23 maaliskuun, 2022 |

Apuvälinemessuilta ratkaisuja erityisen hyvään arkeen

Kaupallinen yhteistyö

Apuvälinealan, kuntoutuksen ja esteettömyyden suurtapahtuma Apuvälinemessut järjestetään tänä vuonna 11.–13.5. Helsingin Messukeskuksessa. Pitkästä aikaa pääsemme kohtaamaan kasvotusten! Tulossa on kattavasti tietoa ja uutuuksia sekä terveydenalan ammattilaisille että apuvälineiden käyttäjille. Teemana on erityisen hyvä arki, johon pureudutaan myös messujen varsin monipuolisessa ja tuhdissa lavaohjelmassa.

Keynote-puhujina lavalle nousevat kokemus- ja vertaistukitoiminnan freelancekehittäjä ja kouluttaja Helena Skogström, pitkään eri potilasyhdistyksissä ja järjestötehtävissä toiminut harvinaisvaikuttaja ja puhuja Mitro Kivinen, näyttelijä, yritysvalmentaja ja vuoden 2021 positiivisin TikTokkari Eero Herranen, paraurheilija ja somevaikuttaja Jasmine Repo sekä entinen telinevoimistelija ja huippu-urheilija Jari Mönkkönen, joka vammautumisen jälkeen löysi uralleen uuden suunnan.

 

Lasten ja nuorten erityisen hyvä arki tehdään yhdessä kuntoutuksessa. Kuntoutusseminaarissa keskiviikkona 11.5. aamupäivällä pureudutaan lasten ja nuorten kuntoutusta ohjaaviin teoreettisiin perusteisiin, ja kuullaan käytännön ratkaisuja lapsen toimintakyvyn edistämiseksi oppimistoiminnassa ja kouluympäristössä. Etäyhteyksien mahdollisuudet kuntoutumisessa kehittyvät vauhdilla, ja ajankohtainen esitys seminaarissa kertoo, miten niiden avulla perheitä tuetaan arjessa. Pääpuhujana on kuntoutustieteen tohtori Barbara Piskur Hollanista. Hän kertoo uusimpien kansainvälisten, mm. CanChild-verkostossa tehtyjen tutkimusten tuloksia, jotka kattavat laajan kirjon kuntoutuksen tulevaisuuteen suuntaavia aiheita, kuten osallisuus ja inkluusio sekä uudet teknologilta kuntoutuksessa. Barbara on laajalle levinneen Partnering for Change -mallin kehittäjiä. Kuntoutusseminaarin järjestää Kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämisyhdistys Kutke ry yhteistyössä Valtakunnallisen Lasten ja Nuorten Kuntoutus VLK ry:n kanssa.

Teknologia ja liikunta oppimisen tukena

Erityisen hyvään arkeen liittyvät oleellisesti koulu, opiskelu ja työllistyminen, joista on koottu kattava teemaohjelma messuille. Puheenvuoroissa kuullaan mm. koulupolun nivelvaiheiden tukemisesta, liikunnan merkityksestä sekä uusimmasta teknologiasta. Kuinka teknologia tukee erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten oppimista, toiminnanohjausta ja elämää? Mitä tarkoittaa digihyvinvointi ja miten sitä voi edistää? Teeman ohjelma on tuotettu yhteistyössä Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin ja Ammattiopisto Spesian kanssa.

Apuvälinemessut 8.11.2019. Maria Rostedt. Kuva: Laura Vesa

Liikunnallinen kohtaamispaikka

Messualueen apuvälineradalla sekä käyttäjät että avustajat saavat neuvoja liikkumisen apuvälineiden käyttöön. Radalla voi itse testata minkälaisia haasteita pyörätuolin käyttäjä kohtaa arjessaan vaikkapa kaupungin kaduilla ja rampeissa. Asumis- ja kuntoutuspalveluita vammaisille tuottavan Validian asiantuntijat ovat paikalla opastamassa. Päivittäin kuultava Harri Ahteen ja Markku Poikelan esitys pyörätuolilla liikkumisesta ja avustamisesta on todella hyvä tietopaketti aiheesta. Radasta vastaavat Metropolian apuvälinetekniikan opiskelijat. Radalla ovat mukana yhteistyössä Camp Mobility, Algol Trehab, Mediq ja Haltija.

Suomen Paralympiakomitean järjestämä Liikuntamaa tutustuttaa liikunnan ja vammaisurheilun lajeihin sekä liikunnan ja urheilun apuvälineisiin lähes 30 toimintapisteellä. Liikuntamaa on oiva tiedonsaanti- ja kohtaamispaikka alan ammattilaisille ja liikunnan harrastajille sekä ennen kaikkea ainutlaatuinen mahdollisuus kokeilla erilaisia soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun lajeja. Uutuuslajeina mukana mm. hiihto ja padel. Luontomaa-osastolla pääsee tutustumaan luontoliikunnan ja retkeilyn mahdollisuuksiin.

Seksuaalikasvatus ja esteetön matkailu kiinnostavat

Vammaisten seksuaalisuus, seksin apuvälineet ja seksuaaliterveys ovat laajasti esiteltyinä teemaosastolla. Osastolla voi tutustua välineisiin, kuulla seksuaalisuudesta monesta eri näkökulmasta ja ostaa alan asiantuntijoiden yhdessä tekemän seksin apuvälineistä kertovan Mahdollisuus nautintoon -oppaan.

Seksuaalikasvattaja Raila Riikonen Ilon Kipinästä on tuttu luennoitsija vammaisten seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Riikonen uskaltaa puhua seksuaalisuudesta rohkeasti ja kertoa myös omia kokemuksiaan.
– Olen iloinen, että seksuaalisuus on otettu teemaksi Apuvälinemessuille. Työssäni saama palaute kertoo siitä, että asian esille nostamiselle on suuri tarve, ja aihetta on toivottu myös messujen kävijäpalautteissa, hän sanoo.

Esteettömän matkailun teemaosastolta löytää ratkaisuja matkustushaaveiden toteuttamiseen Suomessa ja ulkomailla. Osaston tuottaa sähköpyörätuolilla liikkuva matkailualan ammattilainen ja suositun Palmuasema-matkablogin kirjoittaja Sanna Kalmari.
– Noin 25 % matkailijoista tarvitsee matkoillaan esteettömiä palveluita, ja esteetön matkailu on yksi eniten kasvavista alan trendeistä. Tämän ymmärtäminen Suomen matkailupalveluissa on ollut hidasta, mutta viime aikoina uusia esteettömiä palveluita on syntynyt eri alueille, iloitsee Kalmari.

Messut tuo yhteen osaajat, tiedon ja ratkaisut

Messualueella on mukana jälleen toistasataa näytteilleasettajaa, jotka esittelevät monipuolisesti apuvälineitä liikkumiseen, kommunikointiin, kotiin ja työhön sekä kuntoutuksen ja esteettömyyden uusimpia ratkaisuja. Messut tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua laajasti apuvälineisiin ja kuntoutuksen ratkaisuihin. Tule kokeilemaan, vertailemaan ja hakemaan tietoa.

Apuvälinemessut 9.11.2019. Vas Emilia Lemetti, Maria Hämäläinen ja Jorma Vuolle. Kuva: Laura Vesa

Apuvälinemessut Helsingin Messukeskuksessa 11.-13.5.2022. Tapahtuma esittelee apuvälinealan, kuntoutuksen ja hoivatyön uusimmat ratkaisut apuväline-, kuntoutus- ja sote-alan ammattilaisille sekä apuvälineiden käyttäjille. Järjestäjinä ovat Expomark Oy ja Invalidiliitto yhteistyössä Näkövammaisten liiton, Sailab – MedTech Finland ry:n ja Suomen Paralympiakomitean kanssa.

Tutustu ja tule mukaan:

apuvaline.info | #apuvälinemessut #apuväline2022

Messut avoinna:

keskiviikko 11.5. klo 9–17 (ammattilaispäivä)

torstai 12.5. klo 9–18

perjantai 13.5. klo 9–16

Helsingin Messukeskus

 

Ammattilaisille sisäänpääsy veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä

Yleisöliput ennakkoon 10 € (ovelta 12 €).

Avustajat ja alle 15 v. lapset vanhempiensa seurassa veloituksetta.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Apuvälinemessujen kanssa.