Viisi oivallusta puheterapeuttiyrittäjänä
Takanani on 15 vuotta puheterapeuttiyrittäjänä. Olen kulkenut kaikki yrittäjän vaiheet: ollut toiminimiyrittäjä, muuttanut toiminimen yhden henkilön osakeyhtiöksi ja sen jälkeen kasvattanut ympärilleni yli 20 työntekijän tiimin sekä perustanut toimipaikat Helsinkiin, Ouluun ja Vaasaan. Tällä hetkellä toimin Äänneloikka Oy:n eli tuttavallisemmin Äännekoulun toimitusjohtajana.
Tässä jutussa haluan jakaa sinulle viisi oivallusta mitä olen tehnyt näiden vuosien aikana puheterapeuttiyrittäjyydestä:
1. Puheterapeuttiyrittäjä voi fokusoitua tiettyjen häiriöryhmien hoitoon
Puheterapeuttiyrittäjänä pääkaupunkiseudulla on ollut mahdollista fokusoitua tiettyjen asiakasryhmien hoitamiseen. Puheterapian tarkoituksena on poistaa, lieventää ja ehkäistä kommunikoinnin tai vuorovaikutuksen pulmia. Ongelmia voi olla asiakkaan kielellisissä taidoissa, puheessa, äänessä, syömistaidoissa, kuulossa tai lukemis- ja kirjoittamisen taidoissa.
Oma fokukseni on jo useita vuosia ollut epäselvän puheen ja syömisen kuntouttamisessa. Tästä erikoistumisesta on ollut apua siinä, että yrittäjänä olen voinut ryhtyä innovoimaan palveluja juuri näihin häiriöryhmiin. Epäselvän puheen kuntouttamisen ymmärtämisestä onkin syntynyt Äännekoulun nettiterapiapalvelu artikulaatiovirheille, jonka kautta palvelemme yli kolmasosan koko suomen kuntien artikulaatioterapiatarpeista. Meille tulee joka kuukausi noin 170 lasta artikulaatio-nettiterapiaan!
2. Puheterapeuttiyrittäjän kannattaa levittää siipiä moneen suuntaan
Puheterapeuttiyrittäjän yksi suurin palveluiden ostaja on KELA. KELA on hyvä kumppani monessa suhteessa: terapiajaksot ovat pitkiä, jolloin saa rauhassa keskittyä terapian tekemiseen. KELA myös haluaa kehittää terapiapalveluaan ja on tarkka terapioiden laadusta. Meilläkin Äännekoulussa on käyty nyt KELAn auditointiprosessi kertaalleen läpi ja totesin sen aikana, että KELA todella välittää siitä, millaista terapiaa asiakkaat saavat.
Yrittäjän ei kuitenkaan kannata jäädä yhden maksajan varaan. SOTE-uudistusta seuratessa olemme ryhtyneet koko ajan voimakkaammin levittämään siipiämme myymällä palvelujamme eri ostajatahoille. Meille tärkeää on ollut palvella kuntien puheterapiatarpeita ja helpottaa näin puheterapeuttipulaa. Meillä puheterapeutit tekevät edellä mainitun kuntien tarpeisiin suunnatun nettiterapian lisäksi etäterapiaa ja käyvät toimimassa kuntien perusterveydenhuollon puheterapeutteina ostopalveluna. Tämä myös mahdollistaa sen, että kaikki asiakkaat eivät ole vaikeavammaisia ja puheterapeutille tarjoutuu myös mahdollisuus tehdä arviointityötä. KELA-terapiassa tätä mahdollisuutta ei ole.
3. Yrittäjällä on vapautta mutta paljon vastuuta
Yrittäjyys on minulle elämäntapa. Minulla ei ole pomoa sanomassa milloin töissä pitää olla ja milloin pidetään lomaa. Voin itse päättää omasta päivästäni.
Vapaus tuo mukanaan myös vastuun. Kuntoutusyrittäjyys ja työnantajuus tuo mukanaan paljon lain tuomia velvollisuuksia. Tämä on syy, miksi me Äännekoulun kanssa kuulumme Kuntoutusyrittäjiin. Olemme kokeneet, että yhdistys on osannut kohdentaa palveluja ja neuvontaa juuri kuntoutusyrittäjien tarpeisiin ja esimerkiksi lakineuvonta on ollut meille ensisijaisen tärkeää. Kuntoutusyrittäjät olivat mielestäni erittäin skarppina viimeisen KELA-kilpailutuksen aikana. Yhdistyksestä on meille paljon hyötyä.
4. Yrittäjän pitää irrottaa aikaa myös paperitöille tai osata delegoida asioita eteenpäin
Pitkään toimin yksinyrittäjänä, jolloin hoidin ihan kaiken itse. Oli tärkeää oivaltaa, että ihan oikeasti on pakko irrottaa viikosta aikaa paperitöille. Minulla oli pitkään perjantaisin ”financial friday” jolloin hoidin vain yrityksen paperi- ja raha-asioita. Tämä ehkäisi uupumusta.
Elämä helpottui kuitenkin huomattavasti, kun hankin itselleni assistentin, joka ryhtyi hoitamaan laskutusta sekä yleistä paperihärdelliä. Nyt kun meillä on töissä yli 15 puheterapeuttia en missään nimessä pärjäisi ilman palvelupäällikköämme Elinaa sekä kahta puheterapeuttiopiskelijaa, jotka hoitavat toimistoamme moitteetta.
5. Kasvaminen mahdollistuu hyvän jakamisen kautta
Yrityksemme on kasvanut keskittymällä hyvään. Äännekoulu toimii TEAL-organisaatiomallilla. TEAL tarkoittaa kolmea eri tekijää: itseohjautuvuutta, holistisuutta ja tiettyä päämäärää. Organisaatiorakenne on matala, jolloin meillä ei ole väliporrasta, vaan puheterapeutit ohjaavat itse omaa työtään. Työpaikkamme on holistinen: Jokainen saa tulla meille sellaisena kuin on, ja on todellakin hyväksyttävää sanoa, ettei osaa tai ei ymmärrä jotain. Tarjoamme joka viikko puheterapeuteille työnohjausta, jotta he eivät jää yksin asiakkaittensa kanssa. Meillä on yhteinen päämäärä auttaa kuntien puheterapeutteja ja ehkäistä innovaatioillamme puheterapeuttipulaa.
Nämä ajatukset ovat resonoineet puheterapeuteissa eikä meillä ole ollut vaikeuksia rekrytoinnissa, vaikka puheterapeuteista onkin suuri pula.
Kun aloitin puheterapeuttiyrittäjänä, halusin luoda itselleni vapaan työpaikan, jossa saan erikoistua niihin häiriöryhmiin jotka kiinnostavat itseäni ja innovoida niille palveluja. Tänä päivänä yrittäminen tarkoittaa minulle sitä, että tarjoan puheterapeuteille sellaisen työpaikan, jossa on hyvä olla ja jossa myös innovaatiolle on tilaa. Puheterapeuttiyrittäjyys on tarjonnut minulle tämän kaiken.