syyskuu 15, 2021 |

Hei terapeutti: Nappaa tästä taukojumppa- ja käyttövinkkejä rollaattorin tai pyörätuolin käyttäjille

Kaupallinen yhteistyö

Hyvät liikkumisen apuvälineen käsittelytaidot mahdollistavat itsenäisen liikkumisen monenlaisissa ympäristöissä. Tässä esittelemme Invalidiliiton TuleApu-hankkeen vinkit terapeuteille apuväline-asiakkaan auttamiseen.

Jumppa hyödyttää apuvälineen käyttäjää, ihan niin kuin se hyödyttää muitakin. Alla ohjeita ja vinkkejä manuaalipyörätuolin sekä rollaattorin käyttäjille taukojumppaan:

 

Pyörätuoli

Tältä sivulta löydät videoita manuaalipyörätuolin käytöstä. Joukossa on mm. videot

  • Manuaalipyörätuolin kasaaminen ja osat
  • Kelaaminen eri tilanteissa
  • Käyttäjän avustaminen

Ennen avustamista tulee kysyä pyörätuolin käyttäjältä, kuinka voi olla avuksi. Pyörätuolin käyttäjä kertoo, kuinka toivoo itseään avustettavan ja osallistuu tilanteeseen toimintakykynsä mukaan. Avustaessa on hyvä kertoa, mitä on tekemässä ja tarvittaessa voi kysyä lisää ohjeita. Näin avustaminen on sujuvaa ja turvallista molemmille. Avustajan on tärkeä huomioida myös oma ergonomiansa. Avustaessa pyörätuolia ei nosteta, vaan pyörät työnnetään tasoeroa pitkin ylös.

Esite pyörätuolin käytöstä ja taukojumpasta

A4-kokoinen pyörätuolijumppaohje

Rollaattori

 

Rollaattori kannattaa ottaa käyttöön, kun kepin tai kyynärsauvojen antama tuki ei enää mahdollista turvallista liikkumista. Rollaattorista saa tukea tasapainolle, sen istuimella voi pitää tauon ja korissa voi kuljettaa esimerkiksi ruokaostoksia.

Tältä sivulta saat lisätietoa rollaattorin käytöstä. Joukossa on mm. videot

  • Rollaattorin osat, kasaaminen ja kokoaminen
  • Käsittelytaidot

Esite rollaattorin käytöstä ja taukojumpasta

A4-kokoinen rollaattorijumppaohje