Potilasneuvonta – tukea potilaan oikeuksiin

Potilasneuvonta – tukea potilaan oikeuksiin

Kuntoutusyrittäjien potilasneuvonta auttaa jäsenyritysten asiakkaita potilaan oikeuksiin liittyvissä asioissa! Palvelu korvaa 1.1.2024 alkaen lakimuutoksella poistuneen potilasasiamiespalvelun. Lisäksi jäsenyritykset saavat toimipisteisiinsä potilasneuvonnan opasteet, joista asiakkaat voivat tutustua palveluun.

Potilasneuvonta ei korvaa hyvinvointialueen lakisääteistä palvelua, vaan täydentää sitä.

På svenska
In English

Miten neuvonta toimii?
Neuvontaa antaa Kuntoutusyrittäjien juristi Juhani Saarinen. Voit olla Juhaniin yhteydessä lähettämällä kysymyksesi sähköpostitse (juhani.saarinen@kuntoutusyrittajat.fi) tai soittamalla numeroon 050 324 0740.

Ketä potilasneuvonnassa neuvotaan?
Neuvonta on suunnattu sekä potilaille että kuntoutusyritysten yrittäjille ja työntekijöille potilaan oikeuksiin liittyvissä asioissa.

Mistä asioista voin kysyä?
Potilasneuvontapalvelu ohjeistaa potilaan asemaan ja oikeuksiin liittyvissä asioissa. Voit ottaa palveluun yhteyttä, jos sinua mietityttää esimerkiksi:

  • potilasturvallisuus ja potilasvahingot
  • potilaan väärin kohtelun riski
  • itsemääräämisoikeuden kysymykset
  • potilastietojen saaminen ja korjaaminen

Maksaako neuvontapalvelu jotakin?
Palvelu on kuntoutusyritysten asiakkaille maksuton ja sisältyy Kuntoutusyrittäjien jäsenyritysten jäsenmaksuun aiemman potilasasiamiespalvelun tapaan.

Korvaako palvelu aiemman Kuntoutusyrittäjien potilasasiamiespalvelun?
Palvelu korvaa aiemman potilasasiamiespalvelun lain muututtua. Muutoksessa potilas- ja sosiaaliasiamiehen tehtävänimikkeet muuttuivat potilasasiavastaavaksi ja sosiaaliasiavastaavaksi.

Samalla potilasasiavastaavan palvelu siirtyi hyvinvointialueiden järjestämisvelvollisuuden alle, jossa sosiaaliasiavastaavat myös ovat olleet jo poistuvan termin aikana. Saat tarkempaa tietoa alueesi potilasasiavastaavasta omalta hyvinvointialueeltasi. Muutos tulee voimaan 1.1.2024 alkaen, ja voit lukea siitä lisää tästä. 

Aiemmin itsenäisellä ammatinharjoittajalla ei ollut vaatimusta nimetä potilasasiamiestä. Koskeeko uusi potilasneuvontapalvelu ammatinharjoittajia? 

Palvelusta voivat kysyä neuvoa myös ammatinharjoittajat. Vuoden 2024 alusta lupalainsäädäntö muuttui, ja ammatinharjoittajan ilmoitus poistui. Voit lukea muutoksesta lisää täältä. 

Yritykselleni on aiemmin nimetty AVI:n järjestelmään Kuntoutusyrittäjien Ismo Saarinen potilasasiamieheksi. Miten huomioin muutoksen vuoden 2024 alusta?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Saat jäsenpostituksessa potilasneuvonnan opasteen, joka korvaa aiemman potilasasiamiestodistuksen ja ohjaa potilaan tälle sivulle.