30 huhtikuun, 2025 |

Fysioterapian sv-korvaus selkeytyi

Fysioterapian sv-korvaus selkeytyi

Kela antoi 29.4.2025 tiedotteen huomenna (1.5.2025) voimaan astuvista uusista Kela-korvauksista. Tiedotteessa Kela rajasi, että hoitoa ei korvata, mikäli se koostuu kokonaan akupunktiosta tai lymfaterapiasta.

Muistutamme, että Kela rajoittaa fysioterapiayritysten palveluvalikoimaa vain rajatusti. Yrittäjä saa edelleen käyttää akupunktiota ja lymfaterapiaa hoidon tukena, kunhan ne eivät muodosta koko korvattavaa hoitokäyntiä.

Lisäsimme samalla jäsensivujen lomakkeisiin Kelan uuden fysioterapeutin täytettäväksi tarkoitetun SV 3FS-lomakkeen yhdessä julkisesti saatavilla olevan SV 127 -lomakkeen kanssa. Jos jäsensivujen tunnukset ovat hukassa, voit pyytää tunnuksia ottamalla meihin yhteyttä.

Pyysimme Kelalta lupaa lisätä myös SV 67 -lomakkeen matkakorvauksia varten, mutta sitä emme ole toistaiseksi vielä voineet lisätä. Kyseinen lomake on toistaiseksi saatavilla vain Kelalta erikseen tilattuna.

Paperilomakkeiden tilaaminen Kelalta on maksutonta.

Asiakkaan kannalta helpointa on hakea kaikkien neljän käyntikerran korvausta Kelalta samalla kertaa. SV 3FS-lomakkeessa on tilaa kaikille neljälle käyntikerralle. Fysioterapiayritys voi sopia asiakkaan kanssa kaikkien neljän käyntikerran toteuttamisesta, mutta korvauksen voi saada omatoimisesti haettuna vasta jälkikäteen. Kaikkien neljän kerran käyttäminen ei ole korvauksen saamisen edellytys: myös 1-3 käyntikertaa voidaan korvata. Neljän käyntikerran korvaus on yhteensä 60 euroa, eli asiakkaan saama Kela-korvaus on silloin tuntuvimmillaan.

Kela rajoitti tiedotteellaan jonkin verran sitä, mitä asiakkaan kanssa voidaan fysioterapiassa tehdä

Voit lukea Kelan 29.4.2025 antaman tiedotteen tästä. Tiedotteen mukaan:

Korvausta ei makseta:

  • Ryhmässä annettavasta liikuntahoidosta, laitteella tapahtuvasta harjoittelusta eikä lämpö- sähkö- tai muusta fysikaaliseen hoitoon liittyvästä hoidosta
  • Lymfaterapiasta, kun se on käynnin ainoa hoito
  • Akupunktiota, kun se on käynnin ainoa hoito
  • Psykofyysisestä fysioterapiasta itsenäisenä hoitona mielenterveyden häiriöihin
    (esimerkiksi unettomuus, ahdistuneisuus, ahdistuneisuus- tai sopeutumishäiriö,
    masennus, traumaperäinen stressihäiriö), sillä psykofyysistä fysioterapiaa ei katsota niiden vakiintuneeksi hoitomuodoksi
  • Voice massage terapiasta
  • Hoidosta, jonka asiakas itsenäisesti toteuttaa, esimerkiksi tekemällä harjoituksia nettisovelluksessa olevien ohjeiden mukaisesti

Lisäksi tiedotteessa mainitaan, että Kela korvaa vain yhden fysioterapiakäynnin päivässä.

Lymfaterapia, akupunktio ja psykofyysinen fysioterapia voivat tietyin reunaehdoin olla osa Kela-korvattavaa hoitokäyntiä

Kelan tiedotteesta on syytä huomata, että lymfaterapian, akupunktion ja psykofyysisen fysioterapian käyttöä Kela-korvattavalla hoitokäynnillä ei suljeta kokonaan pois. Niiden käyttö on edelleen sallittua osana fysioterapiaa silloin, kun korvattavalla käynnillä tehdään myös muuta, perinteisempää kivun tai toimintakyvyn hoitoon liittyvää fysioterapiaa.

Psykofyysistä fysioterapiaa ei tiedotteen mukaan voida Kela-korvattavana hoitona antaa mielenterveyden häiriöiden hoitamiseksi. Psykofyysisen fysioterapian menetelmien tai lähestymistavan käyttöä ei ole kielletty, mutta hoidon kohteena täytyy olla jokin muu oire, kuin mielenterveyden häiriö.

Lisäsimme Kelan lomakkeita jäsensivuille

Kuntoutusyrittäjien jäsensivujen lomakkeet -osioon on lisätty tänään sähköinen Kelan SV 3FS-lomake, jonka täyttäminen terveydenhuollon ammattilaisen toimesta on edellytys sille, että asiakas voi hakea hoidostaan korvausta joko Omakelassa tai postittamalla lomakkeet Kelalle. SV 3FS-lomaketta ei ole yleisesti verkossa saatavilla, sillä se on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisten täytettäväksi. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tilata fyysisiä lomakkeita Kelalta maksutta.

Lisäsimme samalla jäsensivuille myös verkosta yleisesti saatavilla olevan sähköisen SV 127 lomakkeen, jonka asiakas täyttää itse silloin, kun asiakas hakee Kela-korvauksen itse.

Asiakkaan on korvauksen saadakseen toimitettava Kelalle sekä itse täyttämänsä SV 127 lomake että fysioterapeutin täyttämä SV 3 FS-lomake (selvitys annetusta hoidosta). Vaihtoehtoisesti asiakas voi saada suorakorvauksen fysioterapeutin vastaanotolla, jos yrityksessä on suorakorvaus käytössä.

Asiakas voi tarkistaa jäljellä olevat korvauskerrat Omakelasta

Palveluntuottajilla ei toistaiseksi ole keinoja varmistua siitä, onko Kela-korvattavia kertoja enää jäljellä. Tämä olisi erityisen tärkeää tietää silloin, kun palveluntuottaja myöntää Kela-korvauksen asiakkaalle suorakorvauksena. Kelan mukaan:

Reaaliaikaista tietoa asiakkaalle korvatuista fysioterapiakäynneistä ei ole mahdollista toimittaa suoraan palveluntuottajalle, mutta asiakas voi itse tarkistaa korvatut fysioterapiakäynnit OmaKelasta – Kirjaudu – OmaKela (Omat etuudet – Muut etuusasiat – Korvaukset sairaanhoidosta – Lääkekatto ja matkakatto sekä muut sairaanhoitokorvausasiat – Sairaanhoitokorvaukset – Käynnit suoravastaanotolla).

Lisätietoa fysioterapian SV-korvauksesta ja siitä, miten Kelan suorakorvauspalveluntuottajaksi pääsee, ja mitä hyötyä tai mahdollisesti haittaa siitä on, löytyy keskitetysti tästä uutisesta.