3 kesäkuun, 2019 |

Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt – miten hahmotan tule-vaivaisella asiakkaallani?

Kaupallinen yhteistyö

Sveitsissä fysioterapian professorina toimiva ja siellä läpi vuosikymmenten myös omaa praktiikkaansa pitänyt rovaniemeläissyntyinen Hannu Luomajoki on arvostettu tutkija ja kouluttaja.

Luomajoki on ladannut koko 30-vuotisen kliinisen työn kokemuksensa ja tuki- ja liikuntaelimistön tutkijan tietämyksensä viime vuonna ilmestyneeseen Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt –kirjaan (VK-Kustannus Oy, 2018), joka yhdistää tieteellisen tutkimuksen ja käytännön fysioterapian. Hänen kansainvälinen kokemuksensa tuo tärkeään teokseen omaa painokkuuttaan.

” Suomessa ollaan mielestäni aivan oikealla tiellä, kun meillä on paikoin jo aivan käytännössäkin alettu toteuttaa järkevää työnjakoa, jossa tuki- ja liikuntaelinongelmaisten ensikontaktina on fysioterapeutti eikä lääkäri. Tehtävänjako on hyvin toimiva ja perusteltu ja se pitää ottaa käyttöön vielä laajemmin.”

Teos on erityisen ajankohtainen ajassa, jossa tule-vaivat ovat yleisin lääkäriin hakeutumisen syy ja aiheuttavat suurimmat kulut terveydenhuollossa. Luomajoki suosittelee nimenomaan termin tule-vaiva käyttöä, sillä varsinaisista sairauksista on kyse vain pienessä osassa. Tutkimusnäyttö fysioterapian ja harjoittelun vaikuttavuudesta toiminnallisten tule-vaivojen hoidossa on Luomajoen sanoin ”häikäisevän hyvä”: ne ovat erittäin tehokas ja samalla kustannustehokas tapa hoitaa tule-vaivoja.

Mutta miten toimia arjen vastaanottotilanteissa? Mitä harjoitteita annetaan kenellekin? Luomajoen lähestymistapa pohjaa tieteelliseen näyttöön, mutta on erittäin käytännönläheinen. Hän avaa kirjassaan liikkeen ja liikekontrollin häiriöiden taustaa ja erottelua ja kertoo, miten jokainen asiakastyötä tekevä pystyy ottamaan asian haltuun omalla vastaanotollaan ja soveltamaan juuri tiettyyn asiakkaaseen.

Kirjassa käydään kunkin osa-alueen (alaselkä, niska, olkapää ja hartianseutu, alaraajat) osalta läpi yksinkertaiset, konkreettiset havainnointi- ja testauskriteerit ja testeistä johdetut, riittävän spesifit mutta arkityössä helposti toteutettavat harjoitteet. Kuhunkin osa-alueeseen liittyvät potilastapaukset Luomajoen omalta vastaanotolta ovat valaisevia.

”Fysioterapeutilla on osaamisensa puolesta hyvät mahdollisuudet auttaa ihmistä ymmärtämään omaa kipuaan, haastatella, selittää ja ohjata – antaa potilaalle ahaa-elämyksiä. Ei vain niin, että teepä tuota ja tuota harjoitusta, vaan keinoja ymmärtää kehon ja mielen toimintaa ja kipua ja selviytyä paremmin. Monet potilaat motivoituvat siitä, että heille kerrotaan oman tuki- ja liikuntaelinongelman taustat ja mekanismit ja mitä kaikkea siihen liittyy. Haasteenammehan ovat kroonistuneet, pitkään kivuista kärsineet potilaat – heitä meidän tulee osata auttaa. Akuutit kivut sen sijaan paranevat usein spontaanisti. ”

Sitaatit Hannu Luomajoen Fysi-lehdessä 1/2015 julkaistusta haastattelujutusta. Lue juttu kokonaisuudessaan Hannu Luomajoen tie on vienyt fysioterapian professoriksi Sveitsiin ”Mie vaan lähin”

 

Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt: testit ja harjoitteet selän, niskan, olkapään sekä alaraajan toiminnallisiin ongelmiin -kirja on jokaisen fysioterapeutin ja alaa opiskelevan perusteos, joka soveltuu kaikille tuki- ja liikuntaelinalalla työskenteleville ammattiryhmille ja antaa ideoita myös muille asiasta innostuneille, esimerkiksi urheilijoille ja valmentajille. Viitseliäs kuvitus, taulukot ja graafit sekä selkeät nostot tekevät kirjasta erittäin havainnollisen. Lähdeluettelo on vaikuttava. Katso sisällysluettelo.

Kirjoja on myynnissä myös Suomen Kuntoutuskouluttajat Oy:n tiloissa osoitteessa Nuijamiestentie 5 C (katutaso), 00400 Helsinki.

VK-Kustannus Oy on Kuntoutusyrittäjien Kuukauden kumppani kesäkuussa 2019. VK-Kustannus on suomalainen terveydenhuollon, liikunnan ja kuntoutusalan ammattikirjallisuutta tuottava kustantamo. Kirjat toimivat opiskelun tukena ja itsenäisen opiskelun työvälineinä. Kirjoja pystyy hyödyntämään pitkälle tulevaisuuteen.

 

Teksti: Ritva Tiittanen-Wallenius, terveystoimittaja