29 huhtikuun, 2025 |

Fysioterapian Kela-korvaus 1.5.2025 alkaen

Fysioterapian Kela-korvaus 1.5.2025 alkaen

Päivitys 30.4.2025: Fysioterapeutin täytettävä SV 3FS -lomake on nyt lisätty Kuntoutusyrittäjien jäsensivuille. Kuntoutusyrittäjien jäsenet voivat nyt ladata lomakkeen PDF-version käyttöönsä.

Päivitys 29.4.2025: Kela on antanut tarkemman tiedotteen fysioterapian korvattavuudesta. Lue tiedote tästä linkistä. Tiedotteella Kela täsmentää esimerkiksi ryhmäterapiat ja psykofyysisen terapian korvattavuuden ulkopuolelle.

Päivitetty 29.4.2025: Kuntoutusyrittäjien käsityksen mukaan asiakas tarvitsee korvaushakemuksensa liitteeksi fysioterapeutin täyttämän selvityksen annetusta hoidosta eli SV 3FS -lomakkeen. Fysioterapeutin lomakkeita voidaan tilata Kelan lomakevarastosta. Lisätietoja tältä sivulta. Lomakkeet tulevat jollain aikataululla myös alalla toimivien yritysten potilastietojärjestelmiin. Kuntoutusyrittäjät on ehdottanut Kelalle, että lomaketta saisi jatkossa myös Kuntoutusyrittäjien jäsensivuilta. Emme ole vielä saaneet ehdotukseen vastausta.

Lomakkeita voi tilata Kelan lomakevarastosta osoitteesta lomakevarasto@kela.fi. Lomakkeiden tilaaminen on maksutonta.

Päivitetty 24.4.2025: Kela on täsmentänyt fysioterapian korvaustaksaksi 15 € per käynti. Lisätty maininnat uutiseen. Tarkempi tiedote sairausvakuutuslain mukaan 1.5. korvattavista hoidoista ja toimenpiteistä saadaan Kelalta viimeistään ensi viikon alussa.

Päivitetty 22.4.2025: lisätty kysymykset työnantajan maksamasta hoidosta ja Kela-korvauksista.
Fysioterapian Kela-korvauksen edistymisestä on tullut meille paljon kysymyksiä. Ohessa viimeisimmät tiedot.

Mikä on fysioterapian Kela-korvauksen suuruus?

Korvaus on Kelan taksahinnastossa 15,00 € per käyntikerta (koodi 300FY). Kela päätti taksat valtioneuvoston asetuksen perusteella.Taksaa voidaan tarvittaessa päivittää. Seuraava Kelan taksojen päivityskierros on ensi syksynä tai ensi vuodenvaihteessa.

Asetusluonnos oli lausunnolla ja sen lausuntoaika päättyi 9.4.2025. Kuntoutusyrittäjät antoi myös lausunnon. Asetusluonnoksen mukaan korvaus voi olla enintään 30 euroa per käyntikerta. Toivoimme Kelalta, että 30 euron enimmäistaksa otettaisiin käyttöön fysioterapian kotikäynteihin, mutta toistaiseksi Kela ei ole tätä korotusta uskaltanut tehdä, sillä Kelan on pysyttävä korvaukselle budjetoiduissa raameissa, eikä korvauksen tulevasta suosiosta ole vielä varmaa tietoa.

Montako käyntiä korvataan?

Korvattavia käyntejä on enintään neljä kalenterivuotta kohden. Vuonna 2025 on täydet neljä korvattavaa käyntiä.

Tarvitaanko lääkärin lähetettä tai onko siitä hyötyä?

Lääkärin lähete on tehokas työkalu ohjaamaan asiakasta fysioterapia-asiakkaaksi, mutta lähete ei ole välttämätön, eikä sillä ole myöskään Kela-korvauksen kannalta merkitystä. Korvattavia käyntejä ei ole neljää enempää, tultiin hoitoon sitten lääkärin lähetteellä tai ilman.

Miten korvaus saadaan?

Asiakas voi hakea korvauksen itse Omakela-verkkopalvelusta SV 127 lomakkeella tai Kelan paperisenSV 127 lomakkeen täyttämällä ja postittamalla Kelaan. Lue korvausten hakemisesta yleisesti täältä ja Kelan tiedote fysioterapian korvauksesta täältä.

Päivitetty 30.4.2025: Asiakas tarvitsee SV 127 korvaushakemuksensa liitteeksi fysioterapeutin täyttämän selvityksen annetusta hoidosta (SV 3FS -lomake). Fysioterapeutin lomakkeita voidaan tilata Kelan lomakevarastosta. Lisätietoja tältä sivulta. Lomakkeet tulevat jollain aikataululla myös alalla toimivien yritysten potilastietojärjestelmiin. Lomake löytyy myös Kuntoutusyrittäjien jäsensivulta.

Asiakkaan kannalta helpointa on hakea kaikkien neljän käyntikerran korvausta Kelalta samalla kertaa. SV 3FS-lomakkeessa on tilaa kaikille neljälle käyntikerralle. Fysioterapiayritys voi sopia asiakkaan kanssa kaikkien neljän käyntikerran toteuttamisesta, mutta korvauksen voi saada omatoimisesti haettuna vasta jälkikäteen. Kaikkien neljän kerran käyttäminen ei ole korvauksen saamisen edellytys: myös 1-3 käyntikertaa voidaan korvata. Neljän käyntikerran korvaus on yhteensä 60 euroa, eli asiakkaan saama Kela-korvaus on silloin tuntuvimmillaan.

Matkakorvauksen asiakas voi saada matkasta sv-korvattavaan hoitoon. Sitä varten palveluntuottajan on täytettävä SV 67 lomake. SV 67 lomake kuuluu SV 3FS -lomakkeen tavoin Kelalta tilattaviin lomakkeisiin.

Lomakkeita voi tilata Kelan lomakevarastosta osoitteesta lomakevarasto@kela.fi. Lomakkeiden tilaaminen on maksutonta.

Voiko asiakas saada sv-korvauksen suuruisen alennuksen jo vastaanotolla?

Kyllä voi, mikäli fysioterapiayritys on Kelan suorakorvauskumppani. Lue suorakorvausmenettelystä täältä ja suorakorvauskumppaniksi hakeutumisesta täältä. Suorakorvauskumppani toimittaa asiakkaiden tilitystiedot Kelaan joko paperipostina tai sähköisenä tilityksenä.

Sähköinen tilitys edellyttää PALSO-järjestelmän käyttöä. PALSO korvaa fyysisen Kela-kortin näyttämisen. Palso ei tällä hetkellä kerro, onko asiakkaalla jäljellä tälle vuodelle korvattavia käyntejä vai ei. Toisin sanoen, jos korvattavat käynnit on jo tältä vuodelta käytetty, palveluntuottaja joutuu perimään vastaanotolla myönnetyn alennuksen asiakkaalta jälkikäteen. Käyntimäärän täyttymisen palveluntuottaja tietää vasta siitä, että Kela lähettää tilityksestä kielteisen päätöksen.

Olemme olleet Kelaan yhteydessä ja pyytäneet Kelaa mahdollistamaan jäljellä olevien käyntimäärien kysymisen PALSO-järjestelmästä. Tällä hetkellä se ei ole kuitenkaan PALSO-kyselyiden avullakaan mahdollista. PALSO korvaa vain Kela-kortin näyttämisen, eikä kerro asiakkaan jäljellä olevista käyntimääristä mitään tietoa. PALSO-kyselyn käyttäminen on pakollista silloin, kun käytössä on sähköinen tilitysjärjestelmä.

Onko erikseen olemassa fysioterapiaa jota Kela ei korvaa?

Kyllä on. Korvattavuuden ulkopuolelle jääviä palveluita on lueteltu Kelan 29.4.2025 antamassa tiedotteessa. Kela ei tiedotteen mukaan myönnä fysioterapiasta korvausta:

  • Kahta fysioterapiakäyntiä saman päivän aikana
  • Ryhmässä annettavasta liikuntahoidosta, laitteella tapahtuvasta harjoittelusta eikä lämpö- sähkö- tai muusta fysikaaliseen hoitoon liittyvästä hoidosta
  • Lymfaterapiasta, kun se on käynnin ainoa hoito
  • Akupunktiota, kun se on käynnin ainoa hoito
  • Psykofyysisestä fysioterapiasta itsenäisenä hoitona mielenterveyden häiriöihin (esimerkiksi unettomuus, ahdistuneisuus, ahdistuneisuus- tai sopeutumishäiriö, masennus, traumaperäinen stressihäiriö), sillä psykofyysistä fysioterapiaa ei katsota niiden vakiintuneeksi hoitomuodoksi
  • Voice massage terapiasta
  • Hoidosta, jonka asiakas itsenäisesti toteuttaa, esimerkiksi tekemällä harjoituksia nettisovelluksessa olevien ohjeiden mukaisesti

Miten voin varautua siihen, että asiakkaan fysioterapian suorakorvauspäätös tuleekin takaisin kielteisenä, eikä Kela maksakaan korvausta? Annoin korvauksen suuruisen alennuksen suorakorvaussopimuksen mukaisesti jo vastaanotolla.

Ensisijaisesti asiakkaalta kannattaa kysyä, onko hän käyttänyt fysioterapian Kela-korvauksen kaikki neljä korvattavaa käyntiä jo tänä kalenterivuonna. Kelan 29.4.2025 antaman tiedotteen mukaan asiakkaalla on mahdollisuus selvittää ajantasainen tieto Omakelasta seuraavilla ohjeilla:

Asiakas voi itse tarkistaa korvatut fysioterapiakäynnit OmaKelasta – Kirjaudu – OmaKela (Omat etuudet – Muut etuusasiat – Korvaukset sairaanhoidosta – Lääkekatto ja matkakatto sekä muut sairaanhoitokorvausasiat – Sairaanhoitokorvaukset – Käynnit suoravastaanotolla).

Ellei tarkistusta tehdä, on mahdollista, että asiakas ei tiedä tai erehtyy vastauksessaan. Tilanne on yrittäjälle harmillinen, sillä jäljellä olevien suorakorvausten määrän tarkistamiseen ei ole tällä hetkellä muuta luotettavaa työkalua, kuin asiakkaan oma asiointi OmaKelassa.

Yksinkertaisin tapa suojautua kielteiseltä Kelan suorakorvauspäätökseltä on, ettei ota käyttöön suorakorvaussopimusta, eikä tee tilityksiä asiakkaiden puolesta. Asiakas voi silloin hakea korvaukset itsenäisesti Omakelasta. Sähköinenkään suorakorvausjärjestelmä ei tällä hetkellä mahdollista sen seuraamista, onko asiakas saanut jo kaikki neljä korvattavaa fysioterapiakertaa.

Toinen vaihtoehto on ottaa asiakkaalta ennalta pantiksi suorakorvauksen suuruinen summa. Pantti palautetaan asiakkaalle sen jälkeen, kun Kela on onnistuneesti käsitellyt suorakorvaussopimuksen. Tämä ei ole kuitenkaan suorakorvausjärjestelmän kannalta tarkoituksenmukaista, ja pantin palauttamisesta voi syntyä kuluja, jotka täytyisi laskuttaa asiakkaalta.

Kolmas vaihtoehto on, että sovit asiakkaan kanssa ennalta, miten hylätty suorakorvattu summa maksetaan. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että asiakkaan on jätettävä laskutustietonsa yritykselle. Hylätyn suorakorvauksen jälkikäteisestä laskuttamisesta voidaan sopia laskutettavaksi asiakkaalta myös erillinen laskutuslisä. Työtä ja kuluja vastaavan laskutuslisän lisääminen on tässä tilanteessa kohtuullista, sillä ensisijaisesti on asiakkaan vastuulla tietää, onko hänellä jäljellä oikeutta fysioterapian suorakorvaukseen vai ei.

On mahdollista, että hylätyn suorakorvauksen laskuttamiseen tulee tai on jo nyt markkinoilla jonkinlainen luottokorttiin liitettävä ominaisuus, mutta tällaista palvelua ei Kuntoutusyrittäjien tiedossa ainakaan vielä ole.

Mitkä järjestelmät tukevat sähköistä suorakorvaustilitystä?

Luettelo sähköistä suorakorvaustilitystä ja PALSO-kyselyä tukevista järjestelmistä löytyy täältä.

Luettelosta löytyvät Kuntoutusyrittäjien jäsenille tutuimmat Acute (Vitec Acute Oy) ja Ajas (Eneroc Oy). Nordhealth Therapy Oy:n Diarium-järjestelmää ei listalta löydy, mutta Diariumilta saadun tiedon mukaan suorakorvaustilitys ja PALSO-ominaisuus on tulossa Diariumiin mahdollisimman pian.

Voiko asiakas saada sv-korvauksen työnantajan järjestämästä fysioterapiasta?

Työntekijä voi saada Kela-korvausta vain siitä rahamäärästä jonka hän on itse maksanut.  Työnantajan kokonaan järjestämä ja maksama kuntoutus ei maksa työntekijälle mitään, jolloin oikeutta Kela-korvaukseenkaan ei synny. Sillä ei ole merkitystä, onko työnantaja järjestänyt etuuden työntekijälle erilaisella setelimallilla (ePassi, Smartum ym.) vai onko työnantaja sopinut fysioterapiasta suoraan fysioterapiayrityksen kanssa.

Työntekijän kannalta sv-korvauksen saaminen siis edellyttää, että työntekijä maksaa omavastuuosuuden palvelusta omista rahoistaan. Tällöin työntekijä voi hakea Kelalta enintään omavastuuosuutensa suuruisen Kela-korvauksen.

Jos työntekijä maksaa hoitotapahtuman kokonaan työnantajan järjestämällä etuudella (kuten työnantajan järjestämällä sairaanhoitoetuudella), ei työntekijälle synny oikeutta fysioterapian Kela-korvaukseen.

Jos työntekijä maksaa omista rahoistaan käynnistä 20 euroa, voi työntekijä saada Kela-korvausta 15 euroa. Jos työntekijä maksaa itse käynnistään 15 euroa, on Kela-korvauksen suuruus edelleen 15 euroa. Jos työntekijä maksaa käynnistä 10 euroa, on fysioterapian Kela-korvaus 10 euroa, jne. Jos työntekijä maksaa käynnistä 0 euroa itse, on Kela-korvauskin 0 euroa.

Jos palvelun maksaa kokonaan työnantaja, voi työnantaja hakea näistä kustannuksista Kela-korvauksen Kelalta työntekijän antaman valtakirjan perusteella. Jos työntekijä ei anna valtakirjaa, ei työnantajakaan saa tätä korvausta. Lisätietoja Kelan etuusohjeesta sivu 15 (20/96).

Jos palvelu Kela-korvataan jo työntekijälle maksuttomana työterveyshuoltona, ei työnantaja saa samasta hoidosta erillistä fysioterapian Kela-korvausta valtakirjallakaan.

Voiko asiakas saada sv-korvauksen lisäksi myös kotitalousvähennyksen fysioterapiasta?

Kyllä voi, mutta kotitalousvähennystä ei voi hakea saadun Kela-korvauksen osalta.

Kotitalousvähennyksen ja Kelan sv-korvauksen voi yhdistää, mutta vain siltä osin, kuin palvelun on lopulta maksanut itse. Jos asiakas maksaa kotiintuotavasta fysioterapiapalvelusta esimerkiksi 50 euroa, hakee samasta hoidosta Kelalta sv-korvausta 15 euroa, voi asiakas tehdä kotitalousvähennyksen enää jäljelle jääneestä itse maksetusta 35 eurosta. Tämä ilmenee verohallinnon ohjeen kohdasta 4.1. Kelan maksama korvaus on näkemyksemme mukaan rinnastettavissa esimerkiksi vakuutusyhtiön maksamaan korvaukseen.