27 syyskuun, 2022 |

Kela lähettää kuntoutussopimuksia palveluntuottajilleen

Tiedote: Kuntoutusyrittäjien jäsensivuilla olevat alihankintasopimukset (Kela-maininnalla ja ilman) on päivitetty tänään 28.9.2022.

Kelan hankintasopimukset ovat tulleet ensimmäisten hyväksyttyjen tarjoajien sähköpostilaatikoihin

Kaikille hyväksytyille palveluntuottajille sopimuksia ei ole vielä tullut.

Kela edellyttää sopimuksen allekirjoittamista, jonka jälkeen se on skannattava ja lähetettävä Kelalle jonka lisäksi alkuperäinen sopimus on myös postitettava Kelalle. Kelan sähköposti sisältää osoitteet ja ohjeet sopimuksen palauttamiselle. Kela pyytää tänään lähetettyjä sopimuksia palautettavaksi viimeistään 10.10.2022. Tarkka pyydetty palautuspäivä ilmenee Kelalta saadusta sähköpostista.

Sopimuksen ehtojen mukaan se on allekirjoitettu kahtena kappaleena, joten allekirjoittakaa sopimus kahteen kertaan ja pitäkää toinen kappale itsellänne. Kelalta tullut PDF-tiedosto on jo valmiiksi Kelan puolesta allekirjoitettu.

Sille ei sinänsä liene estettä, etteikö sopimusta voisi allekirjoittaa myös sähköisesti ja tulostaa sähköisesti allekirjoitettu kappale Kelalle. Toinen vaihtoehto on tulostaa asiakirja ja allekirjoittaa se perinteisesti kuulakärkikynällä. Kela pyytää tulostamaan ja palauttamaan Kelalle molemmat sopimukset (toinen vain mikäli päätöksestä on valitettu) kaikkine liitteineen päivineen, eli sivuja on aika paljon. Jokaisesta tarjouksesta on oma sopimuksensa.

Kela informoi asiakkaita, mikäli kuntoutussopimuksen Y-tunnus vaihtuu – palveluntuottajan suosittellaan olevan myös yhteydessä

Jos olette tehneet tarjouksen eri Y-tunnuksella kuin millä nykyinen sopimus on, lähettää Kela asiakkaille aiheesta kirjeen. Asiakkaihin voi olla syytä olla yhteydessä, että nämä tietävät, että palveluntuottaja jatkaa Y-tunnuksen vaihtumisesta huolimatta samana. Tällöin asiakkaille täytyy tehdä uuden Y-tunnuksen mukaiset kuntoutuspäätökset. Asiakkaan on myös oltava Kelaan yhteydessä, että tämä saa uuden Y-tunnuksen mukaisen päätöksen, koska muodollisesti kyse on palveluntuottajan vaihtumisesta (vaikka vaihto koskisikin vain Y-tunnusta).

Jos hankintapäätöksestä on valitettu, edellyttää Kela myös täsmentävän sopimuksen allekirjoittamista

Täsmennyksessä sovitaan siitä, että sopimus raukeaa, mikäli markkinaoikeus tai korkein hallinto-oikeus näin lainvoimaisesti päättää. Asiakirja palvelee samalla hankintalain edellyttämän ilmoituksena siitä, että hankinnasta on valitettu markkinaoikeuteen. Kaikilla alueilla tällaista ilmoitusta tai täsmennystä ei ole eikä tule, koska kaikilta alueilta ei ole tehty markkinaoikeusvalituksia.

Samantyyppinen purkava ehto löytyy jo tarjouspyynnöstä (karkeasti sivu 31/35), pois lukien täsmentävän sopimuksen alun ”sopimuksen kohde” -kohta. Se on vähän kummallisesti kirjattu siihen nähden, että siinä mainitaan kaikki kuntaryhmän kunnat. Jäsenyrittäjät ovat kysyneet, edellyttääkö tämä nyt kuntoutusta koskevan sopimuksen laajentamista kaikkiin vakuutuspiirien alueen kuntiin. Minun mielestäni ei edellytä

Varsinaisessa sopimuksessa nimittäin mainitaan, että se koskee vain tarjouksessa hyväksyttyjä kuntaryhmiä ja kunnat on lueteltu sopimuksen liitteessä 2. Tuo liite 2 on viimeinen sivu ja se kannattaa tarkistaa, että se on varmasti omalla kohdalla oikea liite.

Syy sopimuksen ja täsmentävän sopimuksen eriäville sanamuodoille lienee Kelan kannalta käytännöllisyys. Täsmennyssopimus koskee ulkoasultaan kaikkia saman terapialajin (esim. yksilöfysioterapia) sopimuksia kyseisessä vakuutuspiirissä, joten siitä riittää periaatteessa yksi allekirjoitettu versio. Varsinainen sopimushan on tarjousten mukaisten kuntaryhmien mukainen ja Kela on räätälöinyt jokaiselle sopijakumppanille juuri hyväksyttyihin kuntaryhmiin soveltuvan sopimuksen muokkaamalla sopimuksen viimeisellä sivulla olevaa liitettä 2.

Jostain syystä Kela ei ole halunnut tehdä tätä samaa muokkaustyötä tuohon täsmennyssopimukseen, vaan sen on ulotettu koskemaan kaikkia vakuutuspiirin kyseisen terapialajin sopimuksia. Syitä tähän voidaan vain arvailla, mutta oma arvaus on, että syynä voi olla vain kiire saada sopimus mahdollisimman pian voimaan. Nyt sama täsmennyssopimus kelpaa kaikille kyseisen terapialajin hyväksytyille palveluntuottajille, eikä jokaiselle tarvitse tehdä omaa yksilöityä täsmentävää sopimusta. Mahdollinen oikeiden purkupäätös sinänsä koskee joka tapauksessa kaikkia vakuutuspiirin kuntaryhmiä, ja nyt täsmennyksessä mainitut sopimusehdot myös mahdollistavat tämän.

Eli summaten minusta tämän liitteenkin voi varsinaisen sopimuksen tapaan allekirjoittaa, ja allekirjoittaa se pitääkin, koska se on myös ehtona sopimuksen kanssa etenemiselle.

Kela vastaa myös hankintaoikaisuihin

Ensimmäiset Kelan hankintaoikaisupäätökset ovat myös tulleet jäsenistön tietoon. Hankintaoikaisupäätöksistä voi halutessaan olla yhteydessä Kuntoutusyrittäjien jäsenneuvontaan. Hankintaoikaisupäätöksistä ei voi erikseen valittaa.