lokakuu 7, 2018 |

Kirje Kelalle: Kilpailutus palautettava vielä käsittelyyn

Saimme kielteisen päätöksen yksilöfysioterapiasta Kela-kilpailutuksessa. Haluan avata ajatuksiani.

Yrityksessäni toimii kolme kokopäiväistä, Kela-asiakkaita eli vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaita kuntouttavaa fysioterapeuttia.

Kela-työhön paneutuminen on ollut meille vuosia kestävä kehitysprosessi – omalla kohdallani 30 vuoden ammatillinen prosessi.

Olemme olleet kiitollisia aiempien kilpailutusten pohjalle rakentuneesta Kelan standardista. Se on antanut meille oivan kehyksen toimintamalliin, jonka avulla asiakkaille on tuotettu hyvää, laadukasta ja ennen kaikkea tavoitteellista kuntoutusta.

Olemme kouluttautuessamme huomioineet nämä Kelan standardiin aiemmin sisältyneet toiveet. Standardin älykkyys on ollut asiakkaan kuulemisessa, kuuntelemisessa ja yhteisessä tavoitteiden asettelussa sekä kuntoutuksen toteutuksessa ICF-luokituksen mukaan.

Kela on mielestämme viitoittanut uskomattomalla tavalla koko ammattikuntamme – fysioterapeuttien – ammatillisuutta ja sen kehittämistä.

Kela-kilpailutuksen 2018 palvelukuvaus kuitenkin vesittää tuon kaiken ammatillisen kehityksen ja asiakasta arvostavan ja kunnioittavan ajattelun. Suhdelukuun laatu 20 %, hinta 80 % kiteytyy koko palvelukuvauksen luonne.

Fysioterapia on halpuutettu, vaikka olemme entistä taitavampia, sitoutuneempia, asiakaslähtöisempiä Kela-asiakkaiden kuntouttajia.

Kysymys Kelalle: Miksi hintojemme korottaminen neljällä eurolla neljän vuoden jälkeen oli kilpailutuksessa niin ratkaiseva, että tarjouksemme hylättiin? Lisäkustannuksia yrityksellemme on neljän vuoden kaudella tullut palkankorotuksista, Kantaan liittymisen prosessista ja muista pakollisista lisäkustannuksista.

Toivon sydämestäni, että voisimme jatkaa upeiden Kela-asiakkaittemme kanssa kohti yhdessä mietittyjä tavoitteita heidän elämänlaatunsa kohentamiseksi. Koemme, että työmme tulokset ovat tulevaisuuden säästöjä yhteiskunnalle.

Koen yrittäjänä suurta tuskaa myös työntekijöitteni puolesta, jos edessä on vain irtisanomisen pakko.

Kiitos Kela, toivon että kilpailutus voidaan vielä palauttaa käsittelyyn.