28 helmikuun, 2023 |

Kuntoutuksen puolesta kohti vaaleja, osa 1: Keravan lääkintävoimistelun yrittäjä Terhi Enjala peräänkuuluttaa innostavaa ja tukevaa työympäristöä sote-alan ammattilaisille

Juttusarjassa esitellään kevään 2023 eduskuntavaaleissa ehdolla olevia Kuntoutusyrittäjien jäseniä sekä kuntoutusta vaaliteemoihinsa nostaneita ehdokkaita.  

 

Terhi Enjala päätyi ostamaan Keravan lääkintävoimistelun oltuaan kolme vuotta työelämässä fysioterapeuttina. Nyt yli 39 vuotta toimineessa yrityksessä on kymmenkunta työntekijää, ja se tarjoaa fysioterapian lisäksi osteopatiaa, lymfa- ja jalkaterapiaa, psykofyysistä fysioterapiaa sekä tekee erilaisten terveystuotteiden jälleenmyyntiä. Työntekijöiden lisäksi yrityksen toimitiloja piristää touhukas villakoira Toby.  

“Olen yrityksen ainoa omistaja, ja lapseni ovat myös työskennelleet yrityksessä”, Terhi kertoo. “Nautin kaikkein haastavimpien kuntoutusasiakkaiden auttamisesta, ja teen mielelläni potilastyötä. Laatukäsitykseni terapeuttina on korkea, ja ihmiset tulevat hakemaan meiltä apua pitkienkin matkojen takaa eri puolilta Uuttamaata. Yrittäjänä ja työnantajana on aivan keskeistä olla mukana työn arjessa antamalla myös terapiaa.”  

Terhi Enjalalla onkin monta rautaa tulessa. Yrittäjyyden ohella hän toimii Keravan kaupunginvaltuutettuna, Keravan kirkkovaltuutettuna sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettuna, ollen mukana myös hyvinvointialueen aluehallituksessa. Tuore projekti on eduskuntavaalikampanja Uudenmaan vaalipiirissä Kokoomuksen ehdokkaana. Kokemusta vaikuttamistyöstä löytyy, ja Enjala kertookin, että Kelan ovia on rynkytetty kovasti yrittäjyysvuosien aikana. Parhaat ja pahimmat muistot liittyvätkin Kelan vuoden 2018 vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutukseen.  

“Tuolloin melkein kolmasosa yrittäjistä jäi rannalle sopimuksista, ja sillä oli suuria vaikutuksia kuntoutuksen hintoihin sekä Kelan kuntoutuksen tarjontaan eri paikkakunnilla. Yhdessä muiden yrittäjien kanssa olin viemässä asiaa eteenpäin Kelan valtuustoon ja johtoon sekä maan ylimpiin hallintoelimiin ja kansanedustajiin. Pidimme asiaa esillä sosiaalisessa mediassa ja otimme yhteyttä median edustajiin. Lopulta yrittäjät voittivat markkinaoikeudessa ja kilpailutus uusittiin vuonna 2019”, Terhi kertoo.

“Emme antaneet periksi, vaikka meistä moni oli puolitoista vuotta ilman Kelan sopimusta.”  

Vahvuutenaan politiikassa Enjala pitää sitä, että hänellä on konkreettisia kehittämisehdotuksia ajankohtaisiin ongelmiin. Kuntoutuksen osalta hän nostaa esiin vuoden alusta poistuneet Kela-korvaukset sekä hyvinvointialueiden hankinnat.  

“Kela-korvausten palauttamisen osalta on ollut paljon keskustelua, ja se on hyvä asia. Pidän Kelaa hyvänä kuntoutuksen järjestäjänä, ja minua hieman huolettavat hyvinvointialueiden dynaamiset hankinnat. Dynaaminen kilpailutus on käytössä jo Keravalla ikääntyneiden kuntoutuksessa, ja sen toimivuuteen on vaikutettava.”  

Terhin mielestä tulevan eduskunnan olisi ensiarvoisen tärkeää kiinnittää huomiota kuntoutuksen vaikutuksiin ja riittävään työstä palautumiseen.  

“Vaaliteemoihini kuuluvat innostavat ja tukevat työpaikat sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville. Tämä onnistuisi esimerkiksi tyky-seteleillä. Kuntoutuksen tarve näkyy myös muissa näissä vaaleissa puhuttavissa teemoissa: erityistä tukea vaativille lapsille tulee saada kohdennettua opetusta ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen riittävät resurssit on varmistettava. Suomen tulee olla maailman paras valtio myös työllistää ja yrittää, ja siksi yritykset ja julkinen sektori on saatava tekemään enemmän yhteistä työtä.”  

“Viisihenkisen perheen elämä, ikääntyneet vanhemmat, yrittäjyys sekä itsenäinen elämä ovat opettaneet minulle paljon ihmisestä. Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, että asioita ei jätetä kesken. Mottoni on: tulevaisuus tehdään, se ei tapahdu itsestään.”  

Tutustu Terhin vaaliteemoihin täällä.  

Tutustu Keravan lääkintävoimisteluun täällä.