Näin Kuntoutusyrittäjät vaikutti Kelaan syyskuussa
Kuntoutusyrittäjien kuulumisia Kelasta
Kävimme tapaamassa Kelaa nykyisten terapeuttien sopimuskauden aikaisista muutoksista
Tapaamisen aiheena olivat nykyisten Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen sopimukset, eli 2022 suoritetun kilpailutuksen ja 2023-2024 kestävä sopimuskausi, johon kuuluvat mahdollisesti optiokaudet 2025 ja 2026. Kela ei ole vielä tätä kirjoitettaessa tehnyt päätöksiä optiokausien käytöstä, mutta päätös olisi tehtävä pian. Jollei Kela käytä kauden 2025 optiota, täytyisi vuoden 2025 kilpailutus järjestää käytännössä jo ensi keväänä. Jotta tähän ehdittäisiin, tulisi päätös kilpailutuksesta tehdä nyt loppuvuonna 2023.
Ongelmana jäykkyydet terapeuttien muutoksissa ja muissa sopimusmuutoksista
Esittelimme Kelalle Kuntoutusyrittäjien näkemyksen nykytilanteesta sekä siihen jo aiemmin esiteltyjä korjauksia. Kuntoutusyrittäjien esitys Kelassa on luettavissa tästä. Kela ei luvannut nykytilanteeseen korjauksia: Edelleenkin yli 4 kk sijaisuuksissa terapeuttien olisi täytettävä kevään 2022 pistekeskiarvot täsmälleen. Tämä voi johtaa erityisesti yksinyrittäjillä tai pienillä yrityksillä kohtuuttomiin tilanteisiin, jos kokeneen henkilön tilalle ei voida rekrytoida ketään.
Katseet tuntuvat olevan jo tulevissa kilpailutuksissa. Mahdolliset korjaukset henkilöstöpolitiikan suhteen voivatkin venyä tuleviin kilpailutuskausiin. Samaan aikaan myös odotamme, miten Kela suorittaa tarjousten uudelleenvertailun markkinaoikeuden kesällä 2023 kumoamista terapiahankinnoista.
Kela tapasi terapeuttiliittoja kuntoutuksen kehittämisen merkeissä
Tapaamisessa Kela esitteli omaa edunvalvontatoimintaansa lyhyesti sekä kertoi esimerkiksi Kela-taksien toiminnasta. Kela taksien osalta mahdollisia ongelmia tuotiin Kelan toimesta aktiivisesti myös itse esille. Kela toivoo korjaavansa nyt nähtyjä haasteita nykyisellä mallilla, jossa jokaisella alueella on vähintään kaksi eri taksikeskusta palveluntuottajana.
Jäseniltä saadut yhteydenotot taksiongelmista ovat nyt hieman vähentyneet, mutta edelleen Kuntoutusyrittäjät on kiinnostunut siitä, miten Kelan taksipalvelut ruohonjuuritasolla toimivat. Aiheeseen liittyen Kuntoutusyrittäjät on laatinut valtakirjamallin, jolla asiakas voi siirtää oikeutensa vahingonkorvaukseen suoraan terapiapalveluntuottajalle, jos esimerkiksi asiakkaan kyyti myöhästyy tai peruuntuu yllättäen kokonaan.
Valtakirjamalli on ladattavissa täältä.
Fysioterapeutit ja muut laillistetut terapeutit myöntämään yli 9 päivän sairauslomia?
Päivän aikana keskusteltiin epävirallisesti myös terapeuttien oikeudesta kirjoittaa sairauspäirähan edellyttämiä lausuntoja. Tällä hetkellä sairauspäivärahaa voidaan maksaa vain lääkärin lausunnolla, joka rajoittaa esimerkiksi fysioterapeutin mahdollisuuksia ”määrätä” sairauslomaa yli yhdeksän päivän ajaksi, jolloin potilas joka tapauksessa tarvitsisi siis lääkäritodistusta sairauspäivärahan saamiseksi. Lainsäädäntö ei ole tältä osin aivan kristallinkirkas: Kela edellyttää lomakkeissaan lääkärin lähetettä, mutta miksi juuri lääkärin? Syyksi arvailtiin terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettua lakia, jonka mukaan taudinmäärityksen tekee lääkäri. Sairauden aiheuttaman työkyvyttömyyden ja sairauden välinen juridinen yhteys ei kuitenkaan tässä kohden ole aivan aukoton.
Työpajat
Osana päivää Kela järjesti kolme lyhyttä työpajaa, joiden aikaansaantia purettiin iltapäivässä. Aiheina olivat ryhmäterapiat, etäterapiat sekä Kelan terapioiden palveluvalikoima yleisesti.
- Ryhmäterapioiden osalta haasteena oli ryhmien kokoaminen, johon ehdotettiin osallistujien taholta helpotusta muuttamalla ryhmäterapiapäätökset helpommin toimeenpantaviksi.
- Etäterapiasta oltiin kiinnostuneita uutena ja kustannustehokkaana terapiamuotona, mutta yleinen konsensus osallistujien kesken oli, ettei etäterapiasta ole automaattisesti kasvokkain tapahtuvan kuntoutuksen korvaajaksi, eikä aina edes kasvokkain tapahtuvan terapian vaihtoehdoksi. Etäterapia saattoi olla myös kuntoutujien yhdenvertaisuuden kannalta haasteellista, sillä kaikilla kuntoutujilla ei aina ole tarvittavia välineitä tai avustajia etäterapian menestyksekkääseen suorittamiseen.
- Kelan palveluvalikoimaan oltiin hyvin varovaisia tekemään suuria muutoksia. Nykyistä palveluvalikoimaa pidettiin hyvänä, mutta vastaavasti suurta kilpailutusten määrää osalta riskinä sille, että asiakkaan palvelu siiloutuu, ja pirstoutuu tarpeettomasti eri palveluntuottajille. Myös erikoistumiselle tulee jättää tilaa, jonka Kelan nykyinen 50/50 hinta/laatu -suhde myös osaltaan mahdollistaa. Kelan hankintamenettelyä tulee kuitenkin uudistaa vastaamaan nykyisiä tarpeita ja sallia ennakoidusti sujuvammat muutokset mm. terapeuteissa sopimuskauden aikana. Kelan palveluvalikoimaa pidettiin nyt erityisen hyvänä siihen nähden, että monella hyvinvointialueella kuntoutus on vuonna 2023 lähtenyt käyntiin takkuisasti, ja Kelan kuntoutus saattaa olla monelle kuntoutujalle vielä nyt aiempaakin tärkeämpää.
Lähiaikojen odotetuimmat Kela-kuulumiset keskittyvät yllä viitattuun markkinaoikeuden määräämään vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen uusintakilpailutukseen, josta tiedotamme heti, kun Kela tekee asiassa päätöksiä.