helmikuu 12, 2018 |

Selkäkipuiset suoraan fysioterapeutille

Lepo ei ole aina välttämättä paras hoito selkäkipuiselle. Sen sijaan, että tuki- ja liikuntaelinvaivan takia terveydenhuoltoon hakeutunut potilas jäisi jonottamaan pääsyä lääkärille ja sairaslomalle ohjautumista, hänet tulisi ohjata suoraan fysioterapeutille.

Käypä hoito -suosituksen mukaan vuodelepoa kehoitetaan välttämään akuutissa alaselkäkivussa. Suosituksen mukaan asiakkaalle on tärkeää pysyä normaaleissa arjen askareissa tai palata niihin mahdollisimman pian. Kevyistä  työtehtävistä ei ole yleensä tarvetta jäädä sairauslomalle. Kevyt liikunta sen sijaan on suositeltavaa kivun sallimissa rajoissa.

Useiden tutkimusten mukaan valtaosa tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuu sellaisista toiminnallisista, arjen tottumuksiin liittyvistä ylikuormituksista, joiden arviointi liittyy nimenomaan fysioterapeuttien ammattiosaamiseen. Fysioterapeutit hallitsevat tuki- ja liikuntaelinvaivojen toiminnallisen tutkimisen ja vaivojen erottelun myös vaivojen varhaisvaiheessa, sekä osaavat arvioida, missä tapauksissa asiakas ohjataan eteenpäin lääkärille.

Hyvällä fysioterapiakäytännöllä on päästy tehdyssä hoitointerventiotutkimuksessa tule-vaivojen hoidossa aiempaa ”lääkärille ensin” -mallia parempiin tuloksiin niin kivun, toimintakyvyn kuin sairauspoissaolojenkin suhteen (Paatelma 2011).  Myös lyhyen aikavälin pilottitutkimukset osoittavat, että nopealla puuttumisella on ehkäisty tule-kipujen pitkittymistä sekä vaivojen uusiutumista ja kroonistumista. Turhilta kuvantamisilta ja leikkaushoidoilta on vältytty. Kustannuksissa on säästetty, kun sairauspoissaolot ovat vähentyneet ja työhön paluu on nopeutunut.

Perusterveydenhuollossa hyvin toimivaksi osoittautunutta fysioterapeutin akuuttivastaanottoa ei tule rajata vain sote-keskusten antamaksi palveluksi. Käytännöt tulee kehittää sellaisiksi, että myös pienten fysioterapia-alan yritysten resurssit otetaan suoravastaanottotoiminnassa käyttöön kansalaisten lähipalveluita turvattaessa.

Kuntoutusyritykset ovat sote-ratkaisun edetessä ryhtyneet lisäämään yhteistyövalmiuksiaan kouluttamalla henkilökuntaansa myös perusterveydenhuollon Fysioterapeutin suoravastaanotto -toimintamalliin. Tämä on hyvin luontevaa, sillä fysioterapeuttien suoravastaanotto on ollut aina fysioterapiayritysten perustoimintaa. Hoitonsa itse maksavat asiakkaat ovat voineet ja voivat jatkossakin hakeutua suoraan fysioterapeutin arvioon ja ohjaukseen ilman lähetettäkin.

Tervetuloa suoraan fysioterapiaan!

Lisätietoja:

Mikko Utecht, puheenjohtaja, Suomen Kuntoutusyrittäjät ry. p. 046 810 2070

Susanna Antikainen, kehitysjohtaja, Suomen Kuntoutusyrittäjät ry. p. 050 512 5960