Pelottava muutos – vai sittenkin mahdollisuus?
Kirjoitan näitä ajatuksia 24 vuoden ja kahden kuukauden yrittäjäkokemuksella. Valmistuin fysioterapeutiksi toukokuussa vuonna 1994 Jyväskylästä. Lama-aika jylläsi, kurssiltamme valmistuneilla oli vain neljällä edes pieni lupaus oman alan työstä.
Tuolloin 80-90 -lukujen taitteessa, kun lama iski, muutos tuli yllättäen – yhdessä yössä ilman varoitusta. Kukaan ei osannut siihen silloin varautua. Koko kuntoutuksen toimiala koki ravistelun – terapian maksajia ei enää yhtäkkiä ollutkaan, kun rahat loppuivat yrityksistä ja vakuutusyhtiöt pistivät maksuhanat kiinni.
Miten kävi toimialallemme? Osa yrityksistä lopetti – kyllä. Mitä tapahtui niille, jotka jatkoivat? He ottivat uuden suunnan, tarttuivat rohkeasti haasteisiin, lähtivät hakemaan entistä tuhdimpaa näyttöä ja vaikuttavuutta työlleen ja osaamiselleen. Ja mikä tärkeintä: kuuntelivat ja kohtasivat asiakkaan aidosti.
Terveydenhuollon lainsäädännönuudistusta on valmisteltu, laskutavasta riippuen, nyt noin kymmenen vuotta. Kaikilla on varmasti jo tiedossa, ettei nykymeno voi jatkua. Rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Meidän kuntoutusalan yrittäjien on jokaisen jälleen uskaltauduttava ulos omasta poterosta ja katsottava eteenpäin. Muutos tulee ihan varmasti jossain muodossa ja on jo käynnissä. Se ei pysähdy.
Digitalisaatio, etäpalvelut ja teknologia mullistavat jälleen toimialamme. Kapina muutosta vastaan ei auta ketään. Kuten psykologi, FT Mikko Ojanen sanoi Fysioterapia 2018 -tapahtumassa Aulangolla: Tohvelieläinkin kykenee mukautumaan ympäristön muutoksiin, miksi kuntoutusyrittäjä ei siihen pystyisi?
Työskentelemme alalla, joka on tiukasti säädeltyä. Paikoilleen ei voi pysähtyä. Toimialallamme on kuitenkin vahvuuksia, joita mikään tekoäly, robotisaatio tai digitalisaatio ei voi ikinä korvata. Niillä vahvuuksilla selvisimme edellisestä lamasta. Pysytään mukana muutoksessa, katsotaan kauas ja kohdataan asiakkaamme jatkossakin aidosti, niin meillä ei ole mitään hätää.
Sote-uudistuksesta ei näytä tulevan valmista. Ei jäädä odottamaan, tehdään itse tämä muutos ja ollaan valmiita (sitten joskus), kun herrat ja rouvat Arkadianmäellä pääsevät jonkinlaiseen ratkaisuun.
Kuntoutusyrittäjä 2018 -tapahtuma kokoaa syyskuussa Turun Caribiaan Kuntoutusyrittäjät verkostoitumaan ja pysymään mukana muutoksessa. Nähdäänhän mekin siellä?