Toimintakuntien lisääminen Soteriin

Toimintakuntien lisääminen Soteriin
Ketä tämä koskee?
Kaikkia kuntoutusyrityksiä, sekä uusia että vanhoja, jotka tekevät kotikäyntejä toiseen kuntaan. Jos otat potilaita vastaan vain omassa toimipisteessäsi, etkä tee kotikäyntejä toisiin kuntiin, ei uusia kuntia tarvitse todennäköisesti lisätä. Tarkasta silti kuntaluettelo Soterista. Jos kuntaluettelo on ajan tasalla, ei muutoksia tarvitse tehdä. Jos Soterin kuntaluettelostasi puuttuu yksi tai useampi toimintakunta, lisää se heti. Lisäys on maksuton. Katso sivun lopusta videolta, miten toimintakunnat tarkistetaan Soterista.
Esimerkki: Jos olet toimitilaton, mutta teet kotikäyntejä Kempeleessä, täytyy Soterin kuntaluettelosta löytyä Kempele.
Esimerkki 2: Jos olet toimitilaton ja teet kotikäyntejä Kangasalla ja Tampereella, täytyy Soterin kuntaluettelosta löytyä Kangasala ja Tampere.
Esimerkki 3: Jos sinulla on vastaanotto Nurmijärvellä, mutta teet kotikäyntejä Vantaalla ja Helsingissä, täytyy Soterin kuntaluettelosta löytyä Nurmijärvi, Vantaa ja Helsinki.
Esimerkki 4: Jos sinulla on vastaanotto Turussa, etkä tee kotikäyntejä Turun ulkopuolella, on sinulla Soterin kuntaluettelossa todennäköisesti jo Turku, eli uusia toimintakuntia ei tarvitse lisätä.
Viranomaiset haluavat siis tietää, missä alueella yrityksesi toimii ja missä kunnissa sinä tai henkilökuntasi antavat potilaille hoitoa. Nämä alueet (kunnat) on merkittävä Soteriin ennen kuin aloitat kotikäynnit kunnissa. Jos merkitset kuntia kahden avin alueelta, siirtyy yrityksesi Valvian valvontaan. Tiedot avien toimialueista löytyvät täältä.
Mistä on kyse?
Muutamat hyvinvointialueet ovat vaatineet kaikkien toimintakuntien lisäämistä Soteriin ennen kuin toiminta kyseissä kunnissa voidaan aloittaa. Selvitämme tässä miksi ilmoitus täytyy tehdä, mitä se maksaa ja miten se tapahtuu. Toimintakuntien (eli kotikäyntikuntien) ajantasainen merkitsemisvelvollisuus koskee kaikkia yrityksiä ja yrittäjiä. Toimintakunnat tulee ilmoittaa Soteri-rekisteriin maksutta.
Toimintakuntailmoitus on maksuton. Katso sivun lopusta video miten muutos tehdään. Muut muutokset voivat kuitenkin olla maksullisia, jos niitä tehdään samanaikaisesti.
Kuntoutusyrittäjien käsitys on tähän mennessä ollut, että toimintakuntia ei ole välttämätöntä itsenäisesti ilmoittaa Soteriin etukäteen, ellei kyseessä ole samalla ollut myös olennainen muutos toimintaan. Tämä käsitys on nyt kuitenkin viranomaisten toimesta haastettu. Nykytiedon mukaan toimintakunnat on merkittävä Soteriin maksuttomasti ennen kuin kotikäynnit uusissa kunnissa voidaan aloittaa. Linjaus on tehty valtakunnallisesti valvontaviranomaisissa vuoden 2025 alussa.
Onko kyse lain tarkoittamasta olennaisesta muutoksesta, kuten uudesta palvelupisteestä (toimipisteestä)?
Ei ole. Kyse ei ole olennaisesta muutoksesta toimintaan, mutta valvontaviranomainen tarvitsee ajantasaiset tiedot toimintakunnista omaa valvontaansa varten.
Mitä muutoksen tekeminen Soterissa maksaa, jos muutos tehdään sähköisesti?
Toimintakuntia koskeva muutoshakemus/muutosilmoitus on Soterissa maksuton. Jos toimintakunnat laajentavat toimintasi Valviran valvottavaksi (eli toimit kahden avin alueella), voivat myöhemmät muutokset olla kuitenkin kalliimpia.
Täytyykö minun tehdä samalla muita muutoksia Soteriin?
Samalla voit joutua täydentämään myös muita Soterin tietoja, jos ne puuttuvat. Näiden puuttuvien tietojen (kuten omavalvontasuunnitelman laatimispäivämäärän, toimintasuunnitelman liittämisen, tietoturvasuunnitelman päivämäärätiedon jne.) päivittäminen on tulossa vanhoille jäsenyrittäjille joka tapauksessa tehtäväksi viimeistään ensi keväänä maaliskuun loppuun mennessä
Kuntamuutokset saattavat kuitenkin nyt aikaistaa aikataulua, sillä kuntamuutoshakemusta ei välttämättä voi Soterissa lähettää ilman, että täydentää samalla näitä puuttuvia muita tietoja. Puuttuvien pakollisten tietojen päivittämisen pitäisi olla maksutonta.
Maksaako uusi Soteri-rekisteröintiote erikseen, jos pyydän sellaista vanhan tilalle?
Uusi rekisteröintiote maksaa edelleen 50 €. Joillekin hyvinvointialueille on kuitenkin kelvannut se, että uudet kunnat sisältävästä Soteri-hakemuksesta lähetetään kopio. Tällöin uutta maksullista Soteri-otetta ei välttämättä tarvita.
Mihin muutos kuntien ilmoittamisesta perustuu? Miksi siitä ei ole tiedotettu aiemmin?
Lain sanamuoto on tässä valitettavan leväperäinen. Sote-valvontalain 16 § määrää olennaisista muutoksista, että palveluntuottajan on annettava tiedot olennaisista muutoksista palveluyksikkökohtaisesti ennen niiden toimeenpanoa, kun taas lain 12 § johon aluehallintoviraston ylitarkastaja vastauksessaa Kuntoutusyrittäjille on viitannut toteaa, että Soteriin tallennetaan palveluntuottajan ilmoittamat toiminnan rekisteröinnin, valvonnan ja tilastoinnin kannalta tarpeelliset tiedot sekä niitä koskevat muutokset.
Muutoksista laki tai lain esityöt eivätkä liioin Valviran ohjesivut mainitse, kuka muutokset Soteriin ilmoittaa ja missä järjestyksessä muutokset voidaan ilmoittaa sekä ottaa käyttöön (joko ennen muutosilmoitusta tai muutosilmoituksen jälkeen).
Niin Sote-valvontalaki, Valviran ohjesivu kuin valvontalakia koskeva hallituksen esitys ovat niukkasanaisia mainituista valvonnan kannalta tarpeellisista tiedoista, joita nämä ennalta ilmoitettavat toimintakunnat nykyisen tulkinnan mukaan ovat.
Valvontaviranomaiset ovat nyt tulkinneet, että toimintakunta on erikseen ilmoitettava valvonnan kannalta tarpeellinen tieto, ja että ilmoitus uudesta kunnasta on annettava ennen kuin kotikäynnit uudessa kunnassa aloitetaan.
Jos kotikäynnit on jo aloitettu, tulisi maksuton ilmoitus toimintakuntien laajentamisesta antaa pikimmiten.
Etukäteisen ilmoituksen vaatimuksesta ei ole tällä hetkellä julkaistu mitään asiakirjaa, josta tulkinta ilmenisi ulkopuolisille, ja toki tuon tulkinnan on mahdollista vielä täsmentyäkin. Kyse on siis uudesta laintulkinnasta, jota ei ole tähän mennessä suoraan ilmennyt virallisista asikirjoista tai lakitekstistä.
Muutokset voivat johtaa valvontaviranomaisen vaihtumiseen ja tulevaisuudessa rekisteröintimaksujen nousuun
Jos rastitat palvelupisteeseen tai useampaan palvelupisteeseen toimintakuntia kahden tai useamman aluehallintoviraston toimialueella, menee hakemus automaattisesti Valviran käsiteltäväksi. Tällöin yrityksesi valvonta siirtyy omalta aluehallintovirastolta Valviran vastuulle. Tämä muutos voi korottaa yrityksesi Soteri-rekisteröintimaksuja tulevaisuudessa. Esimerkiksi palvelupisteen käyntiosoitteen muutosmaksu on Valviralla noin kaksinkertainen siihen nähden, mitä muutto maksaa aluehallintoviraston alaisuudessa.
Ongelma tulee luultavasti lievenemään ensi vuonna, kun aluehallintovirastot ja Valvira yhdistyvät. Ensi vuoden valvontamaksuja ei ole vielä päätetty, eikä lakia valvontaviranomaisten muutoksesta säädetty.
Miten muutos käytännössä tehdään Soterissa?
Katso ohesta video kuntamuutosten tekemisestä Soteriin Kuntoutusyrittäjien YouTube-kanavalta.
Valtakunnan virallinen Soteri-hakemusten muutosohje löytyy tältä sivulta.