22 lokakuun, 2019 |

Apuvälinemessut: Yksi kokemus on enemmän kuin sata sanaa

Kaupallinen yhteistyö

“Seurattuani apuvälineiden kehitystä jo 40 vuotta fysioterapeuttina, on hienoa huomata, kuinka apuvälineiden valikoima ja laatu ovat erinomaisella tasolla. Samalla on harmillista, että apuvälineiden ammattilaiset eivät aina osaa opastaa välineiden parhaimpaan käyttöön.”

”Usein vaikkapa pyörätuolin käyttäjät eivät saa ohjausta pyörätuolin oikeaoppiseen käyttöön, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.” Fysioterapeutti Aila Peräjoki valottaa syitä, miksi hän on mukana järjestämässä Tampereen marraskuun Apuväline-messuille apuvälinerataa. Toiminnallisella apuvälineradalla sekä käyttäjät että avustajat saavat neuvoja apuvälineiden käyttöön.

Apuvälinerata kertoo apuvälineiden kanssa toimiville ammattilaisille, miltä apuvälineitä käyttävän ihmisen arjen haasteet ja mahdollisuudet näyttävät. Radalla voi kokeilla esimerkiksi pyörätuolin käyttöä rampeissa tai näkövammaisen avustamista.

“Ihanne olisi, että jokainen apuvälineitä ohjeistava ja myöntävä taho voisi järjestää apuvälineradan, jossa välineiden ominaisuuksia ja yksilöllistä käyttöä voisi opetella ja ohjeistaa. Tällä olisi suuri merkitys apuvälineitä käyttävien henkilöiden itsenäiseen elämänhallintaan.”

“Yksi kokemus on enemmän kuin sata sanaa”, Peräjoki summaa apuvälineradan hyödyt avustajan ja avustettavan paremmalle kohtaamiselle.

Marraskuussa järjestettävä Apuväline-suurtapahtuma kokoaa yhteen Suomen suurimman valikoiman apuvälineitä, aiheen monipuolisimman asiantuntijaohjelman ja yli 200 näytteilleasettajaa.

Apuvälineiden robotiikka avaa ovia ihmisläheisempään hoito-, hoiva- ja kuntoutustyöhön

Apuväline-messujen robotiikan ja teknologian teema välittää ammattilaisille selkeän viestin. Nyt viimeistään kannattaa tietää, että robotiikan avulla apuvälineet ovat siirtymässä uuteen aikaan – ja se mahdollistaa enemmän resursseja inhimillisille kohtaamisille.

“Apuvälineiden robotiikka mahdollistaa sen, että apuvälineitä ammatissaan kohtaava työntekijä voi keskittyä paremmin siihen ihmisläheiseen työhön, mihin alun perin kouluttautui. Robotit vapauttavat aikaa rutiinitehtävistä itse ihmisen kohtaamiseen, hoivaamiseen ja valmentamiseen. Ja kun voi palvella asiakkaitaan paremmin, oma motivaatio työhön kasvaa”, valottaa Develorin robotiikka-asiantuntija Cristina Andersson.

Apuvälinemessuilla on koottuna tietoa ja esimerkkejä monesta näkökulmasta, mitä kaikkea tekoäly ja robotiikka mahdollistavat ammattilaisten päivittäiseen työhön.

“Robotiikkaa voi hyödyntää todella monipuolisilla tavoilla asiakastyössä. Kun alan uutuuksiin tutustuu, voi kehittää omaa työtä vaikuttavammaksi ja mielekkäämmäksi. Esimerkiksi kävelyn harjoittamista tukevat robotit, muistia ja toimintakykyä harjoittava robotiikka ja vaikkapa sairaalassa lääkkeitä tai vaatepusseja kuljettavat mobiilirobotit ovat Suomessakin jo yleistymässä.”, kertoo messuilla puheenvuoron pitävä Meditas oy:n Minna Laine.

Tuen tarvitsijan arkeen voi samaistua tutustumalla apuvälineisiin

Apuvälinemessuilla on Suomen suurimmat mahdollisuudet tutustua, kokeilla ja vertailla erilaisia apuvälineitä, joita voi asiakastyössään hyödyntää. Apuvälineistä esillä ovat muun muassa liikkumisen, kommunikoinnin, asumisen, kuntoutuksen ja hoitotyön apuvälineet.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n järjestämä Apuvälinemessujen rinnakkaistapahtuma Liikuntamaa tarjoaa tilaisuuden kokeilla lukuisia eri toimintakyvyille soveltuvia liikuntalajeja, joiden monipuolisuus voi yllättää asiaan perehtymättömän.

“Liikuntamaa on todella toiminnallinen alue, jossa pääsee tutustumaan käytännössä soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun lajeihin sekä liikunnan ja urheilun apuvälineisiin.

Kun voi paikan päällä kokeilla ja katsoa, millaisia mahdollisuuksia esimerkiksi esteetön luontomatkailu tarjoaa, uusi maailma voi avautua niin harrastajalle kuin avustajalle.”

”On tyypillistä, että esimerkiksi fysioterapian ja hoitotyön ammattilaiset hakevat Liikuntamaasta vinkkejä, jotta voivat suositella sopivia urheilulajeja ja liikuntaharrastuksia asiakkailleen,” Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n koulutuskoordinaattori Piia Korpi kertoo.

Apuvälinemessut ovat tiivis tietopaketti terveydenhuollon ja kuntoutuksen ammattilaiselle

Apuvälinemessut tarjoavat apuvälineiden ohella laajan kattauksen ammattilaisten puheenvuoroja, osallistavaa ohjelmaa ja seminaareja. Suurtapahtuman vuoden kärkiteemat ovat robotiikka ja teknologia, kuntoutus ja hyvinvointi sekä osallisuus ja esteettömyys.

Aiheista käsitellään isosti myös julkisesta keskustelusta tuttuja terveyden ja hyvinvoinnin teemoja.

Taysin ja Kutke ry:n järjestämä Kuntoutusseminaari pureutuu ikääntyvien henkilöiden kuntoutukseen kokonaisvaltaisesti. Kuntoutus on osa hoivaa ja arkea, joka ulottuu traumapotilaan hoitovaiheesta kotona tehtävään arkikuntoutukseen.

Lavaohjelmaan on tuotettu ohjelmakokonaisuuksia mm. teknologian mahdollisuuksista kommunikoinnin apuna sekä koulun ja kuntoutuksen monialaisesta yhteistyöstä. Uudet aihekokonaisuudet tarjoavat aiempaa enemmän sisältöä myös puheterapeuteille ja oppilaitosten henkilöstölle.

Ammattilaiselle Apuvälimessut soveltuvat hyvin koulutuspäiväksi, ja työnantajan on mahdollista hakea koulutusvähennystä messujen tiimoilta.

Apuvälinemessut kokoavat yhteen apuvälineiden laajimman valikoiman, tietoa uutuuksista ja tilaisuuden kokeilla ja vertailla eri apuvälineiden mahdollisuuksia omassa työssä.

Apuvälinemessut järjestetään Tampereella 7. – 9.11.2019 Messu- ja urheilukeskuksessa

Tutustu ohjelmaan ja näytteilleasettajiin.

Ammattilaisille on maksuton sisäänpääsy messuille rekisteröitymällä kävijäksi netissä:
Klikkaa itsesi mukaan messuille!