17 maaliskuun, 2025 |

Esteitä kuntoutukseen pääsyssä? Tee muistutus!

Päivitetty 31.3.2025: lisätty esimerkki 3.

Esteitä kuntoutukseen pääsyssä? Asiakas, tee maksuton muistutus!

Toisinaan kuntoutuksen järjestämisvastuussa olevalla hyvinvointialueella saattaa olla vaikeuksia järjestää kuntoutusta tai laatia asiakkaalle lakisääteistä kuntoutussuunnitelmaa. Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla on kuitenkin oikeus hyvinvointialueen suunnittelemaan ja toisinaan myös järjestämään kuntoutukseen. Mikäli oma kuntoutusasia ei ratkea tai etene tavanomaisella hoitoon liittyvällä keskustelulla, on yksi ratkaisu oman epäselvän tilanteen edistämiseksi tehdä maksuton muistus. Lue tältä sivulta ohjeet muistutukselle.

Mikä on muistutus ja mihin se vaikuttaa?

Muistutus on potilaan asemasta ja oikeuksista annettuun lakiin kirjattu jokaisen potilaan lakisääteinen oikeus. Muistutus on verrattain vanha keksintö lakiin ja sitä on käytetty hoitoon pääsyn edistämisen keinona jo vuodesta 1993 saakka. Muistutukseen on annettava perusteltu kirjallinen vastaus kohtuullisessa ajassa, eli noin yhden kuukauden kuluessa.

Muistutuksesta jää merkintä hyvinvointialueen tai muun hoidon järjestäjän rekisterinpitoon ja myös aluetta valvova viranomainen voi valvonnassaan ottaa muistutukset huomioon.

Muistutus on neutraali lakisääteinen keino kohdistaa alueen huomio asiakkaan havaitsemaan epäkohtaan palvelutuotannossa. Muistutuksen kirjoittaminen ei tee kenestäkään hankalaa asiakasta, vaan on jokaisen lakisääteinen oikeus.

Kuka muistutuksen tekee?

Muistutuksen tekee ensisijaisesti kuntoutuja itse, tai hänen laillinen edustajansa. Laillisena edustajana pidetään huoltajaa tai henkilöä koskeviin asioihin määrättyä edunvalvojaa. Jos edunvalvojaa ei ole, muistutuksen voi lain mukaan tehdä myös muu läheinen, mikäli kuntoutuja ei kykene itse muistutusta tekemään.

Minkälaisesta laiminlyönnistä muistutuksen voi tehdä ja miten?

Tyypillisesti muistutus tulee aiheelliseksi silloin, kun potilas ei saa hänelle lakisääteisesti kuuluvaa palvelua, kuten kuntoutusta. Muistutuksen syynä voi olla myös epäilty hoitovirhe tai huono kohtelu. Tyypillisesti valvontaviranomainen, kuten aluehallintovirasto tai Valvira, ohjaa heille tehdyt kantelut muistutuksena eteenpäin hoidosta vastaavalle taholle vastattavaksi. Avi ja Valvira käsittelevät yleensä itse vain vakavimmat potilasturvallisuuteen vaikuttavat laiminlyönnit, mutta ottavat muistukset huomioon valvoessaan alueen toimia laajemmin.

Esimerkki 1: Kuntoutussuunnitelma puuttuu

Kuntoutussuunnitelman laatimiseen ei ole erillistä määräaikaa, mutta perusterveydenhuoltoon kuuluva kuntoutus olisi aloitettava kohtuullisessa ajassa, mutta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa (terveydenhuoltolain 51 a §). Tästä voidaan johtaa, että kuntoutussuunnitelma tulisi laatia myös kohtuullisessa ajassa, mutta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa.

Jos siis vaikuttaa siltä, että kuntoutussuunnitelma viivästyy yli tuon kolmen kuukauden (ensimmäisestä yhteydenotosta terveydenhuoltoon laskien), on potilaalla perusteet tehdä hoidostaan muistutus.

Jos esimerkkinä käytetään vaikkapa Helsingin kaupungin muistutuslomaketta kirjattaisiin kohtaan ”Muistutuksen aihe” yksinkertaisesti:

Muistutuksen aihe: Hoitoonpääsy

”Mitä tapahtunut, missä ja milloin” -kohtaan puolestaan vaikkapa näin:

En ole saanut tarvitsemaani kuntoutussuunnitelmaa, eikä kuntoutukseni ole siten päässyt alkamaan. Kuntoutussuunnitelman määräaika on ylitetty, kun suunnitelmaa ei ole laadittu eikä hoito ole alkanut kolmen kuukauden kuluessa (terveydenhuoltolaki 51 a §).

Ehdottamanne toimenpiteet asian korjaamiseksi -kohtaan puolestaan:

Edellytän kuntoutussuunnitelman laatimista, jotta kuntoutus voi edetä.

 

Esimerkki 2: Kuntoutussuunnitelma on laadittu, mutta kuntoutuksen aloitus viivästyy

Muistutuksen aihe: Hoidon aloittaminen

”Mitä tapahtunut, missä ja milloin” -kohtaan puolestaan vaikkapa näin:

Kuntoutukseni ei ole alkanut, vaikka minulla on todettu kuntoutustarve terveydenhuoltolain 24 §:n ja 29 §:n (lääkinnällinen kuntoutus) mukaisesti. Kuntoutuksen alkamisen määräaika on ylitetty, kun hoito ei ole alkanut kolmen kuukauden kuluessa (terveydenhuoltolaki 51 a §).

Jos kyseessä on mielenterveyspalvelu, vaihdetaan 29 §:n tilalle 27 § (Mielenterveyden hoito).

Ehdottamanne toimenpiteet asian korjaamiseksi -kohtaan puolestaan:

Edellytän, että kuntoutus aloitetaan myötämällä minulle kuntoutuspalvelua koskeva palveluseteli tai hankkimalla muutoin tarvitsemani kuntoutus alueella toimivalta sopimuspalveluntuottajalta.

Halutessaan tässä kohdassa voi ehdottaa myös omaa kuntoutuspalveluntuottajaa, jos sopiva palveluntuottaja on jo itselle selvillä. Muistutuksen tueksi voi liittää myös terveydenhuollon ammattilaisen (kuten terapeutin) kirjallisen selvityksen, hoitopalautteen tai muun tekstin, jossa kuntoutuksen tarve todetaan tai kuntoutusta suositellaan.

Esimerkki 3: Kuntoutussuunnitelma on laadittu, mutta kuntoutuksen tarve on arvioitu liian vähäiseksi tai toteutuminen on puutteellista

Muistutuksen aihe: Hoidon määrän riittämättömyys

”Mitä tapahtunut, missä ja milloin” -kohtaan puolestaan vaikkapa näin:

Kuntoutukseni on alkanut, kuntoutussuunnitelmassa todettu tai toteutunut kuntoutustarve ei vastaa terveydenhuoltolain 24 §:n ja 29 §:n (lääkinnällinen kuntoutus) vaatimuksia, ja on jäänyt liian vähäiseksi. Kuntoutusta ei ole järjestetty hyvän kuntoutuskäytännön mukaisesti. Kuntoutustarvetta ei hyvän kuntoutuskäytännön mukaisesti tule suunnitella resurssilähtöisesti, vaan kuntoutujan tarpeista lähtien (STM:n ”Opas terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille ja kuntoutuksen parissa työskenteleville, 2022 sivut 89-90).

Jos kyseessä on mielenterveyspalvelu, vaihdetaan 29 §:n tilalle 27 § (Mielenterveyden hoito).

Ehdottamanne toimenpiteet asian korjaamiseksi -kohtaan puolestaan:

Edellytän, että kuntoutustarvetta tarkistetaan korjaamalla kuntoutussuunnitelma sekä myötämällä minulle kuntoutuspalvelua koskeva palveluseteli tai hankkimalla muutoin tarvitsemani kuntoutus alueella toimivalta sopimuspalveluntuottajalta.

Halutessaan tässä kohdassa voi muistutuksen tueksi voi liittää myös terveydenhuollon ammattilaisen (kuten terapeutin) kirjallisen selvityksen, hoitopalautteen tai muun tekstin, jossa kuntoutuksen tarve todetaan tai kuntoutusta suositellaan.

Muistutuksen tekemiseen saa aina maksutta apua

Jokaisella hyvinvointialueella ja Helsingin kaupungilla on käytössää potilasasiavastaava. Potilasasiasvastaavan yhteystiedot löytyvät jokaisen alueen omalta verkkosivulta. Yleensä nämä löytää helpoiten kirjoittamalla haluamaansa hakukoneeseen esimerkiksi ”potilasasiavastaava” ja perään oman alueen nimen, esimerkiksi ”potilasasiavastaava Keusote”, jos asut Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen alueella. Hyvinvointialueen potilasasiavastaavat neuvovat verovaroin kaikkia alueen asukkaita riippumatta siitä, kuka hoitoa lopulta antaa.

Jokaisella hyvinvointialueella on yleensä oma lomakkeensa muistutuksen tekemiseksi, mutta muistutuksen voi tehdä myös vapaamuotoisella asiakirjalla, joka sisältää yllä mainitut tiedot sekä muistutuksen tekijän (eli hoidettavan kuntoutujan) omat henkilö- ja yhteystiedot, sekä esimerkiksi otsikon ”POTILASLAIN MUKAINEN MUISTUTUS”.

Kuntoutusyrittäjien jäsenyritysten asiakkaat tai näiden läheiset voivat soittaa hoitoonpääsyyn liittyvissä haasteissa myös kuntoutusyrittäjien juristille. Kuntoutusyrittäjien juristi Juhani Saarisen tavoittaa puhelimitse numerosta 050 324 0740