Vuodenvaihteen lakimuutoksia 2025
Vuodenvaihteen 2025 lakimuutoksia kuntoutusyrittäjälle
Vuodenvaihteen seutu on yleensä lakimuutosten voimaantulon aikaa. Tähän artikkeliin on kerätty kuntoutusyrittäjien kannalta huomioitavia lähiajan lakimuutoksia.
Rikosrekisteriotteet, vammaispalvelut 1.1.2025 alkaen
Vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntoutusyrityksissä työnantajille tulee velvollisuus pyytää Sote-valvontalain 28 §:n nojalla nähtäväksi työntekijöiden rikosrekisteriote silloin, kun nämä siirtyvät ensimmäistä kertaa työskentelemään vammaisten kuntoutujien parissa.
Velvollisuus tarkistaa rikostausteote syntyy, kun työsuhde kestää yhden vuoden aikana yhteensä vähintään kolme kuukautta ja johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain (980/2012) 3 §:n 2 kohdassa tarkoitettujen iäkkäiden henkilöiden tai vammaispalvelulain 2 §:n 1 momentissa tarkoitettujen vammaisten henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään tai vammaisen henkilön kanssa. Sama koskee annettaessa henkilölle näitä tehtäviä ensi kerran. Alaikäisten osalta ensisijainen laki on laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä.
Iäkkäällä henkilöllä tarkoitetaan lain mukaan henkilöä, jonka fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen tai sosiaalinen toimintakyky on heikentynyt korkean iän myötä alkaneiden, lisääntyneiden tai pahentuneiden sairauksien tai vammojen vuoksi taikka korkeaan ikään liittyvän rappeutumisen johdosta.
Vammaisella henkilöllä tarkoitetaan vammaspalvelulain mukaan henkilöä, jonka 1) vamman tai sairauden aiheuttama fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä toimintarajoite on pitkäaikainen tai pysyvä; 2) vamma tai sairaus yhdessä yhteiskunnassa esiintyvien esteiden kanssa estää osallistumisen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa; ja 3) itsenäisen elämän, osallisuuden tai yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää välttämättä tämän lain mukaisia palveluita.
Lasten parissa työskentelevän rikosrekisteriote eroaa juridisesti muista siten, että lasten parissa työskentelevien tulee esittää rikosrekisterilain 6 § :n 2 momentin mukainen rikosrekisteriote, kun taas vammaisten ja ikääntyneiden parissa työskentelevien tulee tilata itselleen 6 §:n 4 momentin mukainen rikosrekisteriote. Otteet ovat kuitenkin sisällöltään samoja.
Tyypillisen kuntoutusyrityksen näkökulmasta rikosrekisteriotteen tilaaminen on hyvin yleistä, sillä se täytyy tehdä, mikäli henkilö työskentelee yli kolmen kuukauden ajan lasten, ikääntyneiden tai vammaisten parissa luottamuksellisessa kahdenvälisessä vuorovaikutuksessa.
Soteri-yksinyrittäjämuutos 1.2.2025 alkaen
Vaikka Soteri-lakia (sote-valvontalaki) koskeva muutos tulee voimaan vuodenvaihteessa, tulee yksinyrittäjiä koskeva muutos voimaan vasta kuukautta myöhemmin. Näin viranomaisille annetaan aikaa valmistautua uuden lain voimaantuloon.
Uusi lakimuutos mahdollistaa yksinyrittäjille toiminnan käynnistämisen ja olennaisten muutosten (kuten toimipisteiden eli palvelupisteiden osoitemuutosten) käyttöönoton heti Soteri-hakemuksen jättämisen jälkeen.
Yksinyrittäjä on tässä tarkoituksessa yrityksen ainoa henkilö. Edes alihankkijoita tai osa-aikaisia terveydenhuollon työntekijöitä ei saa olla. Muiden alojen työntekijöitä, kuten toimistosihteereitä tai siivoojia saa olla, sillä heitä ei lasketa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstömitoitukseen.
Arvonlisäveromuutokset 1.1.2025 alkaen
Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nousee 20 000 euroon kalenterivuodesta 2025 alkaen. Samalla mahdollisuus alarajahuojennukseen poistuu.
Kotitalousvähennystä leikataan, mutta FT ja TT säilyvät kotitalousvähennettävinä
Kotitalousvähennyksen vähennysprosentti putoaa vuodenvaihteessa 35 prosenttiin. Samalla kotitalousvähennyksen vuosittaista enimmäismäärää rajataan 1600 euroon. Myös vuosittainen omavastuu nousee 150 euroon.
Kotitalousvähennys ei edellytä lääkärin lähetettä tai määräystä. Työn on kuitenkin oltava tehtynä kotona tai kesämökillä, ja työ tulee ostaa itselle, samassa osoitteessa vakituisesti asuvalle muulle henkilölle, tai ylenevässä polvessa olevalle sukulaiselle, kuten vanhemmille tai isovanhemmille.
Lisäksi edellytetään, että vähennykseen oikeutetun yrityksen on oltava Soteri-rekisteröity (tai 1.2.2025 alkaen ainakin hakemuksen jättänyt yksinyrittäjä).
Lisätietoja muutoksista verottajan sivuilta. Sekä Kuntoutusyrittäjien uutisesta.
Esite asiakkaille löytyy vuoden 2025 tiedoilla tästä linkistä. Myös vuoden 2024 tiedot ovat edelleen saatavilla.
Huomioi vähennysvuosi ja suhde maksuajankohtaan
Laskun pitää olla maksettu sinä vuonna, jolloin se halutaan kotitalousvähentää. Vuoden 2024 kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn laskun on siis oltava maksettuna vuoden 2024 puolella. Lisäksi edellytetään, että myös laskulla vähennettävä työ on tehty vuonna 2024.
Jos kyse on ennakkomaksusta ja ennakkomaksu koskisi vuonna 2025 tehtävää työtä, voitaisiin työ vähentää vasta vuoden 2025 verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Näin siitä huolimatta, vaikka ennakkomaksu olisi maksettukin jo 2024. Suurempaa korvausprosenttia ei voi siis siirtää enää ensi vuodelle maksamalla laskua ennakkoon jo tänä vuonna.
Fysioterapian SV-korvaus 1.4.2025 alkaen (ei vielä päätetty, käsittely kesken eduskunnassa)
Fysioterapian SV-korvaus on tulossa voimaan näillä näkymin 1.4.2025 alkaen. Se ei edellyttäisi lääkärin lähetettä tai määräystä, mutta mikäli fysioterapiayrityksen käytössä on sähköinen suorakorvausjärjestelmä, edellyttää se ohjelmistojen päivitystä tukemaan Kelan sähköistä tietopalvelua, josta tarkastetaan jäljellä olevan kalenterivuosikohtaisen ft-korvauksen olemassaolo.