19 kesäkuun, 2019 |

Ammattilaiselta ammattilaiselle: Taskuatlas avuksi tule-asiakkaiden päivittäiseen kohtaamiseen

Kaupallinen yhteistyö

Fysioterapeutti OMT Jukka Nordström on jo vuosien ajan kohdannut viikoittain 40-50 asiakasta – joskus enemmänkin. Jokaista noista kohtaamisista hän luonnehtii mielenkiintoiseksi.

Tule-vaivan vuoksi vastaanotolle hakeutuneen asiakkaan kohtaavalla terveydenhuollon ammattilaisella on suuri vastuu: Mitä kaikkia asioita tulee ottaa huomioon, jotta selviää, mistä juuri tämän asiakkaan kohdalla on kyse?

Monilla eri kielillä on julkaistu erilaisia fysioterapian ja terveydenhuollon ammattilaisen käsikirjoja. Suomenkielinen sellainen on kuitenkin puuttunut.

Jukka Nordström päätti kirjoittaa omassa käytännön työssään kaipaamansa käsikirjan.  ”Aloitin kirjan kirjoittamisen alun perin itselleni”, hän toteaa kirjan ilmestymisen aikoihin 29.3.2019 kirjoittamassaan blogissa Ajatuksia TULE-ammattilaiselta muille TULE-ammattilaisille ja tuleville TULE-ammattilaisille.

Onneksi kuitenkaan ei lopulta vain itselleen, sillä mm. kirjaan esipuheen kirjoittaneen fysioterapian professori Hannu Luomajoen rohkaisemana syntyi ensimmäinen suomenkielinen Tule-ammattilaisen taskuatlas (VK-Kustannus Oy, 2019), joka on tarkoitettu kulkemaan ammattilaisen mukana arjen työn tukena.

Kirja palvelee lisäksi useita eri ammattiryhmiä ja terveydenhuollon ammattilaisiksi opiskelevia eri tavoin ja on erityisen ajankohtainen tässä ajassa, jossa ammattilaisten työnjako terveydenhuollossa järkiperäistyy ja jossa mm. suoravastaanottoja hyödynnetään yhä viisaammin.

Esimerkiksi lääkärit ja terveydenhoitajat hyötyvät kirjasta saamalla alustavan käsityksen siitä, milloin ohjata asiakas muille TULE-ammattilaisille. Ja toisaalta: fysioterapeutit, naprapaatit ja kiropraktikot siitä, milloin ohjata tule-vaivan vuoksi vastaanotolle tullut asiakas lääkärille.

”Jukka Nordströmin kirja tarjoaa tärkeimmät tiedot siitä, mitä fysioterapeutti ja muut TULE-ammattilaiset tarvitsevat jokapäiväisessä työssään”.
Professori Hannu Luomajoki kirjan TULE-ammattilaisen taskuatlas esipuheessa

TULE-ammattilaisen taskuatlas on nimensä mukainen: Kätevänkokoiseen kirjaan mahtuu niin neuromuskuloskeletaarinen anatomia kuvineen, heijastuskipualueineen ja kokeneen kliinikon huomautuksineen kuin kliinisen tutkimisen vaiheet testeineen, psykososiaalisten tekijöiden huomiointi, katsaus biomedikaalisiin tutkimusmenetelmiin ja yleisimpien lääkeryhmien sivuvaikutuksiin jne. Kuvat ja kokoavat kaaviot selventävät ja nopeuttavat tiedon käyttöä.

Innokkaan vastaanoton TULE-ammattilaisten keskuudessa saanut kirja tuli käytännön asiakastyön tueksi todelliseen tarpeeseen – kokeneelta, työstään innostuneelta ammattilaiselta ammattilaisille.

Katso mallisivut
https://www.vk-kustannus.fi/wp-content/uploads/2018/11/TULE_mallisivut.pdf

Tutustu sisällysluetteloon
https://www.vk-kustannus.fi/wp-content/uploads/2018/11/TULE_sisallys.pdf

Jukka Nordström on työskennellyt 15 vuotta TULE-asiakkaiden kanssa ja kehittänyt itseään systemaattisesti. Hänellä on OMT- ja työfysioterapeutin pätevyys sekä akupunktio- ja NLP practitioner-pätevyydet.

VK-Kustannus Oy on Kuntoutusyrittäjien Kuukauden kumppani kesäkuussa 2019. VK-Kustannus kustantaa valmennuksen, liikunnan ja kuntoutuksen erikoiskirjoja. VK-Kustannus on suomalainen terveydenhuollon, liikunnan ja kuntoutusalan ammattikirjallisuutta tuottava kustantamo. Kirjat toimivat opiskelun tukena ja itsenäisen opiskelun työvälineinä. Kirjoja pystyy hyödyntämään pitkälle tulevaisuuteen.

Lue myös

Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt – miten hahmotan tule-vaivaisella asiakkaallani?

Teksti: Ritva Tiittanen-Wallenius, terveystoimittaja