Kannattaako 2025 kuulua alv-rekisteriin?
Kannattaako kuntoutusyrityksen vielä vuonna 2025 kuulua alv-rekisteriin?
Lyhyt vastaus on, että ei enää yleensä kannata, jos arvonlisäverollista myyntiä on enintään 20 000 euroa, eikä alv-rekisteriin ole velvollisuutta hakeutua. Rekisteristä voi myös poistua, jos kalenterivuoden alv-liikevaihto on tänä ja edellisenä vuonna enintään 20 000 euroa.
Pääsääntönä on alalla arvonlisäveroton kuntoutus
Kuntoutusyritysten toiminta on pääsääntöisesti arvonlisäverotonta terveyden- ja sairaanhoitoa. Jotkut palvelut, kuten koulutuspalvelut ja pieni osa terveyspalveluista sekä tavaramyynti ovat kuitenkin arvonlisäverollisia. Näistä kertyy arvonlisäveroon velvoittavaa liikevaihtoa. Jos arvonlisäverollinen myynti ylittää alv-rajan, tulee yrityksen hakeutua rajan ylityksestä lähtien alv-rekisteriin ja periä palveluista arvonlisäverollinen hinta, joka on liikuntapalveluissa 14 % ja muissa palveluissa 25,5 %. Se myynti, jolla 20 000 euron raja ylittyy, on jo kokonaisuudessaan arvonlisäverovelvollinen. Yrityksen arvonlisäverotonta myyntiä, kuten terveyden ja sairaanhoitoa, ei huomioida laskettaessa arvonlisäverollista liikevaihtoa tai sen alarajan täyttymistä. Arvonlisäverotonta terapiamyyntiä voi olla vaikkapa 500 000 euroa, mutta yritys voi silti olla arvonlisäverosta vapaa alle 20 000 euron jäävän alv-myynnin vuoksi.
Uusi alv-alaraja on 20 000 euroa kalenterivuodessa
Arvonlisäverolainsäädäntö muuttui vuoden 2025 alussa. Merkittävin vaikutus oli alv-rekisterin liittymisvelvollisuuden alarajan nousu 20 000 euroon kalenterivuodessa (ei siis enää tilikauteen, kuten aiemmin) ja alarajahuojennuksen poistuminen kokonaan.
Alv-velvollisuus astuu 2025 voimaan heti kun yritys on alv-rekisterissä tai yritykselle syntyy sen tai viime vuoden liikevaihdon perusteella velvollisuus liittyä alv-rekisteriin. 20 000 euron rajan ylittävä myyntitapahtuma on jo kokonaan arvonlisäverollista myyntiä, vaikka sitä edeltävät myynnit pysyvätkin arvonlisäverottomina.
Alv-raja lasketaan aiemmasta poiketan kalenterivuosittain, ja nyt myös viime vuosi otetaan rajassa huomioon. Jos yrityksen arvonlisäverollinen myynti on siis ollut vuonna 2024 yli 20 000 euroa, on yrityksen oltava myös tämä vuosi alv-rekisterissä.
Vuoden 2024 loppuun asti käytössä ollut alarajahuojennus on poistunut vuodelle 2025 (vero.fi uutinen), mutta vuodesta 2024 voi alarajahuojennuksen vielä hakea, jos arvonlisäverollinen myynti on viime vuonna ollut alle 30 000 euroa.
Kannattaako alv-rekisteriin kuulua, jos alv-myynti oli viime vuonna alle 20 000 euroa?
Jos kuulut alv-rekisteriin, joudut maksamaan myynnistä arvonlisäveroa siihen asti, kunnes poistut alv-rekisteristä. Jos myyntiä on alle 20 000 euroa, ei alv-rekisteriin kuulumiselle ole välttämättä enää tänä vuonna syytä. Jos tuo raja on kuitenkin ylittynyt vuonna 2024, joudut olemaan alv-rekisterissä myös vuoden 2025. Tällöin voit poistua alv-rekisteristä vasta 2026, edellyttäen kuitenkin, että arvonlisäverollinen myynti on jäänyt vuonna 2025 alle 20 000 euron.
Useilla pienillä Kuntoutusyrityksillä alv-myynti jää alle lakiin kirjatun 20 000 euron alarajan. Tällöin arvonlisäverovelvollisten rekisteriin kuuluminen on vapaaehtoista. Se ei ole kuitenkaan välttämättä kannattavaa, sillä rekisteriin hakeutumisen jälkeen (tai vuosirajan ylityttyä) joudut lisäämään hintoihin palvelua vastaavan arvonlisäveron. Jos ostaja ei voi vähentää arvonlisäveroa*, voi sen lisääminen vaikuttaa myyntiin. Jos myynti on lähelle 20 000 euron kalenterivuosikohtaista rajaa, voit lykätä alv-rekisteriin hakeutumista, kunnes rajan ylittäminen näyttää todennäköiseltä tai raja ylittyy. Tällöin voit lykätä arvonlisäveron lisäämistä hintoihin ja myydä arvonlisäverottomasti tuotteita ja palveluita 20 000 euron rajaan saakka. Lykkääminen ei välttämättä onnistu enää seuraavana vuonna, sillä kerran ylitetty 20 000 euron myynti velvoittaa kuulumaan alv-rekisteriin myös seuraavana kalenterivuonna.
*Arvonlisäveron voivat vähentää paitsi alv-rekisteriin kuuluvat yritykset alv-toiminnastaan, myös hyvinvointialueet.
Ostojen alv-vähennys saattaa helpottaa alv-rekisteriin hakeutumista
Arvonlisäverovelvollisuus ei ole välttämättä erityisesti tavaramyynnissä taloudellisesti kovin merkittävässä roolissa, sillä arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa vastaavasti sitä, että voit vähentää yrityksen arvonlisäverolliseen myyntiin kohdistuvat arvonlisäverolliset palvelu- ja tavaraostot. Suurin merkitys alv-rekisterissä on silloin, kun myytävä tuote on palvelu, joka tuotetaan yrittäjän tai työntekijän voimin. Tällöin kun vähennettäviä arvonlisäverollisia ostoja ei välttämättä juurikaan kerry, ja miltei koko vero tilitetään valtiolle.
Alv-rekisteristä voi myös poistua, jos liikevaihto on tänä ja edellisenä vuonna ollut alle 20 000 euroa
Alv-rekisteristä voi myös poistua kesken vuoden, jos yrityksen arvonlisäverollinen myynti on kuluvana ja edellisenä vuonna jäänyt alle 20 000 euron rajan. Tällöin myös arvonlisäveron keräämisvelvollisuus lakkaa. Toisaalta myöskään vähennyksiä ei voi enää ostoista tehdä.
Alv-rekisteristä poistuminen voi olla erityisen ajankohtaista nyt niille toimijoille, jotka myyvät omaa palveluaan, tekevät vain vähän vähennettäviä alv-ostoja, ja joiden alv-myynti jää tai jäi alle 20 000 euron rajan tänä ja edellisenä vuonna. Tällainen toimija voi olla esimerkiksi sivutoimisia koulutuspalveluita tarjoava terapeutti, jonka myynnistä pääosa on arvonlisäverotonta terveyden- ja sairaanhoitoa.