20 joulukuun, 2023 |

Vuoden 2024 pakollinen omavalvontasuunnitelma

Vuoden 2024 pakollinen omavalvontasuunnitelma

1.1.2024 voimaan astuva Soteri- ja valvontalakiuudistus velvoittaa laatimaan omavalvontasuunnitelman. Virallista mallia ei kuitenkaan ole vielä julkaistu. Sellaista odotetaan alkuvuoteen 2024. Kuntoutusyrittäjien jäsensivuille on nyt lisätty tämän odotusajan omavalvonnan mallisuunnitelma, jota jäsenet voivat hyödyntää. Kyse on kuitenkin tilapäisestä ratkaisusta, eikä tätä mallia ole syytä ottaa välttämättä vakituiseen käyttöön ennen kuin virallinen malli on julkaistu.

Mistä tilapäinen malli löytyy?

Kuntoutusyrittäjien jäsensivuilta kohdasta jäsenmateriaalit ja lomakkeet. Pääsy sivuille edellyttää kirjautumista. Omavalvontasuunnitelman mallia voi kysyä suoraan myös Juhani Saariselta sähköpostitse juhani.saarinen@kuntoutusyrittajat.fi. Malliin on suora linkki myös Kuntoutusyrittäjien yrittäjäjäsenten omalla Facebook-sivuilla Kuntoutusyrittäjä-forumilla.

Miksi tilapäinen malli?

Ensi vuoden alusta laki edellyttää jokaista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajaa laatimaan omavalvontasuunnitelman. Akuutti ongelma on, että virallista omavalvontasuunnitelman mallia ei ole vielä julkaista. Valviran suunnitelmissa on julkaista malli ja siihen liittyvä määräys vuoden 2024 alussa.

Kaikissa tilanteissa yrittäjän ei ole välttämättä mahdollista odottaa uuden mallin julkaisemista. Kaksi esimerkkiä nousee erityisesti esille:

  • Hyvinvointialue kilpailuttaa terapiapalveluita. Kilpailutuksen määräaika on tammikuun alkupäivinä. Kilpailutukseen osallistumisen edellytyksenä on omavalvontasuunnitelman toimittaminen. Hyvinvointialueelle on siten toimitettava jokin malli. Koska virallista ei ole, voidaan tässä yhteydessä hyödyntää Kuntoutusyrittäjien juristin tekemää mallia. Tyylipisteitä tästä ei jaeta, mutta samat otsikot ja asiat tulevat toistumaan lakiin kirjattuina myös virallisessa mallissa, joten aivan hukkaan ei tämänkään mallin parissa vietetty aika ei mene.
  • Toinen vaihtoehto on tilanne, jossa palveluntuottaja haluaa käynnistää toimintansa tammikuun aikana, tai nykyiseen luvan- tai ilmoituksenvaraiseen toimintaan tulee olennainen muutos: yritys esimerkiksi muuttaa toiseen toimipisteeseen. Muutosilmoituksen saatuaan viranomaisen tulee viran puolesta muuttaa vanha lupa tai ilmoitus uuden lain mukaiseksi rekisteröinniksi. Tässä yhteydessä viranomainen ei luultavasti pyydä nähtäväksi, mutta edellyttää kuitenkin uuden lain mukaisen omavalvontasuunnitelman laatimista. Tässä vaiheessa Kuntoutusyrittäjien malli on jälleen tyhjää parempi apu.

Kuinka kauan tätä ”tilapäistä” mallia voidaan joutua käyttämään?

Niin kauan, kunnes Valvira julkaisee oman uuden mallinsa. Valviran uuden mallin ja sitä koskevan määräyksen piti tulla loppuvuoden aikana yleiselle lausuntokierrokselle, mutta tätä kirjoitettaessa niin ei ole vielä tapahtunut. On täysin mahdollista, että mallin julkaiseminen viivästyy tammikuulle tai myöhemmällekin ajalle. Tuona aikana jäsensivuilta löytyvä tilapäinen malli voi olla hyödyllinen, jotta lakisääteinen vaatimus omavalvontasuunnitelmasta voidaan erityisesti noissa kahdessa yllä olevassa tilanteessa täyttää.

Eikö tämä nyt ole aika pöhköä, tehdä nyt tilapäistä omavalvontasuunnitelmaa?

Kieltämättä. Jos et tarvitse noihin kahteen yllä mainittuun tarkoitukseen tätä mallia, ei sitä ole välttämätöntä ladata tai ottaa käyttöön. Kuntoutusyrittäjien mielestä voit odottaa myös virallista mallia. Jäsenet ovat kuitenkin pyytäneet Kuntoutusyrittäjien omaa mallia. Mallista otetaan mielellään myös palautetta vastaan. Malli on täytetty lähinnä otsikkotasolla, joten mallia kannattaa sopeuttaa rohkeasti omaan toimintaan.

Aika näyttää, muokataanko Kuntoutusyrittäjien mallia lisää vai siirrytäänkö kokonaan käyttämään Valviran virallista mallia, kuten tähän asti on tehty.

Pienellä yrityksellä malli on lyhyt ja ytimekäs. Suuremmalta yritykseltä mallilta voidaan odottaa enemmän pituutta.

Entä jos minulla on jo kahden tai useamman toimipisteen toimijana vanhan lain mukainen omavalvontasuunnitelmaa?

Hyvä, hyödynnä sitä. Tähän tilapäiseen malliin on kerätty samoja otsikoita, kuin vuoden 2012 Valviran ja avin usean toimipisteen omavalvontasuunnitelman malliin. Samojen otsikoiden alle voi hyvin kirjata samat tekstit, mikäli ne ovat edelleen yrityksen toiminnann kannalta relevantteja.

Yrityksen omaan harkintaan jää, haluaako yrittäjä jättää mahdollisen kilpailutuksen liitteeksi vanhan lain mukaan laaditun omavalvontasuunnitelman vai uuden lain mukaisilla otsikoilla varustetun omavalvontasuunnitelman.

Entäs tämä tietoturvasuunnitelma, jonka tein aiemmin viime kesänä? Eikö se ole sama asia?

Sote-valvontalain 27 §:n nojalla laadittava omavalvontasuunnitelma on eri asiakirja kuin tietoturvasuunnitelma. Myös tietoturvasuunnitelmalle on malli jäsensivuilla. Tietoturvasuunnitelman malli on ollut muuttumaton vuodesta 2022. Se perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietolakiin.

Tietoturvasuunnitelman ja omavalvontasuunnitelman suurin ero on siinä, että omavalvontasuunnitelma on julkinen asiakirja.

Yhteenvetona:

  • Sote-valvontalain mukainen omavalvontasuunnitelma voidaan ja myös pitää saattaa asiakkaiden luettavaksi yrityksen kotisivuille tai vastaanottopisteeseen nähtäville.
  • Tietoturvasuunnitelma on sen sijaan yrityksen sisäinen asiakirja, eikä sitä tule koskaan paljastaa ulkopuolisille. Se on ja pysyy salaisena ja vain yrityksen omassa käytössä.

Molemmat ovat lakisääteisiä asiakirjoja, jotka jokaisella kuntoutusyrityksellä täytyy vuonna 2024 olla tehtynä. Toinen vain on julkinen ja toinen salainen.