9 toukokuun, 2025 |

Blogi: Viisi harhaluuloa yrittäjien eläkevakuutuksesta – ei vaikuta vain vanhuuseläkkeen määrään

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Elon kanssa. 

Suuri osa yrittäjistä ajattelee, että YEL-vakuutusmaksut vaikuttavat ainoastaan vanhuuseläkkeen määrään. Yrittäjän eläkevakuutuksessa määritelty YEL-työtulo vaikuttaa kuitenkin laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan sairauspäivärahasta aina työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on yrittäjän lakisääteinen vakuutus. Yrittäjän työeläkeyhtiölle maksamat vakuutusmaksut muodostuvat vakuutukseen vahvistetun YEL-työtulon perusteella. Työtulo ei tarkoita suoraan yrityksestä nostetun palkan määrää, vaan siinä huomioidaan myös toimialan mediaanipalkka. Yrittäjätoiminnan työpanoksen arvoa arvioidaan kokonaisuutena, jolloin siinä työtulon suuruuteen vaikuttavat mm. tehdyt työtunnit, yrityksen liikevaihto ja toimiala.

Vuonna 2023 voimaan tulleen uuden lain myötä työeläkeyhtiöille annettiin tehtäväksi tarkistaa yrittäjien työtulot säännöllisesti. Tämä tarkoittaa, että yrittäjien työtuloja tarkastellaan nyt kolmen vuoden välein, jos päivityksiä ei ole muutoin tehty. Tieto pakollisesta tarkistamisesta voi osalla toimia myös kannustimena tarkastella omaa työtuloaan useammin ja pitää se ajan tasalla.

”YEL on yrittäjän turvana koko yritystoiminnan ajan ja sen jälkeen. Sen vuoksi ei riitä, että työtuloa pohditaan vain yrittäjätoiminnan alkaessa ja asiaan palataan, kun vanhuuseläke alkaa lähestyä”, sanoo Kristiina Sandén, Elon kehittämispäällikkö.

”Tällä hetkellä noin puolelle yrittäjistä on vahvistettu vuosityötuloksi alle 20 000 euroa. Se jää huomattavasti alle työntekijöiden mediaanipalkan. Alivakuuttamisen seuraukset tulevat monelle yrittäjälle yllätyksenä vasta, kun jokin riski toteutuu tai vanhuuseläkkeen määrä ei vastaakaan totuttua tulotasoa.”

Elossa on havaittu, että yrittäjien eläkevakuuttamiseen liittyy paljon väärinymmärrystä ja myös epäluottamusta.

”Etenkin nuorempien ikäluokkien tietämys eläkejärjestelmästä ja luottamus siihen ovat valitettavan heikolla tasolla. Osa ei luota, että järjestelmä pystyy takaamaan heille nykyisen muotoiset vanhuuseläkkeet, ja puheissa korostuukin oma säästäminen eläkeajan varalle. Säästäminen ja varautuminen sinänsä ovat positiivisia asioita, mutta etenkin yrittäjien kohdalla esimerkiksi asuntoon säästetty omaisuus ei välttämättä korvaa kattavaa YEL-vakuutusta ennenaikaisen työkyvyttömyyden sattuessa kohdalle,” jatkaa Kristiina.

Keskusteluun onkin tärkeä nostaa varsinaista vanhuuseläkettä ajankohtaisemmalta tuntuva asia, sosiaaliturva ja työkyvyttömyysriski. YEL-vakuutuksessa vahvistetun työtulon merkitys sosiaaliturvan määrään, esimerkiksi perhevapaiden kohdalla ja työkyvyttömyyden uhatessa sairauden tai vamman vuoksi.

Viisi yleistä väärinkäsitystä yrittäjän eläkevakuutuksesta

  1. YEL-työtulon määrä vaikuttaa vain vanhuuseläkkeen määrään
    Vanhuuseläkkeen määrän lisäksi YEL-työtulo vaikuttaa suoraan vanhempainpäivärahan, perhe-eläkkeen, työttömyysturvan, sairauspäivärahan, työkyvyttömyyseläkkeen ja osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen määrään. Jos yrittäjä on määrittänyt YEL-työtulonsa minimiin, ansiopäiväraha ja Kelan peruspäiväraha jäävät työttömyysturvan osalta saamatta.
  2. Kun YEL-vakuutuksen ottaa, siitä ei pääse eroon
    Koska YEL on lakisääteinen vakuutus, sen tulee olla voimassa koko yrittäjätoiminnan ajan. YEL-vakuutuksen voi päättää, kun yritystoiminta päättyy. Myös tilanteissa, joissa yrittäjä jää vanhempainvapaalle tai yrittäjänä työskentely katkeaa useamman kuukauden ajaksi sairausloman takia, vakuutus voidaan päättää yrittäjätoiminnan katkeamisen vuoksi.
  3. YEL-työtulo ei sopeudu yritystoiminnan muutoksiin
    YEL-vakuutuksen ottamisen yhteydessä määritettyä työtuloa voidaan muuttaa yritystoiminnan aikana, vaikka kesken kalenterivuoden. Jos yritystoiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat yrittäjän työpanoksen määrään, tulee myös työtuloa arvioida uudelleen. Tällainen muutos voi esimerkiksi olla työn muuttuminen sivu- tai päätoimiseksi.
  4. YEL-työtulon määrän voi korjata jälkikäteen
    Vaikka työtulon määrää voi muuttaa esimerkiksi yritystoiminnan kasvaessa suuremmaksi, voidaan muutos tehdä aikaisintaan ilmoituspäivästä eteenpäin. Työtuloa ei ole mahdollista muuttaa takautuvasti. Siksi oman YEL-työtulon suuruus on tärkeää tarkistaa säännöllisesti, jotta se on aina yritystoimintaa ja omaa työpanosta vastaavalla tasolla.YEL-työtulo on asetettava siten, että se vastaa kohtuullista palkkaa, joka maksettaisiin yrittäjän tilalle palkattavalle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle. YEL-työtulon vuotuinen alaraja on 9 208,43 euroa ja yläraja 209 125,00 euroa vuonna 2025.
  5. Yrittäjällä ei ole varaa sairastaa
    Oikein mitoitettu YEL-työtulo varmistaa, että sairauspäiväraha vastaa sairastamisen vuoksi menetettyä työpanosta. YEL-vakuutetun yrittäjän omavastuuajan pituus on yksi päivä, eli sairastumispäivä. Tämän jälkeen yrittäjällä on oikeus sairauspäivärahaan. Ilman YEL-vakuutusta toimivalla yrittäjällä omavastuuaika on sama kuin palkansaajilla eli sairastumispäivä ja yhdeksän seuraavaa arkipäivää. Sairauspäivärahaa täytyy hakea Kelalta kahden kuukauden kuluttua sairastamisesta.

Jos sairausloma pitkittyy ja työkyky heikkenee, YEL-vakuutettu yrittäjä voi myös saada työeläkeyhtiöltä ammatillista kuntoutusta ja tarvittaessa kouluttautua uuteen ammattiin. Työkyvyttömyyseläke puolestaan voi tulla kyseeseen, jos työkyky on alentunut pitkäaikaisesti.

Elo toimii Kuntoutusyrittäjien yhteistyökumppanina Fennian kautta. Voit tutustua Fennian tarjoamaan ”Kuntoutusyrittäjän turva” -pakettiin täältä. 

 

Kuntoutusyrittäjien näkemys viimeaikaisista YEL-muutoksista:

Tämän täydentävän tekstin on kirjoittanut Kuntoutusyrittäjien koordinaattori Oili Paaskoski.

Kuntoutusyrittäjät ymmärtää YEL-uudistuksen taustalla olevan valtiontaloudellisen paineen. Vanha järjestelmä antoi yrittäjille joustoa, mutta laaja alivakuuttaminen – etenkin yrittäjyyden alkuvaiheessa – on johtanut siihen, että maksurasitusta on päätetty siirtää enemmän yrittäjien kannettavaksi. Tämä on herättänyt aiheellista huolta. On tärkeää, että työtulon arviointi tehdään kokonaisuutena yrittäjän työpanosta, toimialaa, liikevaihtoa ja työmäärää tarkastellen – ei kaavamaisesti tai keskiarvopohjaisesti.
 

Kuntoutusalan yrittäjillä YEL-työtulon määrittely on usein selkeämpää kuin monilla muilla aloilla, koska työ perustuu säädeltyihin ammattinimikkeisiin ja yleisesti tunnettuihin palkkatasoihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uudistus vaikuttaisi myös jäsenistöömme – monen työtulo on noussut tarkistuksissa aiemmasta. Kuntoutusyrittäjät pitää tärkeänä, että järjestelmästä tehdään jatkossa selkeämpi ja ennustettavampi, yhteistyössä yrittäjien kanssa. On myönteistä, että ensimmäisiin työtulotarkistuksiin on asetettu 4 000 euron nousuraja. Sen sijaan esimerkiksi osinkotulojen sisällyttäminen työtulon perusteisiin vaatii huolellista harkintaa, jotta järjestelmän oikeudenmukaisuus ja luottamus siihen säilyvät.

Jäsenemme voivat olla meihin yhteydessä myös YEL-asioista matalalla kynnyksellä.