajahuojennukseen on ollut oikeutettu, jos yritys on hakeutunut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja tilikauden arvonlisäverollinen liikevaihto on ollut alle 30 000 euroa. Verohallinnon ohje alarajahuojennuksen hakemisesta löytyy täältä.
Suomalaisesta alarajahuojennuksesta jouduttiin luopumaan arvonlisäverodirektiviin toimeenpanon myötä.