Oulussa pidetään yhtä: Kuntoutusyrittäjät yritysvierailulla Tuiran Fysiossa
Kuntoutusyrittäjien erityismaininnan marraskuussa saanut oululainen fysioterapiayrittäjä Ville-Antti Jaakkola esittelee toimitilojaan Oulun Itä-Tuirassa. Yrityksellä on kaksi toimipistettä lähellä toisiaan. Ville-Antin yritys työllistää kolmisenkymmentä terapeuttia, suurimman osan työsuhteessa ja joitakin ammatinharjoittajina. Tuttujen hieronta- ja hoitohuoneiden lisäksi löytyy joogaan ja tanssiin soveltuvaa isompaa salitilaa ja psykofyysisen fysioterapian toimitiloja. Psykofyysisessä fysioterapiassa on kyse kehon ja mielen välisestä vuorovaikutuksesta, jota hoidetaan vaikkapa traumaattisen onnettomuuden jälkeen.
”Psykofyysisille fysioterapeuteille on Tuiran Fysiossa kova kysyntä. Oulun kaupunki lähettää asiakkaita palveluun, sillä alueella ei ole riittävästi psykoterapeutteja ja psykofyysisen fysioterapian hyödyt on havaittu kunnan terveydenhuollonkin puolella”, Ville-Antti toteaa.
Tiloissa tekee asiakastyötä myös joukko yhteistyökumppaneita. Yksi näistä on Tuiran Fysion kanssa alihankintayhteistyönä Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta toteuttava Marjuli Oy. Toinen Marjulin yrittäjistä, Suvi Pietilä, liittyy seuraamme ja juttelemme jonkin aikaa Pohjois-Pohjanmaan kuntoutusalan tilanteesta ja Ville-Antin erityismaininnasta.
Marjuli Oy on Suvin ja hänen yhtiökumppaninsa Kaisa Andelinin yritys, joka työllistää yrittäjien lisäksi neljä fysioterapeuttia. Heidän tyypillinen asiakkaansa on liikunta- tai monivammainen lapsi tai nuori, jonka kanssa terapia jatkuu vuosia, hyvin usein pitkälle aikuisuuteen asti. Lasten fysioterapia toteutuu useimmiten arkiympäristössä, kuten kotona, päiväkodissa ja koulussa sekä allasterapiana.
Suvi ja Kaisa ehdottivat Ville-Anttia erityismaininnan saajaksi syksyllä, sillä he oli kilpailevina yrittäjänä saaneet paljon apua ja tukea Ville-Antilta hankalassa tilanteessa muutamia vuosia sitten.
”Ville-Antilla on suuri sydän ja hän suhtautui tilanteeseemme avoimen epäitsekkäästi. Tällä hetkellä toteutamme yli 18-vuotiaiden Kelan asiakkaidemme fysioterapian Tuiran Fysion alihankkijana.”
”Edellisessä Kelan kaikkien terapioiden kilpailutuksessa jäimme Marjulissa kokonaan ilman sopimusta. Se pisti miettimään, kuinka oikein pärjäämme. Kilpailutuksen tulosten selvittyä otimme hyvin pian yhteyttä Ville-Anttiin ja aloimme yhdessä selvittämään alihankintayhteistyön mahdollisuuksia. Ville-Antilla on suuri sydän ja hän suhtautui tilanteeseemme avoimen epäitsekkäästi. Tällä hetkellä toteutamme yli 18-vuotiaiden Kelan asiakkaidemme fysioterapian Tuiran Fysion alihankkijana”, Suvi kertoo.
Ville-Antti toteaa, että yhteistyölle löytyi hyvät mahdollisuudet, sillä hän oli kirjannut kilpailutukseen kaikki Tuiran Fysiossa työskentelevät fysioterapeutit, jotka olisivat käytettävissä Kelan asiakkaiden hoitamiseen. Kaikki fysioterapeutit eivät kuitenkaan tehneet asiakastyötä Kelan kuntoutujien kanssa. Kaikille Tuiran Fysiossa työskenteleville haluttiin antaa kuitenkin mahdollisuus siihen.
”Meillä oli mahdollisuus tehdä terapeuttivaihtoja, sillä kaikki terapeuttimme eivät hoitaneet Kelan asiakkaita. Näin pystyimme ostamaan terapiapalveluita alihankintana Marjulilta ja muilta pienemmiltä yrityksiltä ja tukemaan samalla heitä”, Ville-Antti kertoo.
”Valinnanvapaudesta on tärkeää muistuttaa kaikkia, sillä usein ihminen ei tiedä, millainen fysioterapia hänelle sopisi parhaiten. Sitä soisi kaupunginkin tekevän vielä aktiivisemmin.”
Kahden fysioterapiayrittäjän keskustelua on mukava seurata: työasioiden ohessa vaihdetaan arjen kuulumiset ja pallotellaan ideoita uusista tuotteista ja palveluista. Kun Suvilta ja Ville-Antilta kysyy, millainen yhteishenki terapiayrittäjillä Oulussa on, molemmat nyökkäilevät tyytyväisinä.
”Täällä on hyvät verkostot ja yrittäjät ohjaavat asiakkaita asiakkaan tarpeen mukaan toisilleen, jos jollakulla on enemmän osaamista asiakkaan tilanteesta. Valinnanvapaudesta on tärkeää muistuttaa kaikkia, sillä usein ihminen ei tiedä, millainen fysioterapia hänelle sopisi parhaiten. Sitä soisi kaupunginkin tekevän vielä aktiivisemmin.”
Palveluseteli, sote-uudistus ja kuntapäättäjien hankintaosaamisen lisäämistarve puhututtavat kuntoutusalan yrittäjiä Oulussa. Yksi iso haaste on myös se, että Oulussa on pulaa pitkälle kouluttautuneista fysioterapeuteista. Kun kunnan ja Kelan kuntoutusasiakkaat edellyttävät terapeutilta vähintään kahden vuoden työkokemusta ja erityiskoulutuksia peruskoulutuksen päälle, on osaajia välillä vaikea löytää. Opiskelijoita ja vastavalmistuneita fysioterapeutteja taas olisi seudulla enemmänkin.
”Opiskelijaharjoittelijoista on meille kuitenkin myös iso apu. Viimeksi meillä oli kaksi nuorta fysioterapiaopiskelijaa Oulun ammattikorkeakoulusta. He kirjoittivat Tuiran Fysiolle blogia, sillä viestintä ja itsen ilmaiseminen kirjoittamalla oli heille tuttua. Näin saatiin yrityksen markkinointiakin eteenpäin”, Ville-Antti kertoo.
Sekä Tuiran Fysio että Marjuli ovat tulleet omistajilleen yrityskaupan kautta. Ville-Antti on pyörittänyt yritystä seitsemän vuotta, ja hän siirtyi yrittäjäksi Tuiran Fysion työntekijän roolista. Marjulia puolestaan pyöritti alun perin Suvin yhtiökumppanin Kaisan äiti yhdessä toisen yrittäjän kanssa. Yksityisiä fysioterapiayrityksiä on paljon siirtynyt isojen ketjujen omistukseen, ja Suvi kiitteleekin Tuiran Fysiota siitä, että se on pysynyt itsenäisenä ja silti elinvoimaisena.
”On ollut hienoa seurata Tuiran Fysion kasvua vierestä. Yrittäjyyden alusta asti Ville-Antille oli selvää, että hän haluaa kasvattaa toimintaa, ja hän on luonut kasvulle otolliset olosuhteet”, Suvi kommentoi.
”Tästä esimerkkinä on muun muassa se, että yrityksen laajentuessa Ville-Antti on omin voimin remontoinut aina uuden tarpeita vastaavan toimitilan. Yhdessä viikonlopussa saa rempattua jopa liikuntasalin ja pari hoitohuonetta, kun on niin aikaansaava kuin Ville-Antti.”
Yritysvierailun päätyttyä Ville-Antti ottaakin laatikollisen tavaroita mukaansa Valtatien toimipisteeltä ja suuntaa toiselle toimipisteelle kiinnittämään seiniin uusia kaappeja.