3 lokakuun, 2023 |

Avaan kuntosalin asiakkaiden käyttöön – mitkä lait pitää huomioida?

Harkitsen kuntosalin tai liikuntatilan avaamista yritykseni asiakkaille – sääteleekö laki toimintaa ja vastuutani jotenkin?

Kaikkia kuluttajille suunnattuja kuntosaleja ja liikuntatiloja koskee kuluttajaturvallisuuslaki, jonka 5 pykälän mukaan toimintaa on harjoitettava huolellisesti ja riskit tunnistaen, sekä 7 pykälän mukaan laadittava turvallisuusasiakirja (tai muu suunnitelma), joka sisältää suunnitelman vaarojen tunnistamiseksi ja riskien hallitsemiseksi sekä niistä tiedottamiseksi palvelun tarjoamisessa mukana oleville osapuolille. Asiakirjan tarkempi sisältö on otsikoitu valtioneuvoston asetuksessa.

Sama laki säätelee myös muita tiloja, kuten ratsastustalleja ja uimahalleja, joista on niin ikään tehtävä tarvittaessa ilmoitus ja laadittava aina turvallisuusasiakirja. Lisätietoja terveydensuojelulaista löytyy Valviran sivuilta.

Pakollinen turvallisuusasiakirja tarvitaan aina – se voidaan liittää myös osaksi yrityksen muuta omavalvontasuunnitelmaa

Turvallisuusasiakirjasta täyttöohje ja malli löytyy Tukesin sivuilta. Tukes on kuluttajaturvallisuuslakia valvova viranomainen. Suora linkki Tukesin malliasiakirjaan löytyy tästä.

Lain mukaan turvallisuusasiakirjan/suunnitelman voi sisällyttää myös muuhun asiakirjaan, kuten yrityksen omavalvontasuunnitelmaan tai pelastussuunnitelmaan.

Yllä viitattu asiakirjavelvoite koskee siis kaikkia kuntosaleja, riippumatta siitä, ovatko ne yleisölle avoimia. Asiakirjaa ei toimiteta kenellekään, elleivät viranomaiset sitä erikseen pyydä.

Lain mukainen velvollisuus toimia huolellisesti ja varmistua toiminnan turvallisuudesta

Kaikilla kutosaliyrityksillä on lain 2:5 §:n nojalla velvollisuus toimia huolellisesti:

Toiminnanharjoittajan on olosuhteiden vaatiman huolellisuuden ja ammattitaidon edellyttämällä tavalla varmistauduttava siitä, että kulutustavarasta tai kuluttajapalvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle. Toiminnanharjoittajalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot kulutustavarasta ja kuluttajapalvelusta, ja hänen on arvioitava niihin liittyvät riskit.

Yrittäjän näkökulmasta tämä voi tarkoittaa sitä, että huolimattomasta toiminnasta tai laitteiden huoltamattomuudesta kuluttajalle aiheutuvat vahingot voivat tulla yrityksen korvattaviksi. Tyypillisesti kuntosalilaitteista pidetään hyvää huolta, joten ongelmia ei ole jäsenyrityksissä tämän suhteen ollut. Samoin asiakkaita opastetaan yleensä laitteiden turvalliseen käyttöön.

Vastaavan tyyppinen yleinen huolellisuusvelvoite voidaan johtaa myös kuluttajansuojalaista, sikäli kuin tavaraan ja ihmiseen kohdistuvat palvelut voidaan rinnastaa. Edellinen eduskunta oli säätämässä myös kuluttajiin kohdistuvia palveluita koskevan kuluttajansuojalain luvun (aiheesta pidettiin jopa jäsenwebinaari loppuvuonna 2022), mutta lakimuutosta ei saatu eduskunnassa tuolloin läpi.

Yleisölle avointa kuntosalia koskeva maksullinen ilmoitusvelvollisuus sijaintikunnalle

Joskus, ja kuntoutusalalla jopa yleensä, kuntosalit ovat vain yrityksen vanhoille kuntoutuja-asiakkaille avoimia. Tällöin ne eivät ole yleisölle eli kenelle tahansa avoimia, eikä niistä ole tarvetta tehdä erillistä ilmoitusta valvontaviranomaisille.

Yleisölle eli kenelle tahansa henkilölle avoimesta kuntosalista on sen sijaan tehtävä ilmoitus sille kunnalle, jossa sali sijaitsee. Ilmoitusvelvollisuus perustuu terveydensuojelulain 13 pykälään ja lain liitteeseen, jossa yleisölle avoimet kuntosalit on mainittu:

Kunta voi periä ilmoituksesta tarkastusmaksun. Tyypillisesti tieto maksusta ja ilmoitustavasta löytyy sijaintikunnan kotisivuilta. Tässä esimerkkinä Helsingin kaupungin ilmoituskanava. Kunta saattaa pyytää ilmoituksen liitteeksi lisätietoja, kuten vaikkapa kuvan kuntosalin pohjapiirustuksista. Helsingin tapauksessa maksu liikuntatilasta tai kuntosalista on muutamia satoja euroja.

Täytyykö kuntosalitoiminta turvata erikseen lakisääteisellä vakuutuksella?

Kuntosalitoiminnan harjoittajalla ei ole erillistä lakisääteistä vakuutusta.Käytännössä riskejä vähennetään tunnistamalla vaaran paikat ja ohjeistamalla henkilökuntaa ja asiakkaita laitteiden käytöstä ennen käytön aloittamista, sekä huolehtimalla laitteiden kunnosta ja soveltuvuudesta kuluttajakäyttöön.

Vakuuttaminen on tähän päälle tapahtuvaa vapaaehtoista riskienhallintaa. Myös asiakkaat voivat vakuuttaa itsensä urheilutapaturman varalle.

Vastuuvakuutus kannattaa yrityksellä toki aina olla, mutta se ei yleensä ole kovin kattava, joskaan ei vastaavasti kovin kalliskaan.

Potilasvakuutus kattaa vain hoidon yhteydessä tapahtuneet tapaturmat, joten itsenäistä harjoittelua voi koittaa suojata erillisellä asiakkaille otettavalla tapaturmavakuutuksella. Näiden kattavuudessa ja hinnoissa voi olla kuitenkin eroja, sikäli kuin niitä on saatavilla. Tästä kannattaa kysyä omalta vakuutusyhtiöltä.