joulukuu 16, 2019 |

Takaisin hommiin

Aika eduskuntavaalien jälkeen on ollut kaikkea muuta kuin tasaista ja harmaata. Käänteitä politiikassa on tapahtunut yllin kyllin. Pitkän vaalitauon jälkeen, lainsäädännön valmistelu pääsi käyntiin. Suomen Kuntoutusyrittäjätkin lausuivat useasta asiasta viimeisten kuukausien aikana.

Mutta vain puoli vuotta pääministeri Rinteen hallituksen nimittämisestä, hallitus kaatui. Kaatuminen ja uuden nimittäminen sekä niitä edeltävät tapahtumat aiheuttivat useamman viikon paussin Suomen poliittiseen päätöksentekoon. Esimerkiksi Tulevaisuuden sotekeskukset -ohjelmassa otettiin ainakin nimellinen hengähdystauko sidosryhmien informoimisen suhteen.

Nyt maassa on kuitenkin uusi hallitus ja se jatkaa pääpiirteittäin samalta pohjalta ja samalla ohjelmalla. Juuri nyt hallitus keskittynee ensi vuoden budjetin lukkoonlyömiseen, mutta joulun jälkeen voimme alkaa odottaa, että soteuudistustakin päästään taas sorvaamaan.

Vaikka hallitusohjelman julkaisu alkukesästä antoi positiivisia näkymiä kuntoutusalalle, lihaa luiden ympärille ei ole syksyn aikana juuri rakentunut. Kuntoutusyrittäjinä olemme pitäneet tiivistä yhteyttä niin ministeriöön, eduskuntaan kuin yhteistyökumppaneihimme. Toivoa on, että kuntoutusalan yrittäjien näkymät paranevat hallituksen päätösten myötä, mutta työtä se tulee vaatimaan.

Kuntoutusyrittäjin tärkeimmät prioriteetit tällä vaalikaudella ovat soteuudistukseen yrittäjille suosiollisesti vaikuttaminen, reilun palvelusetelijärjestelmän levittäminen sekä suoravastaanottomallin kasvattaminen. Hallitusohjelmassa sekä yrittäjyyden edellytyksiä että kuntoutusjärjestelmää on luvattu uusittavan. Tulemme pitämään kiinni siitä, että hallitus muistaa omat kirjauksensa. Ne ovat hyviä, suomalaisten terveydenhuoltoa ja suomalaisia kuntoutusyrittäjiä tukevia linjauksia. Niistä on syytä pitää kiinni.