Soteri

Mikä on Soteri?
Soteri on valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien rekisteri. Jos etsit pääsyä Soteri-rekisteriin, löydät suoran linkin sinne tästä.
Soteri-rekisteröinti on pakollista, jotta voit tuottaa arvonlisäverottomia sosiaali- ja terveyspalveluita. Soterin avulla aluehallintovirastot ja Valvira osaavat valvoa yritystoimintaasi. Valvonta puolestaan on toiminnan arvonlisäverottomuuden edellytys. Laillistettujen ammattihenkilöiden työssä (kuten fysioterapeutti, puheterapeutti, toimintaterapeutti, lääkäri, sairaanhoitaja) omien palveluiden tarjoaminen yrittäjänä ilman Soteri-rekisteröintiä voi olla jopa rangaistavaa. Soteri kuuluu siis kaikille sote-alan yrittäjille, ja myös palveluita ostavat hyvinvointialueet valvovat yrittäjän Soteri-rekisteröintiä. Soteri-rekisteröinti on myös edellytys fysio- ja toimintaterapian kotitalousvähennykselle.
Kuntoutusyrittäjien jäseneksi voit liittyä tästä!
Mitä tarvitaan Soteri-rekisteröintiin?
Ennen kuin Soteri-hakemuksen voi lähettää, täytyy laatia seuraavat asiakirjat
- Toimintasuunnitelma (tämä on myös ainoa asiakirja, joka liitetään aina Soteri-hakemukseen)
- Omavalvontasuunnitelma
- Tietoturvasuunnitelma
- Valmius- ja jatkuvuudenhallintasuunnitelma (jos tuotat tai aiot tuottaa palveluita julkiselle järjestäjälle, kuten Helsingin kaupungille tai hyvinvointialueille)
- Lisäksi tarvitset lääkehoitosuunnitelman, mikäli aiot antaa lääkehoitoa.
Näiden asiakirjojen tietoja saatetaan kysyä myös kun vanhana yrittäjä päivität tietoja Soteriin. Useimmat Soteri-muutokset ovat maksullisia. Vain pienimmät muutokset, kuten yhteystietojen muutokset ovat maksuttomia. Esimerkiksi käyntiosoitteen muutokset ovat aina maksullisia.
Omavalvontasuunnitelmasta, tietoturvasuunnitelmasta ja valmius- ja jatkuvuudenhallintasuunnitelmasta toimitetaan Soteriin vain niiden laatimis- tai viimeisin päivityspäivämäärä. Ainoastaan toimintasuunnitelma liitetään sellaisenaan (Word tai PDF-asiakirjana) hakemuksen liitteeksi.
Lisäksi tarvitset tarjottaviin palveluihin nähden riittävän koulutetun ja kokeneen vastuuhenkilön. Yleensä Sote-alan yrittäjä on itse vastuuhenkilö. Vastavalmistunut voi toimia oman yrityksensä vastuuhenkilönä, mutta opiskelija ei voi sellaisena toimia.
Vastuuhenkilöllä on Soteri-hakemuksessa peräti neljä eri roolia:
- Yrittäjä on Soteri-hakemuksesta vastaava henkilö (eli henkilö, joka vastaa viranomaisten puheluihin tai sähköposteihin antaakseen lisätietoja hakemuksesta).
- Yrittäjä on palveluyksikön vastuuhenkilö, eli niin sanottu vastaava johtaja (johdat ainakin itseäsi, jos et muita).
- Yrittäjä on kustakin palvelusta vastaava henkilö. Jokaiselle palvelualalle on nimettävä oma vastuuhenkilö. Palvelualoja ovat esimerkiksi fysioterapia, puheterapia, psykoterapia, toimintaterapia jne. Jotkut palvelualat ovat laajempia, kuten esimerkiksi ”perustason vastaanotto”, johon voi sisältyä useita eri palveluita.
- Yrittäjä nimeää pienyrityksessä itsensä myös rekisterinpitoasioista vastaavaksi yhteyshenkilöksi. Suuremmassa yrityksessä (yli 10 työntekijää) tulee nimetä tähän tehtävään tietosuojavastaava.
Onko näihin asiakirjoihin olemassa malleja?
Kyllä on. Jos olet Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n jäsen, saat jäsensivuilta ladattua kuntoutusalan yritykselle räätälöidyt malliasiakirjat kaikkiin edellä lueteltuihin asiakirjoihin, pois lukien lääkehoitosuunnitelman, jonka yleisen mallin voit ladata tältä sivulta.
Malleja ylläpidetään jatkuvasti, ja mallien käytöstä on saatavilla myös webinaaritallenteita. Mallien käyttöön annetaan jäsenille myös henkilökohtaista tukea ja neuvontaa joko puhelimitse tai sähköpostitse. Neuvonta kuuluu jäsenmaksuun ja jäsenpalveluihin, eli siitä tai malleista ei veloiteta erikseen.
Jäsensivujen malleihin pääsee tästä linkistä (vaatii kirjautumisen). Webinaarit löytyvät tästä linkistä.
Soterissa puhutaan palveluntuottajista, palveluyksiköistä ja palvelupisteistä. Mitä tarvitsen ja mitä rekisteröinti maksaa?
Jokaisella yrityksellä, joka aikoo tarjota kaupallisia sote-palveluita, tulee olla sekä palveluntuottajan asema, että vähintään yksi palveluyksikkö. Tuohon yhteen palveluyksikköön sisältyy aina vähintään yksi palvelupiste.
Palveluntuottajalla tarkoitetaan yritystä, jonka hallinnon taustat on tarkistettu viranomaisten toimesta. Palveluyksikkö on puolestaan hallinnollinen ja toiminnallinen kokonaisuus, joka pitää sisällään aina palvelupisteen. Lue lisää palveluyksiköistä tästä uutisesta.
Palvelupisteellä voi olla käyntiosoite, tai sitten tarvittaessa palvelupisteen käyntiosoite -kenttä voidaan hakemuksessa jättää myös tyhjäksi. Tällöin yritys voi antaa vain kotiin vietäviä palveluita tai virtuaalipalveluita.
Soteri-hakemus ohjaa lähtökohtaisesti täyttämään kaikki nämä kolme osiota hakemuksesta.
Viranomainen ottaa erikseen yhteyttä, mikäli se katsoo tarpeelliseksi tarkistaa yrityksen Soteri-hakemuksessa ilmoitetut toimitilat. Kuntoutusalan yrityksissä, jotka eivät majoita asiakkaitaan (kuten terapiayrityksissä) ei toimitiloja ole nykyisen lainsäädännön aikana enää tarkistettu. Riskialttiimmissa yrityksissä, joissa on majoitusta, lääkkeitä tai laitteita, voidaan tilat viranmaisten toimesta tarkistaa ja tarkastuksesta periä myös maksu.
Palveluntuottajan rekisteröinti maksaa yritysmuodosta ja hallituksen jäsenten määrästä riippuen 360-1100 €. Tämän lisäksi tarvitse yhden palveluyksikön, joka maksaa alimmillaan 680 €. Lue lisää aluehallintovirastojen hinnoista tästä linkistä.
Voinko aloittaa yritystoiminnan heti rekisteröitymisen jälkeen?
Jos olet yksinyrittäjä, olet oikeutettu aloittamaan yritystoiminnan heti palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröitymishakemuksen jättämisen jälkeen. Tämä oikeus perustuu määräaikaiseen lakimuutokseen, joka on voimassa vuoden 2026 loppuun saakka.
Jos olet työnantaja tai sinulla on alihankkija (tai useampi), joudut odottamaan, että viranomainen käsittelee Soteri-hakemuksesi. Samoin jos aiot tuottaa uutena yrittäjänä lapsille suunnattuja palveluita, joudut odottamaan lupakäsittelyä, ennen kuin voit aloittaa lapsille suunnatut palvelut.
Voit lukea määräaikaisesta yksinyrittäjien lakimuutoksesta lisää tästä uutisesta. Samassa uutisessa on myös asiaa siitä, miten työnantaja voi tarvittaessa oikaista aluehallintoviraston pitkän jonon ohitse (hakemus jätetään Valviran käsittelyyn).
Kuka voi liittyä kuntoutusyrittäjien jäseneksi?
Sääntöjen mukaan Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä terveydenhuollon palveluita tai terveydenhuollon kuntoutuspalveluita tuottava yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja tai muu organisaatio. Käytännössä vaatimuksena on siis Soteri-rekisteröinti. Jos sinulla ei ole vielä Soteri-rekisteröintiä, voit liittyä ulkojäseneksi. Ulkojäsenyys muutetaan varsinaiseksi jäsenyydeksi sen jälkeen, kun Soteri-hakemus on käsitelty hyväksytysti.
Sekä ulkojäsenet että varsinaiset jäsenet ovat oikeutettuja samoihin asiakirjamalleihin ja neuvontapalveluihin. Saat siis jäsenyydestä apua kaikkiin yrityksen elämänkaaren vaiheisin. Yhdistyksellä on saatavilla myös opiskelijajäsenyys kuntoutusta opiskeleville yksityishenkilöille.
Jäsenedut saa käyttöönsä heti jäsenhakemuksen jättämisen jälkeen. Jäseneksi voi liittyä tästä linkistä.