16 elokuun, 2023 |

Markkinaoikeuden päätöksen vaikutukset palveluntuottajiin

Päivitys 29.8.2023: Kela kysyy sopimusten väliaikaista jatkamista

Hox! Kela kyselee nyt markkinaoikeuteen valitetuilta (ja kumotuilta) alueilta, ovatko kyseisen kuntaryhmän palveluntuottajat valmiita jatkamaan sopimusta kumottujen kuntaryhmien alueella tilapäisesti, kunnes uusi hankintapäätös saadaan tehtyä.

Jos haluaa jatkaa Kelan palveluntuottajana tämän lyhyen (oletettavasti enintään muutaman viikon) ylimenokauden, tulee vastata kyllä.

Kela tekee uuden hankintapäätöksen mukaiset uudet sopimukset tämän ylimenokauden jälkeen.

Kela edellytti viestissään vastausta jo tälle viikolle. Kysely koski vain palveluntuottajia, jotka tuottavat kuntoutuspalveluita markkinaoikeuden alla kumoamilla kuntaryhmillä ja joiden terapialajikohtaisesta hankinnasta oli valitettu. Tarkempaa tieto alla.

Markkinaoikeuden päätös on lainvoimainen – miten asia vaikuttaa minuun?

Kela on hyväksynyt markkinaoikeuden vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kevään ja syksyn 2022 tarjouskilpailua koskevat tuomiot ja ne ovat siten saaneet lainvoiman. Kelan tiedotteen voi lukea tästä linkistä.

Tämän johdosta Kela vertailee tarjoukset uudestaan ja Kela tulee erillisellä ilmoituksella todennäköisesti purkamaan alla lueteltujen alueiden ja alojen sopimukset, koska ne perustuvat lainvastaiseen hankintapäätökseen. Uusia tarjouskilpailuja ei näillä näkymin tulla järjestämään. Kela on tiedotteen perusteella tarpeen mukaan yhteydessä tarjoajiin.

Ennen uusia hankintapäätöksiä nykyisin voimassa olevat sopimukset jatkuvat toistaiseksi, kunnes ne voidaan korvata uusilla sopimuksilla, vaikka markkinaoikeus olisi määrännytkin ne kumottavaksi. Kela antanee aikataulusta tarkempia tietoja myöhemmin.

Kelan tiedotteesta ilmenee, että markkinaoikeuden tuomio koskee vain niitä alueita ja kuntaryhmiä, joista tehtiin valitus markkinaoikeudelle.

Tuomioissa kumotut alueet ovat tiedotteen mukaan seuraavat:

 • Allasterapia – Keskinen vakuutuspiiri – alue 1
  (Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli, Ähtäri)
 • Fysioterapia – Itäinen vakuutuspiiri – alue 2
  (Kaavi, Kuopio, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Vesanto)
 • Fysioterapia – Keskinen vakuutuspiiri – alue 1
  (Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli, Ähtäri)
 • Fysioterapia – Pohjoinen vakuutuspiiri – alueet 1 ja 3
  (Alue 1: Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli
  Alue 3: Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio)
 • Puheterapia – Eteläinen vakuutuspiiri – alueet 1 ja 2
  (Alue 1: Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti
  Alue 2: Helsinki)
 • Toimintaterapia – Läntinen vakuutuspiiri – alue 8
  (Kaarina, Kustavi, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Parainen, Raisio, Rusko, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki, Vehmaa)

Hankintapäätösten uudistaminen koskee tiedotteen mukaisesti vain näitä nimenomaisia alueita.

Mitä jos minulla on sopimus näillä yllä olevilla alueilla tai jätin niihin tarjouksen keväällä 2022?

Kela tekee uuden hankintapäätöksen oletettavasti markkinaoikeuden mukaisin evästyksin. Jos siis tarjouksesi yllä olevilta kuntaryhmiltä on syksyllä 2022 hylätty puuttuvan terapeutin nimen perusteella, saat luultavasti tilaisuuden täydentää uuden terapeutin nimen. Kela tekee todennäköisesti kanssasi uuden sopimuksen, jos keväällä 2022 jätetty tarjous menestyy nyt tehtävässä uudessa kilpailutuksessa.

Tuleeko Kelan hankintapäätös olemaan lopptulemaltaan erilainen kuin syksyllä 2022?

Todennäköistä on, että Kela noudattaa markkinaoikeuden linjausta siitä, että puuttuvien terapeuttien nimiä saa jälkikäteen täydentää. Muutoin Kela vertailee tarjousten hintaa ja laatua samoin kuin aiemminkin.

Kuulun uusittaviin alueisiin – mitä jos terapeuttini ovat vaihtuneet tarjouksen jättämisen jälkeen?

Uudet sopimukset tehdään kevään 2022 terapeuteilla, joten mahdolliset terapeuttimuutokset täytyy hyväksyttää Kelalla ennen uuden sopimuskauden palvelutuotannon alkua. Jos siis uusittavista Kelan sopimuksesta puuttuu tulevan sopimuskauden alussa nykyisten terapeuttien nimiä, pyydäthän Kelalta hyväksynnän kyseisille terapeuteille ennen terapioiden alkua. Vuonna 2023 saatu hyväksyntä terapeuteille ei välttämättä ole voimassa enää syksyllä 2023 uusitussa sopimuksessa, sillä sopimukset tullaan tekemään kevää 2022 tarjousten mukaisesti! Tämä on erittäin tärkeää huomata, sillä Kela ei korvaa kuin etukäteen sopimuksen mukaan hyväksyttyjen terapeuttien terapiaa. Sillä ei ole todennäköisesti merkitystä, että terapeutit on hyväksytty tässä välissä kerran sopimukselle, joka siis nyt markkinaoikeuden päätöksen vuoksi purkautuu.

Mitä jos minulla on sopimus tai tarjous joltain muulta kuin yllä luetellulta alueelta?

Tämä markkinaoikeuden päätös ei koske muita kuin yllä lueteltuja kuntaryhmiä. Jos sinulla on sopimus tai sinulla oli tarjous jotain muuta aluetta koskien, ei tämä tuomio vaikuta nykyiseen sopimustilanteeseen.

Voinko jättää tarjouskilpailuun mukaan uuden tarjouksen tai voinko muuttaa aiempaa tarjoustani?

Et voi muuttaa aiempaa tarjousta, etkä voi lisätä tarjouskilpailuun sellaisia tarjouksia, joita siellä ei keväällä 2022 toimestasi ole jo jätetty. Uusintakilpailutus käydään tiedotteen mukaan puhtaasti vanhoilla jo jätetyillä tarjouksilla ja vain tiedotteesta ilmenevillä alueilla. Uusia Kelan sopimuksia tulee siis näillä näkymin mahdollisesti vain niille, jotka hylättiin puuttuvan terapeutin nimen vuoksi syksyllä 2022 ja jotka kuuluivat valituksenalaisiin yllä lueteltuihin alueisiin.