tammikuu 28, 2019 |

Kuntoutus rakentaa hyvinvoivaa Suomea

Puolueet ja ehdokkaat alkavat asettua pikkuhiljaa vaaliasetelmiin. Kampanjat käynnistyvät ja Eduskunnan työ lähenee loppuaan. Vielä on kuitenkin paljon työtä ennen vaalikarkeloita. Sote-uudistuksen osalta eletään ratkaisun hetkiä. Perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa tammi-helmikuun vaihteessa, jossa se määrittelee linjat Eduskunnan päätettäväksi.

Lopullisesti tiedämme viimeistään maaliskuun puolessa välissä miten sotelle käy. Hyvin suurella todennäköisyydellä myös vaalikeskusteluissa yksi puheenaihe on sote – on se maalissa tai ei. Viestimme päättäjille on edelleen sama: Uudistus on toteutettava, jotta tärkeät tavoitteet – nopeat hoitopolut ja tehokkaasti tuotetut lähipalvelut – saavutetaan. Yrittäjien epävarmuus tulevasta loppuisi ja päästäisiin töihin.

Kuntoutusta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Oikea-aikaisuus ja ripeä hoitoon pääsy nopeuttaa tuloksien aikaansaamista ja pitää yllä hyvää toimintakykyä. Suomesta löytyy laajasti kuntoutuksen ammattilaisia niin fysio-, psyko-, toiminta-, puhe-, ravitsemusterapian kuin musiikkiterapiankin parista. Kuntoutusalan yritykset muodostavat nyt jo valmiin verkoston ympäri Suomea. Jäsenemme tuottavat palveluja myös pienillä paikkakunnilla. Tällainen verkosto on ennen kaikkea asiakkaan etu, enkä näe mitään syytä purkaa toimivaa mallia. Tarvitaan vain yhteiset pelisäännöt, jotta toimintaedellytykset ovat kaikille samat.

Terveys ja hyvinvointi eivät jakaudu tasaisesti ja sairastamisesta johtuvat kustannukset yhteiskunnalle kasvavat kokoajan. Päätöksenteossa on vihdoin alettava huomioida kuntoutuksen merkitys. Oikealla kuntoutuksella voidaan siirtää esimerkiksi leikkauksen tarvetta ja tukea nopeaa toipumista – ja säästää näin yhteiskunnalle työkyvyttömyydestä koituvia kustannuksia. Inhimillistä puolta unohtamatta.

Kuntoutus on vastaus moneen yhteiskunnan haasteeseen. Se on koko elämänkaaren mittainen asia. Yhtä tärkeää kuin pitää ihmiset työkykyisinä, on tukea ihmisiä ikään katsomatta. Varhainen ennaltaehkäisy ja panostaminen lasten ja nuorten liikkumiseen ja hyvinvoinnin tukeen, kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Oikea-aikainen kuntoutus mahdollistaa aikuisena osallistumisen yhteiskuntaan työkykyisenä yksilönä. Seniorikansalaisemme ovat yhä aktiivisempia osallistuja. Toimintakyvyn tukeminen aktiivityöurankin jälkeen on tärkeää. Kuntoutus mahdollistaa elämästä nauttimisen ja aktiivisen osallistumisen yhteisiin asioihin.

Viimeistään nyt on siis kiinnitettävä huomiota oikea-aikaiseen kuntoutukseen. Tällä toimialalla on paljon annettavaa yhteiskunnan haasteiden ratkomiseen. Monipuolinen jäsenyrittäjiemme terapiaosaaminen on vahvuus, jota meidän yhdistyksenä on vaalittava.

Yhdellä äänellä puhuminen on vaikuttavaa. Ja kun tehdään yhdessä, olemme vahvemmat!