21 joulukuun, 2023 |

Henkilötunnus uudistui hieman

Henkilötunnus uudistui uusilla välimerkeillä – Y, X W, V ja U voivat korvata vanhan miinusmerkin välimerkkinä

Valtioneuvoston asetus väestötietojärjestelmästä ja erityisen sen henkilötunnusta koskevasta osasta uudistui vuoden 2023 alussa. Ensimmäiset uuden asetuksen mukaiset henkilötunnukset on annettu nyt joulukuussa 2023. Uudet välimerkit korvaavat erityisesti 1900-luvulla syntyneiden miinusmerkkejä.

Uudistus koskee uusia henkilötunnuksia, joista on tullut pulaa. Uudistus ei koske vanhoja henkilötunnuksia, jotka pysyvät siis ennallaan.

Kuntoutusyrittäjien jäsenille muutos tulee näkymään hiljalleen siten, että uusien asiakkaiden henkilötunnus on ulkoasultaan hieman erilainen nykyisiin henkilötunnuksiin nähden.

Uudistuksen jälkeen välimerkkinä on:

  • vuonna 2000 tai sen jälkeen syntyneillä kirjaimet nykyinen A ja uudet B, C, D, E, F.
  • 1900-luvulla syntyneillä nykyinen yhdysmerkki (-) tai uudet kirjaimet Y, X, W, V, U.
  • 1800-luvulla syntyneillä nykyinen plusmerkki (+), ei uusia välimerkkejä.

1900-luvulla syntyneen kuntoutujan, joka on saanut nykyisen henkilötunnuksensa vasta hiljattain, välimerkki saattaa olla esimerkiksi Y. 1. toukokuuta 1994 syntyneen henkilötunnus voi siis olla esimerkiksi 010594Y9021.

Lisää esimerkkejä löytyy DVV:n uutisen esimerkki-excelistä ja lisätietoja DVV:n hetu-uudistusta koskevalta sivulta.

Henkilötunnus uudistuu mahdollisesti myöhemmin – aiempi lakiuudistus ehti raueta

Vuosi sitten tehdyllä välimerkkimuutoksella ostettiin aikaa siirtyä hiljalleen kokonaan uudistuneiden henkilötunnusten käyttöön, jotta henkilötunnukset eivät loppuisi kesken. Henkilötunnuksia myönnetään paitsi Suomen kansalaisille, myös kaikille Suomessa laillisesti oleskeleville ulkomaalaisille. Tällöin tiettyjen päivien osalta henkilötunnuksista on tullut jo pulaa.

Välimerkkimuutoksen lisäksi edellisen eduskunnan tarkoitus oli uudistaa henkilötunnusta vuodesta 2027 alkaen, mutta lakimuutoksen käsittely jäi eduskuntakauden päättyessä kesken. Mahdollinen henkilötunnusuudistus siirtyi siten tulevaisuuteen. Nykyisestä Orpon hallituksen hallitusohjelmasta henkilötunnusuudistusta ei löydy.