18 helmikuun, 2025 |

Kuntoutusyrityksiä verotarkastetaan 2025

Kuntoutusyrityksiä verotarkastetaan 2025

Useampi kuntoutusyrittäjien jäsen on kertonut, että heille on tehty tai heille ollaan tekemässä verotarkastus tänä tai edellisenä vuonna. Verotarkastuksen kohteena on ollut erityisesti arvonlisäverotus ja itse maksavat asiakkaat. Verottaja etsii poikkeavuuksia ja verotuksellisia rajapintoja, jonka johdosta verotarkastuksen kohteeksi saattaa päästä esimerkiksi ohjaus- tai ennakkoratkaisupyyntöjä verottajalle viime vuosina tehnyt kuntoutusyritys.

Verotarkastukset ovat menneet pääosin jäsenyrityksissä hyvin

Kuntoutusyrittäjien toimistolle tulleen tiedon mukaan pääosa jäsenyrityksistä on selvinnyt verotarkastuksista tähän mennessä kuivin jaloin. Tämä voi osaltaan johtua siitä, että jäsenyrityksissä tyypillisesti suuri osa liikevaihdosta tulee julkisesti tai lakisääteisesti rahoitetuista lähteistä, kuten Kelan vaativasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta, hyvinvointialueiden ostamasta kuntoutuksesta sekä vakuutusyhtiöiden ostoista. Näille kaikille on yhteistä, että ostoprosessiin kuuluu myös arvio hoidon tarpeesta. Joskus hoidon tarve arvioidaan lääkärin määräyksellä tai lähetteellä, mutta hoidon tarpeen voi arvioida muukin terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten vakuutusyhtiön palkkalistoilla oleva sairaanhoitaja.

Mikäli hoidon tarvetta ei ole erikseen arvioitu, saattaa verottaja pitää erityisesti pitkäkestoisen palvelun luonnetta muuna kuin terveyden ja sairaanhoitona. On hyvin harvinaista, että kuntoutukseen tullaan ilman varsinaista kuntoutuksellista tarvetta, mutta verottajan näkökulmasta tämä rajapinta saattaa tulla esille esimerkiksi silloin, kun fysioterapiapalvelut lähestyvät luonteeltaan. personal training palveluita.

Mahdolliset verotarkastukseen liittyvät kipukohdat voidaan kategorioida seuraavasti:

  • Verottajan oikeus tutustua potilasasiakirjamateriaaliin – milloin voin luovuttaa tietoja? Valtakunnallista ohjetta tästä ei ole. Verottajan näkökulman mukaan heillä on oikeus tutustua myös potilastietoihin, mikäli palvelun taloudellisen (verotuksellisen) luonteen selvittäminen sitä edellyttää.
  • Tietosuojavaltuutetun toimisto ei ottanut potilastietojen luovuttamiseen ehdotonta kantaa, mutta kehotti minimoimaan verottajalle toimitettavat potilastiedot, sillä laissa ei ole verottajalle toimitettavaista potilastiedoista nimenomaista määräystä.
  • Itsemaksavat asiakkaat, joita kuntoutetaan ryhmässä: jos ryhmään pääsyä ei etukäteen kontrolloida, saattaa verottaja pitää ryhmää arvonlisäverollisena. Arvonlisäverollinen ryhmä voi olla joko liikuntana verotettava (alv 14 %) tai yleisen verokannan mukaan verotettava (25,5%).
  • Terveydenhuollon ammattilaisilla on oikeus koota ryhmiä myös itsenäisesti oman ammattitaidon ja peruskoulutuksen nojalla, ilman erillistä lääkärin lähetettä.
  • Laajana ja pitkäkestoisena pakettina myydyt kuntoutukset, mikäli paketin myyntiin ei sisälly julkisen terveydenhuollon käytäntöjen tapaista hoidon tarpeen arviota. Useimmiten näissäkin tilanteissa hoidon tarpeen arvio on tehty jossain vaiheessa osana prosessia, mutta miten arvio ja sen lopputulos näytetään verottajalle, voi olla haaste.
  • Erillistä hoidon tarpeen arviota ei välttämättä vaadita tutkimuskäynneille tai lyhyille sarjoille, jotka keskittyvät esimerkiksi kivun hoitoon.

Kuntoutusyrittäjät auttaa jäseniään

Mikäli yritykseesi tulee verotarkastus, voit olla yhteydessä joko ennen tarkastuksen alkamista tai sen jälkeenkin Kuntoutusyrittäjien juristiin, Juhani Saariseen:

p. 0503240740
juhani.saarinen@kuntoutusyrittajat.fi