Kuntoutusyritys Medirex: ”Kuntoutukselle on paikkansa koronan aikana ja koronan jälkeen”
Suomen Kuntoutusyrittäjät Ry:n hallituksen puheenjohtaja ja kuntoutusyritys Medirexin toimitusjohtaja Anna Nurmi-Lehto on saanut kokea, miten korona on ravistellut kuntoutusalaa poikkeusaikana.
Lue lisää, miten kuntoutusala on poikkeusolojen joutunut ennennäkemättömän konkurssiuhkan alle.
Medirex on Kokkolassa sijaitseva yritys, joka työllistää noin 30 kuntoutusalan ammattilaista. Toimipisteitä yrityksellä on kolme.
Medirex tarjoaa fysioterapiapalvelujen lisäksi toimintaterapiaa, allasterapiaa, lymfaterapiaa ja harvakseltaan lääkärin vastaanottoa. Koronakriisin aikana Medirex loi uusimpana palvelunaan kotisairaanhoidon.
Huoli kuntoutujista on suuri
Varsinkin poikkeusajan alussa Medirexillä oli haasteita, kun Kela keskeytti terapiatoiminnan ja keskeytys aiheutti ihmisissä hämmennystä ja pelkoa.
Tämän seurauksena Medirexin terveydenhuollon ammattilaisilta evättiin pääsy useimpiin asumisyksiköihin ja hoivakoteihin. Allasterapiat loppuivat kokonaan uimahallien sulkeuduttua.
– Me kannamme tällä hetkellä isoa huolta kuntoutujista ja asiakkaista. Millainen tilanne siellä on, kun ovet aukeavat taas meille? Nämä ovat sellaisia asioita, jotka ovat puhuttaneet niin meitä kuin muitakin terveydenhuollon ammattilaisia, Nurmi-Lehto pohtii.
Keskeytyksen seurauksena työt vähenivät Medirexillä noin 50 %. Se oli shokki koko työyhteisölle.
– Huomasimme ihan selkeästi, miten ihmiset säikähtivät ja eivät uskaltaneet liikkua missään. Maaliskuusta huhtikuun alkuun oli hankalimmat ajat, nyt toukokuun alkupuolella asiakasmäärät ovat kasvaneet.
Myös Medirex on joutunut sopeuttamaan toimintaansa monen muun yrityksen tavoin.
Terapiakäynneillä on huolehdittu aina hyvästä hygieniasta, mutta nyt siihen käytetään entistä enemmän aikaa ja resursseja asiakkaan turvaamiseksi.
Lisäksi otettiin iso digiloikka etäkuntoutuksen saralla. Etäkuntoutusta hyödynnetään aina kun se on vain mahdollista ja järkevää.
Kunnilta apua yritysten tukemiseen
Anna Nurmi-Lehto on tyytyväinen siihen, että valtio tarjoaa yleistukea kaikille sitä tarvitseville yrityksille.
Medirex haki Business Finlandin yritystukea, joka on tarkoitettu yrityksen kehittämistoimenpiteisiin ja korvaavan liiketoiminnan luomiseen. Se ei kuitenkaan kata yrityksen suoria kuluja.
– Onhan se haastavaa tällaisessa tilanteessa kehittää yritystoimintaa. Kyllä ne suorat yritystuet ovat juuri sitä mitä nyt eniten tarvitaan, Nurmi-Lehto pohtii.
Hän toivoisi kuntien huomioivan oman alueensa yrityksiä ja mahdollisuuksia, jotta yritykset selviäisivät tästä kriisistä.
Kunnat voisivat tarjota työllisyysmahdollisuuksia ja varmistaa toiminnan edellytykset kuntatasolla suosimalla paikallisia toimittajia ja tekijöitä kilpailutuksessa.
Nurmi-Lehdon mielestä kuntien tulisi harkita vuokranalennuksia toimitilojen vuokraajilta. Hän toivoo kunta-alan päättäjiltä freesiä ja avointa ajattelutapaa.
Mitä tulee valtion antamiin ohjeistuksiin, Nurmi-Lehto ei ole tyytyväinen.
– Viesti on ollut välillä todella ristiriitaista, kun sitä tulee monesta tuutista. Kyllä tässä on saanut käyttää paljon resursseja pelkästään kärryillä pysymiseen. Mutta Suomen Kuntoutusyrittäjät Ry on hyvin kerännyt tietoa ja tiedottanut aktiivisesti. Sieltä on tullut keskitetysti uusinta tietoa, Nurmi-Lehto kiittää.
Nurmi-Lehto toivoo, että sairaanhoitopiirit, asumisyksiköt, koulut ja päiväkodit avaisivat piakkoin normaalisti ovensa kuntouttajille.
– Tällä hetkellä huoli on kova monesta lapsesta, nuoresta ja riskiryhmäläisestä. Olisi tärkeää saada näitä asiakkaita takaisin avun piiriin, Nurmi-Lehto sanoo.
– Toivoisin myös pitkämielisyyttä ja luottamusta kuntoutuksen ammattilaisia kohtaan. Me teemme tärkeää yhteiskunnallista työtä. Työn tarve ei katoa poikkeuksellisina aikoina, mutta on haastavaa, jos meidän liikkumista rajoitetaan. Kuntoutukselle on paikkansa koronan aikana ja koronan jälkeen.
Viranomaisten epäselvät ohjeistukset ovat aiheuttaneet poikkeusolojen aikana työkadon, mikä ilmenee kuntoutusalalla ennennäkemättömänä konkurssiuhkana. Lue lisää aiheesta TÄSTÄ!