20 tammikuun, 2020 |

Sote jatkaa nilkuttamista – mihin suuntaan?

Sote-uudistus on ehtinyt jo kypsään varhaisaikuiseen ikään. Tänä vuonna pyörähti jo kolmas vuosikymmen käyntiin sote-uudistuksen sorvaamiseksi. Odotukset eivät taida olla enää kenelläkään kovin korkealla. Hallituskin on jo ehtinyt tällä uudella kierroksella vaihtua, vaikka eduskuntavaaleista ei ole vuottakaan.

Suurimmat esteet aidon uudistamisen tiellä tuntuvat olevan ideologia ja kokonaiskuvan puute. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että rahat eivät riitä, ihmiset eivät saa palveluja eikä julkinen talous tule tällä menolla kestämään. Erimielisyys sen sijaan vallitsee siitä, mitä palveluja tuotetaan milläkin rahalla ja kenellä on oikeus näihin palveluihin. Veroeurojen käyttö siis kengässä kivenä hiertää.

Pahinta on se, että lupaukset ja erinomaiset tavoitteet sote-uudistukselle eivät ole saaneet minkäänlaista katetta. Oikeastaan on otettu takapakkia. Kunnat ovat taloudellisesti hätää kärsimässä, kun sote-kustannukset karkaavat pilviin, mutta silti asiakkaat eivät pääse palveluiden piiriin ilman jonottamista. Yksityisellä sektorilla olisi tarjota vastauksia, mutta sen rooli on niin epäselvä, ettei yrityksillä ole mahdollisuutta heittäytyä tuiki tuntemattomaan järjestelmään. Mahdolliset tappiot kun jäävät sen itse maksettavaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti jälleen kerran askelmerkit soten ”etenemiseksi”. On hyvä, että etenee, ja on hyvä, että pullonkaulaan puututaan parantamalla perusterveydenhuoltoon pääsemistä. On hyvä, että ammattilaisten työnjakoon kiinnitetään huomiota ja ennaltaehkäiseviin palveluihin panostetaan. Mutta edelleen puuttuu konkretia.  

Sote-palveluiden järjestäminen on nyt ja tulevaisuudessa julkisen sektorin vastuulla.  Tällä hetkellä julkinen myös tuottaa valtaosan palveluista yksityisen sektorin toimiessa kumppanina ja täydentäjänä. Jos jatkossa halutaan tätä julkisen sektorin taakkaa helpottaa, yksityisten resurssit on syytä ottaa laajemmin käyttöön.

Mitä julkinen järjestäjä sitten palveluntuottajilta haluaa? Sitä ei taida tietää tällä hetkellä kukaan.