21 marraskuun, 2024 |

Opetuksen järjestäjästä kantelu

Kuntoutusyrittäjät teki perusopetuksen järjestäjästä kantelun aluehallintovirastolle

Kuntoutusyrittäjät teki perusopetuksen järjestäjästä kantelun opetustoimintaa valvovalle Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Perusopetuksesta vastaavan kaupungin lautakunta oli tehnyt päätöksen, jonka perusteella yksityisiltä terapiapalveluntuottajlta peritään jatkossa erillinen tuntikohtainen pääsymaksu kouluissa tuotetuista terapioista. Päätöksen mukaan maksu peritään kaikilta terapeuteilta riippumatta siitä, onko terapeutti paikalla puhtaasti yksityisenä palveluntuottajana, vai osana julkista terveydenhuoltoa tai Kelan korvaamaa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen terapiaa.

Kuntoutusyrittäjien näkemyksen mukaan päätös vaarantaa lapsen edun muodostamalla esteen koulun ja terapian yhteistoiminnalle ja terapian ja perusopetuksen tavoitteiden yhteensovittamiselle. Lautakunnan laatima päätös on surullinen kehityskulku, sillä terapeuttien ja koulujen välisellä yhteistyöllä olisi pikemminkin koulun opetuksellisia tavoitteita edistävä vaikutus ja siinä olisi lasten oikeuksien kannalta vain voitettavaa. Terapian tarkoituksena on tukea erityisesti lasten toimintakykyä, ja yksi toimintakyvyn suuri ponnistus on perusopetukseen kuuluvan oppivelvollisuuden suorittaminen kunnialla.

Päätöksellä periä maksu kouluun saapumisesta ohjaavat koulut terapioita järjestettäväksi koulujen ulkopuolelle. On hyvin lapsikohtaista, onko juuri lapsen edun kannalta paras paikka järjestää terapiaa koulun sisä- vai ulkopuolella, kun on kyse oppivelvollisuusikäisestä Kelan kuntoutujasta. Merkittävä osa Kelan kuntoutujista on lapsia, ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen uusien asiakkaiden mediaani-ikä onkin vain yhdeksän vuotta. Kelan korvaamia terapioita myönnetään vuosittain tuhansille lapsille.

Päätös vaarantaa lasten oikeuksien toteutumisen, sillä kaikkien lasten huoltajilla ei ole mahdollisuutta järjestää terapeuttia koulun sijaan muuhun lapsen terapiaa palvelevaan arkiympäristöön. Tähän lapset ja lasten huoltajat saattavat olla kuitenkin päätöksen perusteella pakotettuja, sillä terapeuttia ei voida velvoittaa saapumaan maksulliseen terapian järjestämispaikkaan asiakkaan arjessa. Arkiympäristöön eli tuttavallisemmin kotikäyntiin osoitettu tila on juridisesti kuntotujan eli lapsen tai tämän huoltajien vastuulla. Lasten oikeudet huomioiden olisi vain oikein ja kohtuullista, että lapsen elämässä edes koulu voisi olla se paikka, johon sekä terapeutti että lapsi voisivat tarvittaessa aina tukeutua.

Kuntoutusyrittäjät on keskustellut useiden eri opetuksen järjestäjien kanssa kouluun vietävistä terapioista, mutta vastaavanlaista kantelua ei ole aiemmin jouduttu tekemään. Kantelu on luettavissa tästä linkistä.

Kuntoutusyrittäjät on viitannut kantelussa tähän OKM:ltä saatuun kannanottoon. Kannanoton mukaan terapeuttien pääsyä kouluun ei tulisi estää ilman painavaa syytä. Terapeuteilta ei tulisi myöskään kannanoton mukaan periä erillistä maksua. Kannanotto on vuodelta 2022. Kuntoutusyrittäjät on käynyt OKM:n kanssa kirjeenvaihtoa myös vuonna 2023. Tuon kannanoton mukaan usein lapsen edun kannalta paras arkiympäristön terapiapaikka voi olla juuri koulu, mutta harkinta on tehtävä ja suunniteltava lapsikohtaisesti.