18 toukokuun, 2021 |

Kuntoutusyrittäjien viestit sairausvakuutuskorvausten tulevaisuudeksi

Kuntoutusyrittäjien viestit sairausvakuutuskorvausten tulevaisuudesta

Sosiaali- ja terveysministeriössä asetettu viranhaltijatyöryhmä julkaisee esityksensä sote-palveluiden monikanavarahoitusta selvittämän työryhmän työn tuloksista kesäkuussa. Kuntoutusyrittäjät vaikuttaa työryhmään yksityisen kuntoutusyrittäjyyden puolesta.

Kuntoutusyrittäjien esitys kannustimeksi yksityisten terveyspalveluiden käyttöön, jos monikavanarahoitusta puretaan

Ehdotamme, että tuleville hyvinvointialueille otetaan käyttöön kannuste sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen käytön lisäämiseksi. Asiakkaan maksama osuus sv-korvattavista palvelusta on huomattavasti palveluseteliä tai asiakasmaksua suurempi. Kun ne asiakkaat, jotka voivat, käyttävät yksityisiä palveluita, se auttaa hyvinvointialueiden sekä valtion talouden ja kestävyysvajeen selättämisessä.

Kuntoutusyrittäjien esitys: Sairausvakuutuslain kaltainen automatisoitu ja kevyt korvaustyökalu on säilytettävä. Se on kytkettävä hyvinvointialueen rahoitukseen siten, että hyvinvointialueella on kannuste hyödyntää ja kehittää korvausta omalla alueellaan. Hyvinvointialueelle pitäisi luoda taloudellinen kannuste, siihen, että se sopivassa laajuudessa on antanut vaikkapa fysioterapian tai hammashoidon kansalaisen itse maksettavaksi.

Jotta ehdotuksemme kannustaisi todella hyvinvointialueita / maakuntia, pitäisi vastapainoksi olla sitten sanktio. Sanktio voisi esimerkiksi olla, että hyvinvointialueen budjettia pienennettäisiin tietyn verran, jos kansalaiset ovat käyttäneet sv-korvauksia alle vakioidun keskiarvon (verrattuna muihin maakuntiin).

Kuntoutusyrittäjien kirje sairausvakuutuslain mukaisten korvausten puolesta Monikanavarahoituksen purkamista selvittävän STM-ryhmän Hoito- ja Tutkimuskorvausten valmisteluryhmälle 070521