13 tammikuun, 2020 |

”LPG-hoito nopeutti tekonivelleikkauksesta toipumistani”

Kaupallinen yhteistyö

Olin hyväkuntoinen, mutta siitä huolimatta molemmat lonkat alkoivat kipuilla. Vuonna 2016 sain tekonivelet molempiin lonkkiin samassa leikkauksessa Tampereen Coxassa. Kivut jäivät leikkauspöydälle. Olen v 1952 syntynyt mies.

Aloitin säännöllisen lihaskuntoharjoittelun Huberilla vahvistaakseni selkä-, pakara- ja reisilihaksiani noin 6 kuukautta ennen leikkausta. Huber-harjoittelu sopi minulle paremmin kuin perinteinen kuntosaliharjoittelu. Laitteessa oli valmiita, juuri minulle sopivia treeniohjelmia ennen lonkkaleikkausta. Tästä huolimatta päivittäinen kipu lonkisssa paheni ja niinpä kipua lievitettiin LPG-hoidolla säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Viimeiset kaksi viikkoa ennen leikkausta LPG-hoitoja lisättiin neljään kertaan viikossa. Hoito tehtiin laajalle alueelle ja tavoite oli vähentää kipua ja parantaa aineenvaihduntaa. Hoito toimi hyvin, ja olin töissä vielä pari päivää ennen leikkausta. LPG-hoitojen avulla minun ei tarvinnut syödä kipulääkkeitä.

Hakeuduin Juha Miedon esimerkin innoittamana kuntoutukseen Kitinkannukseen. Niinpä varasin itselleni 12 päivän kuntoutusjakson  ja invataksilla ajelin Kannukseen parin päivän päästä leikkauksesta.

Aluksihan kuntoutus oli sängystä nousua, vähän kävelyä ja sänkyjumppaa. Kävelymatkat pitenivät viikon päästä jo niin, että rollaattorilla köpöttelin vieressä olevalle urheilukentälle ja kiersin 400 metrin radan. Kitinkannuksessa oli myös Huber ja pääsinkin Huberille ennen kotiinlähtöä 2-3 kertaa.

Oma kuntoutus jatkui kotona ja fysioterapiassa. Sauvakävelyt pitenivät ja kävely sujui päivä päivältä paremmin. Huber-kuntoutus ja LPG-hoito jatkuivat post-operatiivisena. Arpien elastisuus parani nopeasti, samoin lihaskunto.

Viiden viikon kuluttua leikkauksesta olin jo työkykyinen eikä kävelyssäni ollut puutteita. Jatkoin Huberilla kuntoutumista. Huberilla voi mitata myös lihasvoimaa, kestävyyttä ja  koordinaatiota. Sain lähes samat tulokset kuin joskus vuosia sitten ja sehän oli kannustavaa. Kontrollikäynti kahden kuukauden kuluttua Coxaan sai myös ortopedilta täydet pisteet nopeasta kuntoutumisesta. Hieman ihmetystä herätti mustelmien puuttuminen, niitä ei tullut leikkauksen jälkeen lainkaan.

Ilman pre- ja postkuntoutusta Huberilla ja LPG-laitteella en olisi näin nopeasti kuntoutunut. Nopeaa kuntoutumista myös lääkärit ihmettelivät.

Suositellen, Allan Tapani