helmikuu 25, 2021 |

Lomauttaminen, vaihtoehdot ja malliasiakirjat

Tilapäinen lomautus

Työntekijät voidaan lomauttaa myös toistaiseksi, mutta tällöin tarjolla olevan työn täytyy olla olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt. Tällöin työnantajalla on oikeus myös työntekijän irtisanomiseen tuotannollisilla ja/tai taloudellisilla perusteilla

Työntekijöiden ennakkokuuleminen lomautuksen perusteista ja sitä seuraava lomautusilmoitus tulee voimassa olevan lain nojalla antaa aina 14 päivää ennen lomautuksen alkua (ns. ilmoitusaika).

Jos työn tarve on vähentynyt tilapäisesti, eli enintään 90 päiväksi, voidaan työnantajan ja työntekijän välillä myös sopia tilapäisestä lomautuksesta työntekijöiden kanssa. Jos lomautuksesta sovitaan, ei 14 päivän ilmoitusaikaa tarvitse soveltaa, vaan lomautus voi tulla voimaan jo aiemmin. Sopimus lomautuksesta, kuten tilapäinen lomautus muutenkin, on aina määräaikainen, ja edellyttää sitä, että työn tarve on vähentynyt tilapäisesti.

Toistaiseksi voimassaolevasta lomautuksesta ei voida sopia.

Mikäli yrityksen palveluksessa on vakituisesti vähintään 20 henkilöä, tulee yrityksen käydä ennen lomautuspäätöstä lakisääteinen yhteistoimintamenettely, jonka kesto on neuvotteluiden kohteesta, lomautuksista ja irtisanomisista riippuen 14 päivää tai kuusi viikkoa.

Ennen lomautusilmoituksen antamista laki vaatii, että työntekijälle on annettava ennakkoselvitys aiotun lomautuksen kestosta ja perusteista. Tämän jälkeen työntekijälle on annettava tilaisuus tulla kuulluksi asiasta. Työntekijöille tulee tämän jälkeen antaa henkilökohtaisesti ilmoitus lomauttamisesta. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi lomautuksen kesto ja toteutustapa.

Lomautusilmoituksen malliasiakirjat

Katso ja lataa malliasiakirjat jäsensivuiltamme tästä jäsentunnuksillasi kirjautuen

Puuttuvat jäsentunnukstet saat liittymällä jäseneksemme, ja unohtuneet osoitteesta info (at) kuntoutusyrittajat.fi

Lomautusilmoitus 2021 Kuntoutusyrittajat (word) (käytetään vain kun lomautus on irtisanomisen vaihtoehtona ja ennakoitu kesto on yli 90 päivää, voimassa määräajan tai toistaiseksi)

Ilmoitus Tilapäisestä Lomauttamisesta 2021 (word) (käytetään kun työn tarve on vähentynyt tilapäisesti ja aina määräaikaisesti, enintään kuitenkin 90 päiväksi)

Sopimus Tilapäisestä Lomautuksesta 2021 (käytetään jos lomautustarve on enintään 90 päivää, sopimus on aina voimassa määräajan)